Kategoriarkiv: Ingvar Holmbergs blogg

Välkommen till min blogg!
Här kommer varje vecka ett nytt blogginlägg
med funderingar i skilda ämnen.
Dessutom kommer det ofta att vara information om
och länkar till videos och radioprogram
med mig som upphovsman.
T.ex kan du höra en del av mina blogginlägg, dikter och sånger
och se mig framföra dem i enkla videos.

Kristendom utan glamour

Ibland kan det vara ganska mycket glamour i kristna gudstjänster eller evenemang. En vigsel eller ett dop i kungafamiljen i någon vacker kyrka i Stockholm är full av sprakande färger och dyrbara kläder och utsmyckning.
(Om du hellre vill lyssna på videon där Ingvar läser det här stycket, så klicka på länken nedan! Annars läser du bara vidare…
https://youtu.be/tn4fSpwpkks )

Likaså kan en jättegudstjänst med massor av bra sång och musik på den nya församlingen Hillsong i Stockholm eller på Livets Ord i Uppsala eller i en amerikansk megakyrka ha ganska mycket glamour över sig.
Annars är det inte mycket glamour att vara aktiv i den kristna kyrkan i Sverige nuförtiden. Kristen tro och gudstjänst och undervisning och verksamhet är snarare skällsord än honnörsord i dag. Och orden mission och missionär som hedras och hålls högt i stora delar av världen är snarast fula ord i svenska massmedia, där det däremot är nästan helt fritt fram för grovt språk och svordomar och synnerligen plump humor eller grova sexuella anspelningar i programinslag eller hela programserier.
Under de senaste dagarna har Sveriges största politiska parti lanserat ett förbud för religiösa friskolor att ha religiösa inslag. Och då handlar det inte om att några extrema skolledare och företeelser tas i örat utan om att till exmpel den goda kristna etik och moral, som många länder och också vårt land har byggts upp på, nu är något fult som våra barn och ungdomar ska skyddas från.
Samtidigt proppas alla dessa barn och ungdomar fulla med den nya tidens ”religion” att all sexualitet är bra sexualitet och att kön och sexuell identitet nästan mera är val och livsstil än gener och fysiologi. Jag tror att man med ett sånt synsätt går utanför att lära ut respekt för andra människor och deras olikheter till att i stället riskera att många redan otrygga och osäkra unga människor trampar ner sig i farliga kärr.

Nu är det väl så att 99% av dem som är aktiva och övertygade kristna inte är det för den eventuella glamourens skull. De följer ju Honom som för säkerhets skull sa: ”Om de har älskat mig kommer de att älska er. Om de har hatat mig kommer de att hata er”. Jag träffar ibland de många som samlas till stora festgudstjänster, men ännu oftare träffar jag de få som träffas i enkla samlingar och ber brinnande böner för både egna familjemedlemmar och vilt främmande människor i behov. Ofta hör jag bönerop och ser tårar av engagemang för barnen och ungdomarna i Sverige och för utsatta människor, för asylsökande som hotas av utvisning och för de nödlidande och hungrande i världen. Flera av dessa bönemötesbesökare är också volontärer vad gäller städning av kyrkan och servering av kyrkkaffe och dessutom voluntärer på Erikshjälpens secondhandbutik, där överskottet går till katastrofhjälp och uppbyggnadsarbete i utvecklingsländerna.
Och nu i söndags gästade jag, pingstpastorn, ”fädernas kyrka i Sveriges land” genom att medverka med sång och musik i Tingstad kyrka på landet en mil utanför Norrköping. I gudstjänsten tjänstgjorde en erfaren äldre präst med liturgi, gudstjänstledning och en utmärkt och väl förberedd predikan om Jesus som Livets bröd. En begåvad och välutbildad kyrkomusiker spelade både kyrkorgel och elpiano och anförde sången, och en vaktmästare skötte det praktiska med ljudet och annat. Fem, sex övriga gudstjänstbesökare fick vara med om en bra gudstjänst med nattvardsfirande och kyrkkaffe på stående fot i vapenhuset (foajén). Och på liknande sätt är det varje söndag, hela året. Det är inte glamoröst men verkligt.
Jag själv är av födsel och ohejdad vana stadsbo. Också i mitt församlingsliv och i min pastorstjänst har det mest varit stadsförsamlingar, ofta med hundratals gudstjänstbesökare på söndagarna. Men jag är mycket tacksam för ett tiotal år i Vetlandatrakten i början av 2000-talet då jag var deltidspastor för ett par små landsbygdsförsamlingar med mjölkbönder och pensionärer och en och annan barnfamilj. Inte var det mycket glamour utom möjligtvis på höstens missionsauktioner och kanske påskfesten i den ena församlingen, då hårt strävande bönder och deras familjer släppte loss i drama som de själva kallade för ”bondkomik”. Men äkta kristendom var det jag mötte, där grånade pensionärer fortfarande var scoutledare och söndagsskollärare och föredömen för barn och ungdomar. Dessutom fanns det i dessa församlingar ett aktivt engagemang och givande till hjälparbete i andra länder och världsdelar. Sån kristendom behöver man inte skämmas för – eller vara rädd för.

Din unika röst

Om man hör orden ”en unik röst” tänker man genast på någon eller några personer som har fängslat med sin speciella röst. Jag tänker till exempel direkt på Arne Thorén (1927-2003), utrikesreportern i radio och TV med sina reportage från olika håll i världen, eller jazzmusikern Louis Armstrong (1901-71) som var trumpetare men också särpräglad sångare med hes, sprucken röst och osviklig musikalisk känsla och tajming.
(Om du hellre vill höra Ingvar Holmberg läsa detta, klicka på länken till nedanstånde video!
https://youtu.be/Xwsm9rkwSiI
Annars fortsätter du bara att läsa,)
Andra röster från mina sammanhang i frikyrkan och pingströrelsen är barytonsångaren Einar Ekberg (1905-61) som jag aldrig hörde i levande livet men desto mer på skiva samt den originelle pingstpastorn Georg Gustafsson (1899-1983) från Värnamotrakten som i ungdomen var kommunistisk agitator och efter omvändelsen till Kristus blev en brinnande väckelseförkunnare.

Men egentligen har alla människor sin unika röst även om de inte är berömdheter som Edith Piaf (1915-63), Martin Luther King (1929-68) eller Mahalia Jackson (1911-72). För någon vecka sen ringde jag en pastor i Ångermanland för att boka in en gudstjänst om det skulle passa. Vi hade bara träffats en eller ett par gånger, så när jag presenterade mig i telefonen och frågade om han kom ihåg mig, blev jag överraskad när han sa: ”Ja visst, om inte annat så känner jag igen din röst!” Och efter bara ett par minuters samtal förklarade han att jag var så välkommen att predika och sjunga i gudstjänsten det datum jag hade föreslagit. Jag kom mig inte för att be om någon förklaring på hans ord om att han kände igen rösten. Ibland har jag varit med om något liknande, när jag har träffat människor som har sagt: ”Vi har inte träffats, men jag känner så väl igen rösten.” Det har visat sig att de för massor av år sen hört mig berätta på LP-skiva och kassett i kristna barnmusikaler på 1970- och 1980-talet. Antingen de själva eller deras barn hade lyssnat gång på gång, och så hade rösten präntats in i minnet så de direkt kände igen den 20-30 år senare.

När vi talar om rösten talar vi samtidigt om vad rösten står för och förmedlar. Martin Luther Kings röst står för den orädda kampen för de svartas rättigheter, ”drömmen han hade” som han fick ge sitt liv för. Einar Ekbergs praktfulla röst går inte att skilja från de odödliga sångerna han sjöng om Guds storhet och trofasthet och om Jesus som Frälsaren. För han sa ju nej till de världsliga estraderna där han förutspåddes en lysande karriär. I stället valde han den enkla och då ofta föraktade frikyrklighetens estrader, även om också det förde honom till sällan skådad framgång och stora åhörarskaror. Han gav inte sin röst till tvetydiga eller ekivoka sånger för att underhålla. För honom var rösten till för att hylla och tjäna den store Herden som hade sagt ”Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig.” (Johannes evangelium 10:27). Kanske Einar Ekberg också ibland tänkte på orden i Höga Visan där brudgummen (förebilden till Jesus) säger till sin älskade (den kristna människan): ”Låt mig se ditt ansikte, låt mig höra din röst, för din röst är ljuv och ditt ansikte skönt.” (kapitel 2, vers 14).

Din röst är unik. Vem ger du den till och vad ger du den till?
Jag skulle vara så tacksam och lycklig om min röst för alla som hör den i första hand förknippades med den stora Berättelsen om Guds kärlek och Frälsaren Jesus Kristus.

I år är det valår i Sverige. Samtliga politiska partier och deras företrädare vill ha din röst i det sammanhanget och talar om hur viktig just din röst är. Jag röstar alltid i det valet och försöker då ge min röst till dem som står för de värderingar och det program som motsvarar mina egna övertygelser. Så tycker jag alla röstberättigade ska göra – efter sina värderingar och sin övertygelse.
Men vår unika röst i livet, då? Vad ska den förknippas med? Må vi välja att använda den varje dag – och i det godas tjänst, i Guds tjänst!

Ålder är bara en siffra

”Ålder är bara en siffra” hör man ibland. Ibland sägs det väl ”i försvarssyfte” av någon som tycker att andra människor har hängt upp sig lite väl mycket på personens ålder. Ibland sägs det kanske tröstande eller uppmuntrande till någon som deppar för att alltför många år har gått alltför fort.
(Om du hellre vill höra Ingvar läsa inlägget på video, klicka på filen nedan! Annars läser du bara vidare)
https://youtu.be/CEFPw4kZwoQ
Själv fyllde jag 71 för några dagar sen och vet mycket väl att för de flesta unga människor är 71 nära gravens rand. Och samtidigt träffar jag bland annat i kyrkans och församlingens värld varje vecka människor som är 10 eller 20 år äldre än mig och som verkligen aktualiserar talesättet ”Ålder är bara en siffra”.

Det som förde mig in på de här tankarna var att jag och en nästan jämnårig bekant i går kväll satt på vår församlings musikrådsmöte. Där satt vi tillsammans med de övriga deltagarna i mötet, 35 – 40 år yngre än mig, och samtalade om musiken och sången i våra gudstjänster och planerade medverkande etc. När mötet var alldeles i slutminuterna ringde min telefon, och jag valde att svara och gick några steg åt sidan. Det var pastor Stanley Sjöberg i Stockholm som ringde för att få tag i en person som han visste att jag hade lite koll på. Stanley och jag har träffats i många pastorssammanhang under många år, särskilt då han var pastor i Citykyrkan i Stockholm och ibland anlitade mig som tolk till gästande pastorer från utlandet. Nu var det några år sen vi pratades vid, och vi utbytte lite information om hur det var med hälsan och vad vi höll på med. Han berättade bl.a. att han nu är 83 år och nyss tyckte att han hade ”gubbat till sig”. Därför köpte han för en tid sen ett årskort på ett gym, och där var han nu aktiv flera dagar i veckan. Jag visste ju att han i många år haft mycket predikningar på internet och haft en webbkyrka och jag var intresserad av att höra om han fortfarande höll på med det där (som jag just nu har börjat utveckla lite mer med den här bloggen och med att börja producera korta predikningar på internet). Han berättade att han fortfarande gör en predikan i veckan på YouTube, och att just nu är det 700-800 personer i veckan som följer hans predikningar. I hans fall är ålder verkligen bara en siffra! När jag sent i går kväll kollade på nätet på hans YouTube-predikningar fick jag till min häpnad se att en del av hans predikningar i ”heta” ämnen har följts av flera tusen personer under årens lopp.

Men, som sagt, så träffar jag ofta här i Norrköping gamla människor som inte förnekar sin ålder och inte försöker spela unga på något hurtigt vis. De bara är sig själva, och det är en glädje att träffa dem och prata med dem, och de betyder mycket för alla som möter dem, vilken ålder dessa än är i.
Karl-Erik, närmare 90 år, träffar jag på dagbönemötet på tisdagarna. Han har varit med i Pingstkyrkan i massor av år och berättar bland annat att han hade ganska mycket kontakt med min pappa, missionären, som föddes 1916 och dog vid 76 års ålder. När Karl-Erik ber högt under den fria bönen pratar han så innerligt och enkelt med Gud med fräscha ord, och han blandar in mycket ”tack” i sina böner. Till och från bussen går han med högburet huvud och ganska raska, pigga steg.
Karin fyllde 80 förra året. I höstas tog hon med sig en grupp på ett tiotal personer på gruppresa till sitt älskade Etiopien och lät dem vara med i små och stora sammanhang och se de kristna församlingarnas växande arbete där. I Norrköping är hon ”mamma Karin” för många unga människor från Eritrea och andra länder.
Ester fyllde 90 härom året. Hon har varit ogift hela livet och arbetat som lärare i skolan på landsbygden en stor del av sitt liv. Hon springer inte precis med raska steg längre utan rör sig långsamt med rullatorns hjälp och är inte lika snabb i replikerna som när hon var yngre. Men replikerna kommer fortfarande träffsäkert från henne när man skojar lite med henne, och hon är med i kyrkan varje vecka.

Nu tog jag tre, fyra exempel men det finns många fler. Det finns många unga och medelålders människor jag respekterar och beundrar, men de här med mellan åtti och nitti ”årsringar”, de är mina föredömen som jag vill likna.
Visst känner jag och träffar också dem som med åldern fått skador i minnet och har drabbats av demens. Och visst känner jag hur det snör till över hjärtat vid tanken på att jag mycket väl kan vara en av dem som förlorar det mesta av allt det där oskattbara – minnena och minnet. Men då tänker jag på drygt 80-åriga Lilian på demensboendet där borta i Mjölbytrakten. Hon lyser upp när man kommer till henne med ukulelen i handen. Fast hon inte har så mycket koll på läget och vad som händer är hon glad och nöjd med livet och skrattar ofta när vi pratas vid. Och när vi sjunger de välkända sångerna om Jesus, så sjunger hon med och kan alla versarna utantill. Hon läser med i psalmen ”Herren är min herde” och i bönen ”Fader vår”. Mycket har hon förlorat men Jesus och glädjen har hon kvar. Skulle jag bli dement, då hoppas och ber jag att jag kan vara som Lilian.
Men än så länge är ålder bara en siffra, och än så länge kommer jag ihåg vad den siffran är.

Käre vän, låt oss leva medan vi lever!

Använd det du har!

En viktig egenskap i livets olika skeden och växlingar är att alltid försöka se vad man har, inte bara stirra sig blind på det man saknar eller har förlorat.
Det är viktigt att använda de redskap eller kanaler eller resurser man har tillgång till.
I den underbara, romantiska kostymfilmen ”Persuasion” (som på svenska heter ”Övertalning”, fast det snarare borde vara ”Övertygelse” om man lyssnar på den engelska dialogen) finns en gripande scen som belyser det här. Huvudpersonen kapten Wentworth sitter och skriver ett affärsbrev och hör ett samtal mellan den andra huvudpersonen Anne Elliot och en vän. Hans hemliga kärlek Anne säger ord som för honom avslöjar att hon nog älskar honom trots allt. Han tar till det enda redskap han har till hands – papper och penna – och skriver hastigt några rader på en lapp och viker ihop och visar henne när han går. Han skriver: ”Jag måste använda mig av det medel som står mig till buds…..”.
(Filmversionen jag älskar har som huvudskådespelare Ciaran Hinds och Amanda Root och gjordes 1995 och bygger på Jane Austens roman. Den är både vacker och gripande och rolig.)

Alldeles nyligen gick mitt eget liv in i en ny fas. Efter femtio år som förkunnare och pastor med olika predikstolar och estrader som arbetsplats har jag nu ingen ”egen” predikstol som jag återkommer till regelbundet. Visserligen kommer jag också i fortsättningen ha kontakt med det som har varit både yrke och kall genom att jag ibland anlitas för gudstjänster och kafémöten på olika platser, men det är ändå en viss skillnad.

Några veckor innan jag slutade min pastorstjänst i Skänninge i början av februari i år fick jag en för mig förlösande och mycket inspirerande idé: Jag ska göra min bostad och min hemsida och internet till min predikstol och estrad. Under flera år har jag arbetat med en hemsida med dikter, sånger och lite av varje. De senaste åren har mitt entimmas radioprogram varje vecka också funnits där att lyssna på när man vill.
De senaste veckorna har jag startat en blogg med tanken att ha en nytt huvudinlägg varje vecka, även om det nu i början har blivit litet mer, eftersom inspirationen och kreativiteten just nu är på topp. Jag har alltså börjat skriva mer och också producera flera, ja ganska många, enkla videos med både blogginlägg, sånger och diktläsning.
Tanken att också göra internet till min predikstol och därifrån förkunna evangeliet om Jesus Kristus och gemenskapen med Gud har börjat ta form genom starten på en serie minipredikningar på cirka 10 minuter under temat ”Tankar från soffan”. Där kommer jag att läsa texter ur Johannesevangeliet och förklara och kommentera dem.

I högra ”spalten” bredvid det här blogginlägget på din dator eller surfplatta finns listat de senaste inläggen på hemsidan, en blandning av blogginlägg, dikter, sånger och också starten på ”Tankar från soffan”. Klicka gärna på de länkarna och läs och lyssna och titta! I menyraden upptill på hemsidan finns de olika kategorierna som mappar att öppna. Där är dikter, blogg, sånger etc samlade var för sig.
De olika inlägg jag gör som videos finns alltså i själva verket på YouTube med länkar på hemsidan till de olika programmen. På hemsidan du tittar på just nu finns en  länk till min YouTube-”kanal” om jag får kalla den så. Om du klickar på bilden med mitt ansikte kommer du till en översikt av mina YouTube-program med dikter, sånger, blogg, predikningar mm. Om du klickar på den andra lilla länken där det står ”YouTube” så prenumererar du på mina YouTube-inlägg och får påminnelse om när något nytt finns att titta på. Det är naturligtvis löjeväckande att jag nu så här i början har endast 14 prenumeranter på min YouTubekanal. ”Normala” eller kända personer har väl så där 140 eller 1400 eller 14000 eller 1,4 miljoner. Prenumerera gärna på den här gröngölingen i alla fall!

Det blir naturligtvis väldigt mycket Ingvar Holmberg och hans tankar och stil med så många olika inslag. Men min längtan och bön är också att det ska bli en hel del av Jesus Kristus och Guds Rike. Jag skäms inte för mina dikter, sånger eller blogginlägg i skiftande ämnen i livet. Ändå är ett huvudstråk i min ambition att förhärliga Gud och återspegla Jesus Kristus i det jag gör och är.

Hur har du det i det här avseendet? Vad kan du göra just nu? Använd det du har! Gör det, och gör det helhjärtat och med glädje!
Det tänker jag göra.

Hjärtats språk

I Sverige talar man svenska.
Ja, man måste inte tala svenska, och just nu talas hundratals språk i Sverige, inte bara i större städer utan också i mindre samhällen och på landsbygden.
Jag för min del älskar språk över huvudtaget och skulle väldigt gärna vilja kunna tala spanska och arabiska t.ex – två stora och viktiga språk i världen.
(Om du hellre lyssnar på detta på video, klicka på länken nedan! Annars – läs vidare!
https://youtu.be/6yI2wSJLTa0 )
Det jag vill poängtera är att i Sverige är det viktigaste och största språket svenska. Det är mitt modersmål, det jag hörde min mamma tala och sjunga på när jag låg vid hennes bröst och fick mitt andra slags modersmål, modersmjölken. Jag minns ju inte den tiden, men jag vet att det var så. Från några månaders ålder hörde jag kinesiska omkring mig i Yunnan i sydvästra Kina, där mina föräldrar bodde och arbetade som missionärer ett par år. Sen gjorde Maos revolution att alla utländska missionärer brådstörtat måste fly eller flytta, och då blev det södra Indien i stället i ganska många år. Och där hörde jag de sydindiska språken tamil och kannada omkring mig, och så engelska, förstås.
Men i familjen och på internatskolan var det svenska som gällde. Svenska är mitt hjärtas språk, det jag kan bäst och kan uttrycka mig allra bäst på.

Uttrycket ”hjärtats språk” mötte jag som ung kristen förkunnare och pastor. Uttrycket används bl.a. av bibelöversättarorganisationen Wycliffe som arbetar träget för att Bibeln eller viktiga delar av den ska finnas på jordens alla språk. Varje människa bör kunna läsa Guds Ord på ”hjärtats språk”, hävdar dessa målmedvetna missionärer och missionsledare. Wycliffe räknade för en del år sen med mellan 5000 och 6000 språk i världen. Jag såg nyligen på internet att 3600 språk är mycket små med kanske bara några tusen eller rentav några hundra som har det som modersmål. Dessa 3600 språk skulle enligt uppgift uppgå tillsammans till bara 0,2% av världens befolkning. Och inom hundra år kan hälften av alla världens språk vara utdöda! De största språken i världen är mandarin (kinesiska) med 940 miljoner som har det som modersmål, sen spanska (468 miljoner), engelska (328 milj ) + 350 miljoner som har det som andraspråk, hindi (310 milj), arabiska (295 milj). På 6-10 plats ligger portugisiska, bengali, ryska, japanska, punjabi. Svenska är på 96:e plats med 8,6 miljoner som har det som modersmål. Och i Sverige håller arabiska på att gå om finskan som det näst största språket. På bussen eller pendeltåget hör jag ofta människor prata arabiska eller somaliska högt och ogenerat med varann precis som jag och min familj talade svenska i Indien när jag var barn. Vi tyckte vi kunde säga vad som helst högt, för det var ju ingen som förstod vårt udda språk.-
För all del hör jag också på bussen folk på svenska prata i telefon högt och tydligt och länge om mycket personliga saker. Det tycker jag inte är särskilt trevligt. Även om de inte tycks skämmas det minsta kunde de kanske tänka på omgivningens trivsel och ha det där samtalet lite mer enskilt.

Men i Sverige talar vi svenska. Många av våra invandrade medborgare eller asylsökande är beundransvärda i sin vilja och förmåga att lära sig svenska och tala det. All heder åt dem!
Däremot har jag lite svårt att acceptera att en del som har bott här i tiotals år inte alls verkar försöka tala svenska. Om man bor i ett land permanent måste man väl vilja lära sig och försöka tala på det landets språk?

Sen har vi ju det där med sång och musik. Jag förstår och pratar engelska rätt så bra och läser gärna engelskspråkiga författare på deras eget språk engelska. Däremot förstår jag inte varför sångare och musikskapare som har svenska som ”hjärtats språk” huvudsakligen använder engelska för sina egna sånger. Som väl är finns det flera av våra mest begåvade och originella låtskrivare och sångare som använder svenskan. Det är ju mest naturliga och det vi kan bäst.
Efter massor av år med täta resor i min pastorstjänst till de ryskspråkiga delarna av världen där jag har brottats med att tala om viktiga saker och sjunga på ett språk där jag saknar de finaste nyanserna är det obeskrivligt skönt att som pensionär nästan bara tala och sjunga på svenska, det språk jag verkligen kan.
Större delen av året producerar jag ett entimmas närradioprogram varje vecka där jag pratar och spelar musik och sånger, och där oftast ingen av tiotalet sånger i programmet är på annat än svenska. Det är ju ändå så att i Sverige har 8 miljoner människor svenskan som hjärtats språk. Då vill jag att sångerna i mitt radioprogram nästan uteslutande ska vara på svenska. Och alla sångerna jag själv skrivit är på svenska från början. Till och de som jag själv har översatt till engelska låter mycket bättre på svenska, tycker jag själv, det är ju mitt hjärtas språk.

En del svenskar som talar offentligt – till exempel predikar i kyrkan – slänger in engelska ord i stället för svenska nu och då. I flera fall är jag övertygad om att ganska många av åhörarna inte förstår de engelska orden. Många av våra invandrade lyssnare har ju inte med sig engelskan från sina hemländer. De satsar på svenskan först och främst och det borde de premieras för och inte ”knäppas på näsan” för. Vissa talare verka nästan påskina att de engelska orden ligger närmare till hands än de svenska. Det påminner mig om sångaren som hade varit på turné i USA i några veckor och vid hemkomsten till Sverige talade svenska med amerikansk brytning.
Någon av våra politiker lär ha sagt: ”Varför ska vi använda utländska ord när det finns en adekvat inhemsk vokabulär?”
För min egen del (fast jag kan flera svåra ord) säger jag mycket hellre svåra saker på ett enkelt sätt än enkla saker på ett svårt sätt.
Var rädd om hjärtats språk!

Promenaden – en dikt blir till

I förmiddags promenerade jag till stan – liksom de flesta tisdagar.
När jag gick där och bara mådde bra, kom orden för mig  –
”promenad som är en lovsång”.
Och i kväll när jag satt vid datorn en stund efter mitt kvällsté
kom nedanstående rader till.
(OBS! Om du hellre vill höra mig läsa dikten på en video, så klicka på länken nedan!
Annars fortsätter du och läser.)
https://youtu.be/WazUVFgIwKQ

Promenaden

Promenaden till stan
blir till en lovsång till Gud.
Inte så mycket välformulerade ord
som glädje över stegen
längs gångvägar och kullerstenstrottoarer,
som välbehaget att i en
frisk och fungerande kropp
i bekväma kängor och kläder
gå i behaglig senvinterluft
och njuta av livet.
Trettifem minuter i den lugna takt
min kropp själv rör sig i naturligt.
Ingen stress eller ”power walk”
eller svettframkallande kalorijakt –
bara i samklang med tankarnas
fria svävande åt vilket håll de vill.
Fast visst svävar de ofta i ett tack till Honom
som gav mig ett sånt gott liv.
Kaffebacken, Gamla Övägen,
Hörngatan, Gamla Rådstugugatan –
jag möter och passeras av rödgula bussar
och gula spårvagnar och bilar i alla färger
och alla människor till och från jobb
eller i arbete på trottoaren,
och alla är meningsfullt upptagna
och har mer bråttom än jag.
Men jag är meningsfullt ledig.
Jag utövar promenerande lovsång
på väg över Strömmen och Saltängsbron,
Drottninggatan fram till Slottsgatan,
och in i min kyrka,
till bönemötet, sången, mötet med de andra
och med Honom.

Och på vägen hem lyser solen
värmande i mitt ansikte.

/180220 Ingvar Holmberg/

Gästvänlighet

Gästvänlighet” och ”gästvänlig” är ord som har en varm klang för de flesta människor.
(Om du hellre lyssnar på detta på video, klicka på länken nedan! Annars – läs vidare!
https://youtu.be/C3HBmEES4rA    )

I alla kulturer är nog gästfrihet en självklarhet och nästan en helig plikt. Men ordet ”gästfri” på svenska låter ju inte helt entydigt. Är det kanske att man slipper gäster? Nej, naturligtvis att man är fri och generös i att ta emot gäster.
Ett annat, lite märkligare uttryck för ”gäster”vi har på svenska är ”främmande”. Många gånger har jag hört t.ex. ”Vi får främmande i morgon” eller ”Nämen, får vi främmande?” Författaren Zacharias Topelius citerar ett talesätt i en bok 1856: ”Katten tvättar sig. Nu får vi främmande” .
Detta ord ”främmande” betyder alltså helt enkelt ”gäst” men har också betydelserna ”besökande, bekant eller främling”.

Lite om gästvänlighet i olika kulturer:
Själv växte jag upp i södra Indien och har också bott där som vuxen under ett par år. Där fick vi som gäster äta ensamma medan värdparet bara passade upp och trugade oss att äta mer. Bara med yttersta svårighet kunde vi få eventuellt mannen i huset att delta vid bordet eller på golvet där man ofta satt.

I ryska eller ukrainska familjer möter man ett överdåd av generositet och gästvänlighet, vare sig gästen är från grannkvarteret, grannstaden eller från utlandet. Alla äter och njuter obekymrat, även om värdfamiljen nog ofta får leva knapert ett tag efteråt. Om jag under 1980- och 1990-talen hade med mig en god svensk ost och en osthyvel som gåva till en familj med tanken att de skulle njuta av den själva efterhand, så fann jag ofta efter en halvtimme hela osten uppskuren på bordet i centimetertjocka skivor. Osthyveln sparades förmodligen oanvänd i någon låda som en exotisk souvenir.

Under ett USA-besök i Florida en gång i en kyrka bjöds vi av ett lite äldre par att bli gäster hos dem en dag. Vi såg fram emot att få se hur de hade det hemma och tackade med glädje ja. Men de bjöd oss på restaurang på jättegod mat. Så gör man nog ofta i USA. Men den här gången fick vi faktiskt se deras hem också, eftersom vi åkte hem till dem efteråt och drack kaffe.

Som förkunnare och pastor i alla möjliga delar av Sverige har jag naturligtvis mest av allt mött massor av gästvänlighet här i vårt eget land. Och i pingströrelsen och dess verksamhet under många årtionden på 1900-talet var gästvänligheten hos alla medlemmar och familjer självklar och nästan obligatorisk. När gästande sånggrupper eller blåsorkestrar kom på besök en helg var det självklart att man tog emot ett par nattgäster och matgäster. När en gästande pastor kom på fem dagars eller två veckors möteskampanj eller bibelstudieserie bodde han (och eventuellt medföljande hustru) de dagarna hos någon i församlingen, och då ingick mathållningen som värdfamiljens ansvar.
I Örnsköldsviks Pingstkyrka hade man under början av 1970-talet cirka 100 elever från hela landet på den månadslånga bibelskolan. Alla dessa elever övernattade hela denna period hos någon av församlingens medlemmar. Och när jag talade med en äldre pastor i Vetlandatrakten, berättade han från sin ungdomstid då han var lärling och ny medarbetare i någon församling i Småland följande: Han tjänstgjorde under något eller ett par år som medarbetare men hade ingen egen bostad under den tiden utan bodde inneboende en månad i taget hos olika familjer i församlingen. Detta var tydligen praxis på många håll och antagligen inte helt enkelt för den unge förkunnaren. Men vilket översvallande exempel på gästvänlighet!

Gästrum och bäddsoffor och extrasängar har varit en självklarhet i våra svenska hem. Och den bäddbara och förmodligen obekväma kökssoffan är väl närmast legendarisk.
Förresten, när vår familj på sju personer kom hem från Indien till Sverige och Norrköping alldeles i början av 1960-talet, bodde vi i tre rum och kök på Knäppingsborgsgatan nära Östra Promenaden. Vi fem barn i åldrarna 15 – 3 år bodde i två av rummen, och pappa och mamma låg i vardagsrummet i bäddsoffan med utdragssäng. Jag tror, dessutom, att många familjer var mer trångbodda än vi.
Hur är det i moderna svenska hem och moderna pingstvänshem? Är det lika självklart med bäddsoffor och gästsängar?
Gästvänlighet handlar nog mer om välkomnande attityd och värme än om perfekt städning och överdådigt bjudande. Den som blir bjuden är antagligen för lycklig upptagen med gemenskapen och det som bjuds för att titta efter dammtussar i hörnen eller på saker som inte är tillräckligt prydligt undanstädade. Gemenskapen är ju det viktigaste.

Härom sommaren hade jag ett ryck av medmänsklighet och engagerade mig för en av de bulgariska romerna som tiggde i Vilbergens Centrum. Vi kan kalla honom för Nikolai. Många bulgarer kan ryska skapligt, så jag kunde prata med honom. Efter vad jag förstod hade han hamnat i en beroendefälla hos den som hade ”hjälpt” honom till Sverige. Han ville hem till Bulgarien men hade inga egna möjligheter, där han bodde i primitivt tält i Rejmyreskogarna och var påpassad och utnyttjad av sin ”välgörare”. Jag kontaktade några vänner i Pingstkyrkan, och vi skramlade ihop till en flygbiljett som jag köpte och gav honom i handen när jag kört honom till Arlanda. Det kostade mig ingen förmögenhet, och vi som hjälptes åt gjorde det med glädje. ”Aktionen” började med att jag tog hem honom från hans ”arbetsplats” på Vilbergens centrum. Han fick väl lite mat hos mig och min fru och bodde i vår bäddsoffa på natten, innan jag körde upp honom till flygfältet, men de detaljerna minns jag inte så noga. Vad jag minns är att vi på eftermiddagen packade badkläder och en ryggsäck med kaffe och smörgåsar och åkte ut till badplatsen i Lindö denna soliga julidag. Han lånade ett par badbyxor av mig, och så badade vi bland alla andra. Å, vad han njöt! Efter badet såg jag honom stå en lång stund på cementbryggan och bara titta ut över vattnet och på den blå himlen och ut över Kolmårdskogarna på andra sidan Bråviken. Det fanns ett sånt uttryck i hela hans ansikte och hållning av befrielse, avkoppling och oförställd, enkel njutning.
Vilken glädje jag upplevde av att ge honom den enkla gästvänligheten!

Att ta emot och ge gästvänlighet i samspel med vänner och bekanta är en viktig del av lyckan i livet. Att oväntat möta en främling eller obekant och ta emot eller ge gästvänlighet kan bli en upplevelse för livet.
När Guds barn behöver något så ska ni hjälpa dem. Och gör det till en vana att bjuda hem gäster på mat, och ge dem också logi för natten, om de behöver det.” (Ur aposteln Paulus brevhälsning till de kristna i världsstaden Rom omkring år 57 e Kr– Levande Bibelns översättning)

PS Se  också den nygjorda diktvideon ”Utsikt fån mitt fönster – del 2”
Klicka på länken nedan!
https://youtu.be/mPD3Gp8BmIQ

Femtio år i yrket


För några dagar sen kom jag att tänka på att det är femtio år sen jag började min yrkesbana som kristen förkunnare och predikant. Det är en oändligt lång tid för en ung människa att tänka sig framåt.
Det är också en tid som tycks bara ha flugit iväg när man som 70-åring ser tillbaka på den.

Se också länk till nygjord video med diktläsning bl.a. om yrkesval och kallelse till tjänst!
https://youtu.be/hpRZjuIvPc8

Jag kan knappast påstå att jag var någon fullfjädrad yrkesman i början – om jag nånsin blev det, förresten. I pingströrelsen på slutet av 1960-talet var det få pingstpastorer som hade seminarium, pastorsutbildning eller teologisk högskola bakom sig när de började sin yrkesbana. Ofta hade de gått en eller flera 4-veckors bibelkurser, så kallade ”bibelskolor”, som några församlingar hade som ett återkommande inslag varje år. Då inbjöds erfarna bibellärare och pastorer från olika håll i landet att komma och undervisa de blivande förkunnarna.
Men dessa ”bibelskolor”, som de kallades, var inget avgörande krav för att få arbeta i en pingstförsamling. Minimikravet var att man kände ”Guds kallelse”, att man var andedöpt själv (och således kunde representera pingstväckelsen) och att man hade rekommendation från sin egen församling att gå in i en sådan tjänst.
Bibelskolorna hade en viktig funktion förutom att undervisa i Bibeln och inspirera till tjänst åt Gud. De var också ett slags arbetsförmedling som ofta hade kontakt med pingstförsamlingar som sökte ”vittnen” som predikanterna ofta kallades. En huvuduppgift var ju att vittna om Jesus och frälsningen, det kristna livet och sina egna erfarenheter. Att förkunna och predika kallades ofta att ”vittna”. Det lät ju också lite mindre pretentiöst att säga ”vittna” än att säga ”predika”.

En vanlig modell för att komma ut i yrkeslivet som förkunnare i pingströrelsen var alltså att med hjälp av pastorerna i ”bibelskoleförsamlingen” och lärarna på bibelskolan hitta församlingar och mer erfarna pingstpredikanter som behövde medarbetare, s.k. ”evangelister” till sin församling, antingen på centralorten eller kanske till kapellet på ”utposten” i byn eller det mindre samhället i närheten. De flesta församlingar hade filialer, kallade utposter, där man bedrev verksamhet med gudstjänster, söndagsskola, bönemöten och liknande. Ordet evangelist finns i Nya Testamentet och betecknar oftast en erfaren förkunnare och ledare med särskild inriktning på att sprida det kristna budskapet och grunda nya församlingar. Uttrycket användes i den svenska pingströrelsens tidigare decennier huvudsakligen för att beteckna en nybörjarförkunnare och lärling som så småningom växte in i uppgiften att bli medarbetande pastor eller andrepastor och så småningom föreståndare, dvs huvudpastor i en församling.
För min egen del blev jag predikantlärling utan föregående bibelskola. Efter studentexamen och ett års värnplikt arbetade jag som lärarvikarie i engelska och  nybörjarfranska en termin. Under den hösten 1967 fick jag en inre visshet om att Gud kallade mig att bli förkunnare. Det var också den hösten som jag upplevde andedopet, pingstupplevelsen. Mina pastorer i Pingstkyrkan i Norrköping såg positivt på mina planer eller min längtan och förmedlade kontakt med pingstförsamlingen i Gävle. Där behövde man en medarbetare som gärna också kunde spela och sjunga och hjälpa till med sång och musik i församlingen. Jag förstår nu att det hade stor betydelse för mina möjligheter att förverkliga min längtan att bli förkunnare, att jag hade spelat piano i ganska många år och också fått lektioner i orgelspel och att jag gärna sysslade med sång och musik.

Så kom jag till ett vintrigt Gävle alldeles i början av januari 1968 och fick börja som evangelist och predikantlärling hos en erfaren och klok pingstpastor vid namn Georg Johansson. Han blev min mentor, fast jag inte kände till det ordet förrän många år senare.
Det blev sexton år som evangelist, sångledare och kantor, missionär i Indien, andrepastor och vice församlingsföreståndare och kursledare för en ettårig bibelskola. Under de åren bodde jag med min familj på flera olika platser. Sedan kom min första tjänst som huvudpastor och föreståndare i Strängnäs och sedan missionstjänst under ett par år på heltid för Sovjetunionen. Därefter blev det pastortjänst igen kombinerat med resor till ryskspråkiga länder fram till pensionsåldern och lite till.
Och nu, den 4 februari 2018 efter femtio år i yrket, avslutade jag en deltidstjänst som pastor i Skänninge.

Här är ditt liv” var en programserie på TV som blev omåttligt populär. Någon känd person var gäst hos programledaren som hemligen hade inbjudit olika personer att berätta om olika händelser i den aktuella personens liv. Det blev en kavalkad och sammanfattning av livet under några decennier.
Numera skriver en del kändisar sina memoarer redan i trettioårsåldern. Det är ju så bråttom nuförtiden. Och antalet hitlåtar eller pengar på banken eller personliga skandaler eller kändisstatus är tillräcklig anledning att skriva ner sin samlade visdom och ge den till omvärlden.

Mina femtio år i yrket har inte gjort mig till expert på att vara pastor. När man arbetar med människor och andliga erfarenheter och gruppdynamik och liknande, upptäcker man ständigt att man fortfarande bara är en lärling. De femtio åren i yrket har ändå lärt mig respekt för uppgiften och för mina kolleger, alla dessa människor som i decennier eller kanske bara en kortare tid tjänstgjort i pastorsuppgiften. Många av dem har fått en mycket otacksammare lott än jag med mindre omväxling, enformigare uppgifter och kanske mera motgångar också men har ändå träget och troget fortsatt.

Trots många misslyckanden och en del motgångar och smärta i själen under femtio år är jag överlycklig över mitt val av yrke. Fast jag ser det ganska mycket som att yrket valde mig. Eller får jag säga att jag tror att Gud kallade mig, även om det naturligtvis kan vara inbillning från min sida?
Jag vet i alla fall att några av min ungdoms stora intressen och drömmar för livet knappast kunnat infrias bättre i något annat yrke. Språk och musik och resor och tron på Jesus och att få sprida budskapet om honom, var kan man få den kombinationen i något yrke och arbetsliv?
Jo, i femtio år i yrket som pingstpredikant.

PS Här är länken till en alldeles färsk video med bl.a. läsning av två dikter om kallelsen och yrkesvalet – ”Utsikt från mitt fönster – Ingvar Holmberg läser egna dikter (del 1)”.  https://youtu.be/hpRZjuIvPc8

Vad är din ådra?

”Ådra” är ett lite äldre ord jag har stött på nyligen i flera korsord. Ofta menas då ”begåvning”, ”anlag” och liknande.
Om man tittar i en synonymförteckning så hittar man också orden ”läggning, inre drivkraft, gåva” förutom den den rent fysiska betydelsen ”blodkärl, pulsåder, artär, ven, nerv, källåder, underjordisk vattenled” eller ”streck, gång, strimma”.
Om man är svensk så förväntas man förneka att man själv har några större anlag eller begåvningar. Ändå vet vi nog med oss att det inte är sant. Om vi är normala människor så har vi celler, och dessa har gener som innebär fallenhet för olika saker. Alla har vi alltså anlag och begåvning.

I går slog jag på kylskåpet i kyrkans gästrum där jag skulle hålla till ett par dagar på min årliga personliga retreat. En plasthylla ville, förargligt nog, inte komma på plats, fast jag försökte trycka in den på sin plats. Jag gick ut i korridoren och fick se min praktiske vän Sören som liksom jag har arbetat som pingstpastor i många år. Han kom, kände lite på hyllan och tittade in i kylskåpet. ”Jaha, den var felvänd”, sa han och vände på hyllan och satte enkelt in den. Förmodligen hade jag så småningom efter mycket tittande och funderande kommit på felet, men han gjorde det direkt, för han har ådra för praktiska lösningar och också mångårig erfarenhet av montering av olika saker. Det var väl ingen slump att han var församlingens pastor här under åren på 1980-talet då man byggde sin fina kyrka, som fortfarande upplevs mycket fräsch och ändamålsenlig.

Mycket har vi lärt oss i livet genom att ge oss i kast med det och träna oss att klara av också det som inte direkt är enkelt för oss. ”Övning ger färdighet” som bekant, och jag är tacksam att jag hjälpligt klarar vissa administrativa eller praktiska saker i dag som jag absolut inte kunde när jag var ung. Livets skola fortsätter för oss så länge vi andas. Och det är viktigt att vi inte blånekar att försöka lära oss nya saker. Vi vet inte om vi klarar det förrän vi åtminstone försöḱer och kanske inte bara en gång och under fem minuter. Jag kan spela piano riktigt skapligt och även orgel och ukulele utan att skämmas. Men dragspel kan jag inte lära mig fast jag skulle vilja och har försökt ett par omgångar med lånade dragspel. Min fru brukar apropå detta i torr ton lägga till att jag bara försökte några minuter varje gång. Kanske är det så, men jag tror ändå att min musikalitet inte riktigt räcker till för dragspel….

Med risk för att vara ”osvensk” tänkte jag nu avslöja något om ”ådra” i mitt eget liv.
Orden och språket har alltid funnits nära till hands för mig. Många säger och känner att de inte finner orden för vad de har inom sig. För mig går insikten och känslan nästan alltid hand i hand med orden för att beskriva och förmedla det jag ser och känner. Kanske kan man säga att jag har en ådra för att hitta orden.
En lite udda funktion för detta är förmågan att tolka från ett språk till ett annat. Ända från ungdomen har jag vid massor av tillfällen fungerat som tolk både till många människor i en gudstjänst och i samtal vid ett kaffebord eller matbord. Till och från svenska, engelska och ryska har brukat gå bra i alla kombinationer. Och fast jag har ganska många ”hål” i ordkunskapen på både engelska och ryska har jag oftast lyckats förmedla meningen i det hela, och det är som om jag inte behöver tänka efter så mycket, orden bara kommer – som ett rinnande vatten.
Att förklara Bibelns budskap i predikan eller skriva dikter eller prosa är kanske varianter av samma ådra.

En andra ådra som liksom flätar sig omkring ord-ådran är sången och musiken. Musiken och orden flätas samman för mig i massor av egna visor och sånger. Enbart musik berör mig inte alls så mycket som sånger, där orden och musiken flätas samman och hör ihop.
Min sångröst är stark men inte särskilt vacker utan mest en ”bruksröst”, en ”verktygsröst” för att förmedla hopflätade ord och toner. För mig är texten inte en halvbra ursäkt för att få spela musik. Texten är det viktigaste, det som bärs ut av musiken. Visst skulle jag vilja ha en vacker och helt ren och tonsäker sångröst men i brist på det kan jag nöja mig med en övertygad och engagerad sångröst.

Ända sen ungdomen har jag fascinerats av Dan Anderssons dikt ”Tiggarn från Luossa” och hur den börjar:
Omkring tiggarn från Luossa satt allt folket i en ring,
och vid lägerelden hörde de hans sång.
Och om bettlare och vägmän och om underbara ting,
och om sin längtan sjöng han hela natten lång:
”Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången,
det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt.
Hören – något går och viskar, går och lockar mig och beder:
Kom till oss, ty denna jorden den är icke riket ditt!”

När jag föreställer mig den här scenen vid lägerelden är det inte sångröstens skönhet som är det viktigaste utan glöden i sången, budskapet.

Jag tror att erkännandet av ådra, anlag och talanger i mitt eget liv inte alls behöver vara förknippat med högmod eller stolthet, lika lite som markägaren kan påstå att han eller hon har skapat malmådern eller källådern av friskt vatten som upptäckts i marken.
Det är en del av de överraskande gåvorna i livet, det som med Bibelns språkbruk kallas nåd. Ådra är nåd att förvalta, inte ägodel att skryta med.
Ur den synvinkeln vill jag gärna se på ”ådra” som att överraskande och utan förtjänst ha del av en källåder eller blodåder med pulserande liv. Att i någon mån få ha del i det vackra och kreativa i tillvaron är en sann glädje att vara tacksam över.

Vad är din ådra? Är det inte dags att sluta förneka den? Att kunna organisera arbete, baka gott bröd eller laga god och vacker mat, reparera trasiga ting och bygga möbler eller hus eller skapa en intressant trädgård eller ett bekvämt hem – alla de sakerna är exempel på ådra.
Bli inte mallig nu men var tacksam! Bejaka och förverkliga det som finns i dig!
Förresten, jag funderar på att lära mig spela dragspel… Finns det någon som har ett pianodragspel att låna ut på obestämd tid?*

(Ingvar Holmberg 180108)

* (Fotnot 2 februari: Jag köpte ett begagnat dragspel i januari och håller nu på och tränar…..)

Välkommen!

Välkommen till min blogg!
Här kommer varje vecka ett nytt blogginlägg med funderingar i skilda ämnen.
Dessutom kommer det ofta att vara information om och länkar till videos och radioprogram med mig som upphovsman.
T.ex kan du höra en del av mina dikter och sånger och se mig framföra dem i enkla videos.