Kategoriarkiv: Ingvar Holmbergs blogg

Välkommen till min blogg!
Här kommer nästan varje vecka ett nytt blogginlägg med funderingar i skilda ämnen. Dessutom kommer det ofta att vara information om och länkar till videos och radioprogram med mig som upphovsman. T.ex kan du höra en del av mina blogginlägg, dikter och sånger och se mig framföra dem i enkla videos.

Var rädd om bilderna!

Jag tar mycket bilder, mest stillbilder med kameran i mobiltelefonen. Och jag sparar bilderna i behändigt format och med benämningar i datorn och sorterade i årtal och månader.

Även om hårddiskarna är stora på nutidens datorer, så blev min vanliga hårddisk full. Jag flyttade över bilderna till en av mina stora extra hårddiskar som alltid är kopplat till datorn. På så sätt frigjorde jag 100 Gigabyte minne, vilket för bara några år sen var väldigt mycket!
Jag brukar vara försiktig och kopiera över material till ”nya stället”, innan jag raderar det på gamla stället. På något sätt klantade jag till det och upptäckte att fyra hela års bilder var raderade! Det var 2020-2023, och jag sa gång på gång till mig själv att inte gripas av panik utan se, vad jag kunde rädda. Jag bad också till Gud om hjälp, för det kan man ju göra i fråga om det mesta.

Nu efter några dagar – och i min tro verkligen med Guds hjälp – har jag i min egen och min frus surfplatta mm ”återvunnit” massor av bilderna i det mindre formatet för alla fyra ”förlorade åren”.

Låt oss vårda bilderna i våra liv! För min egen del betyder bilderna mycket för att minnas tillfällen och upplevelser.
När vi hastigt och mycket oväntat miste vår 42-årige son Magnus 2011 och som en del av sorgearbetet sammanställde bilder från hans liv, hade vi stora bekymmer med de senare åren, då han inte ville vara med på bild. Av hans arbetskamrater fick vi en del ganska färska bilder, och i sin barndom älskade han att vara med på bild..


Familjefoto Indien 1982

Mors Dag 2015 /
barnbarnet Elliott

En del av er som läser det här har antagligen fenomenalt minne och kan se i ert inre väldigt mycket av det ni har upplevt. Var rädd om bilderna – och ge dem vidare! Det kan ju ske på det urgamla och alltid uppskattade sättet – att berätta för varann och, inte minst, för barnen och barnbarnen.

Mors Dag 2019

I morgon är det Mors Dag. Grattis, alla mammor!
Av de tre viktigaste kvinnorna och mödrarna i mitt liv är min egen mor Britta hemma hos Gud sen många år. När hon dog 2009 sammanställde jag en minneskavalkad i dikter och bilder av hennes liv. Här får du länken till videon ”En vanlig och unik mor” : https://youtu.be/W8LR-oAYOMs

Men min fru Gittan och min dotter Qarin – dessa båda fantastiska mödrar får jag fortfarande ha i mitt liv och min tillvaro.
I morgon kommer det att tas många bilder. I större delen av vårt land är det redan full sommar, och naturen står i vacker högtidsskrud.

Var rädd om bilderna!

Hälsningar 25 maj 2024 från Ingvar H

Sångberättelse – modernt ”skillingtryck” – möt ”Svenne Svensson i Svensjö”!

Under åren i Småland bland skogar, samhällen och trähusfabriker skrev jag en ganska trevlig och tänkvärd sångberättelse i ”skillingtryckens” anda – med lycka och olycka och lite dramatik och lite sens moral. Den heter ”Historien om Svenne Svensson i Svensjö” och består av fem sånger. Den berättelsen i en 15-minutersvideo från 2020 kommer här som ”veckans sång” nr 45.
Texterna finns på skärmen att sjunga / läsa med i.
Min gode vän Lennart Björk, pianist, pedagog och skolledare och hemma hos Herren sen en tid tillbaka, hjälpte mig under inspelningen av sångerna med sitt härliga pianospel.

Håll till godo!
Hälsningar 22 maj 2024 från Ingvar H

Sommaren är här – med grillning, bad och bokläsning

De senaste dagarna har det inte bara varit vår utan riktig sommar.
I lördag var jag på grillparty i en trädgård och i dag tog jag premiärdoppet i den grunda Ensjön, där det var 21 grader i vattnet nära land, 20 grader på litet djupare vatten och – komiskt nog – 19 grader i luften när jag kom upp ur vattnet.

Sommaren är också för mig en läsningens tid. Jag läser gärna pappersböcker, men på resor och utflykter är det enkelt och praktiskt med e-böcker. De är också billigare att köpa än pappersböckerna.
I år har jag tillsammans med några andra startat ett högläsningssällskap med det långa men ganska trevliga namnet ”Peking Poesi och Prosa Högläsningssällskap”. Tidigare i dag under sen eftermiddag hade vi en träff då vi läste för varann och lyssnade på varann.

De senaste åren har jag på Print on Demand-förlaget Books on Demand gett ut fem böcker som också finns att beställa på Adlibris, Bokus och Akademibokhandel.
För några veckor sen gav jag ut två tidigare diktböcker som varit borta från bokhandeln i många år – min diktsamling från 1995 ”Dagsvers och nattgrubbel” och min diktbok från 2005 med titeln ”Överlevande och andra dikter” (utgiven strax efter tsunamikatastrofen i Sydostasien, då så många svenskar miste livet).

Jag tar mig friheten att göra lite reklam för mina böcker i den här sommarhälsningen:
Böckerna finns på flera bokhandlar på nätet, både som pappersböcker och e-böcker, men det är billigast att beställa dem från Books on Demand, där jag har gett ut dem. Just nu är e-böcker på de nyutgivna böckerna extra billiga, så för cirka 200 kr  kan du få alla fem böckerna. Det är tre rena diktböcker, en bok med blandat dikter och prosa samt en bok om Apostlagärningarna. Längst ner kommer länkarna.

Sen finns mycket av min blandade produktion av dikter och sånger på YouTube på min kanal ”Ingvar Holmberg”. Spellistorna ”Veckans sång” och ”Poeten Ingvar Holmberg” ger enkelt länkar till det. Så har jag de senaste månaderna laddat upp cirka 70 av mina sånger på Spotify.

Men skaffa gärna mina e-böcker! Trevlig sommar och Guds välsignelse!

Er vän Ingvar Holmberg tel 0706203977, www.ingvarholmberg.se
Länkar till e-böckerna:

https://bokshop.bod.se/dagvers-och-nattgrubbel-ingvar-holmberg-9789180577359

https://bokshop.bod.se/oeverlevande-ingvar-holmberg-9789180577380

https://bokshop.bod.se/utsikt-fran-mitt-foenster-ingvar-holmberg-9789176993743

https://bokshop.bod.se/ordsloejd-ingvar-holmberg-9789177857204

https://bokshop.bod.se/vaegens-folk-ingvar-holmberg-9789176992111

Välkommen till högläsning – på måndag 20 maj kl 17!

Vi vill gärna bli fler!
Vi – det är ”Peking Poesi och Prosa Högläsningssällskap”, en grupp i Norrköping, som har träffats minst en gång i månaden och läst högt för varandra och lyssnat på varandra. Texterna har mest varit dikter, egna och kända författares, och också ett och annat kort prosastycke eller bit ur en pjäs.

Nu på måndag 20 maj kl 17-18.30 är det i den vackra salongen Wadströmsrummet i stora bibliotekets annexbyggnad. Fri entré och fika till självkostnadspris.

Jag kommer att läsa och sjunga nya dikter sånger om träd – ek, oxel och rönn, ask, lärkträd och gran och tall….

Månd 17 juni kl 17 blir det poesipicknick i Vasaparken. Välkommen då också!
Titta närmare på affischen!

Hälsningar 18 maj 2024 från Ingvar H

”Eventet” på biblioteket 20 maj kl 17

Nu på måndag 20 maj kl 17-18.30 i Wadströmsrummet på stora biblioteket vid Södertull i Norrköping träffas ”Peking Poesi och Prosa Högläsningssällskap” igen.
Då fortsätter en ”tråd” som har varit tydlig i det vi läst för varann i vår grupp – kärleken till naturen och en nästan barnslig förtjusning i träden, olika träd och deras egenskaper och ”personligheter”.
När jag har lyssnat till de andra och själv läst dikter med tema ”träd”, så har jag inspirerats att skapa ett litet projekt som jag kallat ”Träd närmare”. I fem dikter, som också är sånger med egna ”återanvända” melodier från mina egna kompositioner presenterar jag några träd och deras ”personlighet”. Dessutom fick jag idén med tonsättningen och sångerna av två inslag i våra tidigare träffar:

Maria Holm sjöng Hjalmar Gullbergs dikt ”Kyssande vind” för oss. Sen kommenterade Joel Miller, att i tidig tid var poesin i regel sjungen, så gränsen mellan sång och dikt var mer flytande.

Därför kommer jag att läsa och sjunga mina dikter i vår kommande träff. Den första (”Träd närmare” – Ekens visa) och den femte (”Granarna och tallarna”) finns som färdiga inspelningar, och de andra tre spelar jag till själv. Ja, hur många av de fem sångerna det blir, beror ju på tiden till förfogande…. vi brukar ha 5-minuters-pass och möjlighet att på nytt teckna sig på listan…..

Glöm inte att anmäla ditt deltagande om du vill vara säker på att kunna få fika till självkostnadspris! (Tel el sms till mig 070-6203977). Om det blir ”invasion”, så får de anmälda förse sig först…..
Välkomna!
Ingvar Holmberg
PS Rubrikbilder för de två redan inspelade dikterna / sångerna DS

Länk till eventet:
https://www.facebook.com/events/1361715447859171

Gemenskap i Guds stora familj

I vår kyrka träffar man varje vecka härliga, vänliga människor från olika kulturer och språkområden – eritreaner, sydamerikaner, ukrainare, kineser, barn, ungdomar och vuxna från flera afrikanska länder. Och det unga indiska paret Jibin och Ancy från Indien, närmare bestämt den välmående staten Kerala, där det finns många kristna för att vara Indien, är mycket aktiva i kyrkan, trots att de inte kan så mycket svenska än. Jibins yngre syster bosatt i jättestaden Bangalore (14 miljoner invånare!!!) är just nu på besök ett par veckor. Når Gittan och jag och våra två små barn under sammanlagt två år var missionärer i Indien på 1970-talet, var vi ibland i Bangalore på semesterdagar och njöt av litet ”civilisation”. Då hade staden 2 miljoner invånare – fullt tillräckligt!

I förrgår bjöd jag de tre unga vännerna på en biltur till Vikbolandet och visade dem Stegeborgsgården och sen Mem, där vi åt matsäck, tittade på Göta Kanals början, klappade den jättelika eken mm. På vägen hem var flera rapsfält i full blom.

Omkring tolv år av mitt liv har jag bott i Indien, bl.a. i tidig barndom i Bangalore. Jag har ganska lätt för att umgås med människor från olika kulturer, men att vara tillsammans med indiska vänner är något av det bästa. Och de har ju så otroligt god mat!!!

Jag tog lite video på utflykten, mest för att Jibin och Ancy och Janie och deras vänner och familjer ska få se lite av det fina vi har omkring oss.
Titta lite om du vill! Videon finns på YouTube, och länken är nedan.
Hälsningar från Ingvar  15 maj 2024
Foton: Ingvar och Jibin

Sånger om träd – ”Granarna och tallarna”

I natt lade jag sista handen vid sångvideon som är den andra av min ”trä’bitar” – dikter / sånger om träd – ”Granarna och tallarna”.
I vårt högläsningssällskap ”Peking Poesi och Prosa” har vi läst mycket dikter om natur, blommor och träd för varann.
Det ledde för min del till att jag skrev fem nya dikter om träd och gjorde dem till sånger med fem av mina egna melodier, som jag själv tycker är bra men bara har använt i mer udda sånger som inte har så mycket användning i mina vanliga sammanhang.
Den första var ”Kom närmare” (Ekens visa) och den blev färdig för någon vecka sen.
I lördags var min svåger och vän Jan-Erik och jag ute i solskenet  bland träden nära deras bostad och videofilmade material, som jag nu har satt ihop med ljudversionen av sången.

Sista versen innehåller bl.a. texten:
”Tack, o, Gud, för gran och tall och skog!
Utan det så mycket viktigt dog.
Då stod djur och växter, luft och liv på spel,
människan gick miste om en viktig del,
skapelsen kom ur balans, ja, allt blev fel.”

Titta och lyssna gärna! Sjung med eller läs med!

Hälsningar 13 maj 2024 från Ingvar H

Kristi Himmelsfärdsdag i dag

I dag 9 maj är det Kristi Himmelsfärdsdag.
För ett par, tre årtionden sen var det mycket vanligt  att kyrkor och församlingar i olika samfund ordnade ”gökotta” – morgongudstjänst ute i det fria, gärna på en kulle eller naturskön plats. Efter sång och bibelläsning, predikan och bön brukade det vara picknick i gröngräset. Kunde man då höra göken, var det en extra bonus.

Jag läste i kyrkornas annonser i fredags om ett par morgongudstjänster en bit ut på landet,
men när vädret inte såg ut att bli soligt, tog jag sovmorgon i dag.

Men jag har ägnat några timmar i dag åt att spela in min sång ”En människa sitter på Guds högra sida i himlen”. Det är en riktigt bra sång, faktiskt inspelad i studio för många år sen, men jag har aldrig varit riktigt nöjd med inspelningen. Nu har jag gjort om den hemma vid datorn och midi-keyboard och videokamera här hemma.
Texten är ett koncentrat av det kristna budskapet, och den finns på skärmen att sjunga / läsa med i. Det blir alltså veckans sång nr 44 (eftersom jag låg efter med en sång….)

Hälsningar 9 maj 2024 (Kristi Himmelsfärdsdag) från Ingvar H

 

”Det finns inga hopplösa fall!”

”Det finns inga hopplösa fall!
Den texten läste jag på baksidan av en röd T-shirt i går kväll i Pingstkyrkans Kapell med ingång från Slottsgatan.
Det var ”LP-möte” med LP-gruppen från Linköping och några andra tillresande. LP står för Lewi Pethrus verksamhet – ett arbete bland människor i eller i närheten av missbruksproblematik av olika slag.
Kalle Tiger leder LP-arbetet i Linköping med lokaler i Pingstkyrkan Cupolen (Gamla Linköping) och samlingar där varje torsdagskväll.

Gruppen från Linköping hade pratat med folk på stan på eftermiddagen och bjudit in dem till måndagskvällens möte, och vid femtiden var det först måltid med soppa och gemenskap och sen program med sång och flera livsberättelser och också inbjudan till förbön på slutet. Vi fick höra Martin, Simon, Mertsi och Kalle berätta om påtagliga livsförvandlingar. Liv i droger och kriminalitet och psykiska svårigheter byttes i harmoniska liv och upprättade relationer till familj och vänner. Han med röda T-shirten fick jag en liten pratstund med efteråt och möjlighet att stå med honom på bild. Han heter Martin Einarsson och är nu på väg att starta på en utbildning för att bli diakon.

Martin Einarsson & Ingvar

Vilken upplyftande kväll!
Söndagen 26 maj kl 11 i Pingstkyrkans gudstjänst blir det på nytt medverkan av LP-gruppen från Linköping. Då kommer i alla fall jag!

”Det finns inga hopplösa fall” – inte för Jesus Kristus!

Hälsningar 7 maj 2024 från Ingvar H

Foto: Leo Jäderberg

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 43 – ”Träd närmare!” (Ekens visa)

Här kommer den första av fem nyskrivna dikter och sånger om träd.
Under några månader har jag och några till träffats i ”Peking Poesi och Prosa Högläsningssällskap”.  Där läser vi och lyssnar på varandras egna texter och favorittexter ur  litteraturen.
Flera av oss är väldigt intresserade av naturen och blommor och träd. Det har fått mig att skriva dessa fem dikter och sånger. Den första som blivit färdig är veckans sång. Jag spelade in videoscenerna vid ”min” favoritek här i området – den vid sjön Skiren utanför Östra Ryd tre mil från Norrköping.
Till min bestörtning, sorg och chock hade den största och mäktigaste grenen på detta kanske femhundraåriga träd knäckts och ramlat ner och låg uppsågad en bit bort. Jag ville inte fotografera eller filma skadan ens, så jag tog bilderna från den ”goda sidan”. Jag är glad att jag varit där många gånger under dess storhetstid.
Titta och lyssna och sjung eller läs med! Melodin är en av mina egna och återanvänd här!
Klicka på videon!

Hälsningar 5 maj 2024 från Ingvar H