Kategoriarkiv: Ingvar Holmbergs blogg

Välkommen till min blogg!
Här kommer nästan varje vecka ett nytt blogginlägg med funderingar i skilda ämnen. Dessutom kommer det ofta att vara information om och länkar till videos och radioprogram med mig som upphovsman. T.ex kan du höra en del av mina blogginlägg, dikter och sånger och se mig framföra dem i enkla videos.

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 23 ”Advent, din Konung kommer till dig”

Hur var det att se Jesus rida in i Jerusalem den där dagen?
Många hade ju hört de fantastiska berättelserna om helanden från svåra sjukdomar och – det nyss inträffade – att Lasarus blivit uppväckt från döden.
Han såg ju ut som en vanlig människa!

I den här veckans sång lyder texten bl.a. :
”Lite mer vanlig än vi kunde tro.
Det verkar ju knappt religiöst!
Att himmelens Gud i en sån skulle bo,
det verkar väl lite för löst.
Han kunde vara min egen bror!”
”Salig är du ändå, om du tror!
Advent, din Konung kommer till dig.
Känner du igen Honom?”

Lyssna och sjung med! Texten finns på skärmen.
Klicka på länken!

Hälsningar 8 december 2023 från Ingvar H

Återkommande sysslor….

I går postade jag följande på Facebook:

”Måndag till onsdag har jag delar av dagarna upptagna med att göra mina två 60-minuters radioprogram för närradio som sänds på tisdagskvällar mellan 19 och 21. Var fjärde vecka är jag dessutom tekniker i studion under det programmet.

På onsdagar har vi varje vecka med äldrekören Solrosorna en halvtimmes sångstund med andakt på äldreboenden och ”Träffpunkter”. I dag sjöng vi advents- och julsånger med mer deltagande än vanligt från de deltagande boende och personalen.
Onsdag kväll är jag med på bönesamling i kyrkan, och då är det jag som är pianist eller ukulelespelare och oftast väljer sånger.
I mitt magasinsprogram ”Toner & tankar” har jag oftast en följetong, och de senaste veckorna har jag läst en spännande bok av min far Agne Holmberg om flykten undan japanska soldater ut ur Kina under 2:a världskriget 1942.

Så lägger jag radioprogrammen och följetongen på min hemsida under fliken / mappen ”Radio”.

Bibelstudiet och ljudboken lägger jag också på min podd ”Bitar ur livet”. Alldeles nyss kom jag ifatt med avsnitten där. Lyssna gärna på följetongen, där jag nästa vecka läser det sista kapitlet. ”Japanerna kommer” heter boken. Lyssna på avsnitten, så hinner du höra avslutningen nästa vecka! Bibelstudierna är läsning av ett kapitel i Apostlagärningarna varje gång och några sånger i varje program.
Min podcastklient heter Podspace, men det är överskådligare och lättare att lyssna på podden via ”Spotify” eller Apple Podcasts. Sök på ”Ingvar Holmberg” eller ”Bitar ur livet”. Här kommer en direktlänk: https://podcasts.apple.com/…/bitar-ur…/id1513207845
Min hemsida är lätt att hitta, om du söker på nätet på Ingvar Holmberg. Direktlänken är https://ingvarholmberg.se
Ha det så bra i adventstid! Norrköping är vackert upplyst från den tidiga skymningen med massor av lampor, slingor och ljuskonst från 1 december till mitten av januari.
Hälsningar från Ingvar Holmberg 6 dec 2023
Foton: 01 – min podd; 02 – Solrosorna på ett äldreboende; 03 – Agne Holmberg i Yunnan

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 22 ”Himmelsk rekvisita”

Nu inför Första Advent är veckans Ingvar Holmberg-sång en sång om Jesu intåg i Jerusalem. Det är en händelse och en bibeltext som återkommer både  Första Advent och Palmsöndagen, två viktiga och glada högtider i kyrkoåret, då det oftast är många människor med på gudstjänsten i de olika kyrkorna.

Rekvisita är sånt som förstärker och illustrerar intryck och händelser – liksom palmkvistar och utlagda mantlar på vägen framför Jesu fötter, likaså ungåsnan som Jesus red på som uppfyllelse av månghundraåriga profetior.

Och texten i sången påstår att du och jag på liknande sätt kan vara ”himmelsk rekvisita” som hjälper människor att se och förstå Jesus bättre. Lyssna, sjung med eller läs med i texten på skärmen!

Hälsningar 1 december 2023 från Ingvar H
Klicka på länken!

 

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 21 ”Det finns en källa i mig”

Den här sången skrev jag för omkring tre år sen, och den säger något av det viktigaste för mig i det kristna livet!

Källan med friskt, ”levande” vatten, som Gud i Jesus Kristus erbjuder oss – en av de tydligaste och mest tilldragande bilderna av frälsningen och livet med Gud.
Bl. a. i Johannesevangeliet kap 4:14 och 7:38 talar Jesus om frälsningen och den helige Andes glädje som en källa.
Och denna källa finns ständigt för oss själva att dricka ur!
Men sången och bibeltexterna talar också om flödet vidare genom oss och ut till andra omkring oss och som kan ge både glädje, helande, tröst och kraft till andra.
En viktig bit av texten är:
”Och friden, kraften, glädjen kommer inte ifrån mig,
men Jesus, Han som gav den, önskar ge den nu till dig.”

Sjung med i sången! Ta den med dig och sprid den vidare! Texten finns på skärmen!
Klicka på länken!

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 20 ”Höstpsalm”

Här kommer en video med många höstbilder och höstvyer i min ”Höstpsalm” jag skrev och skapade som video för några år sen.  Här finns skogen och svampen och de gula lärkträden och havet och svanarna och njutningen med tekoppen inomhus i stugvärmen.
”Tack, Herre, tack för den härliga hösten
då klara, svala luften ger mig trösten,”

Texten har också med lite om att livets ”höst” också har sina glädjeämnen:
”Hösten i livet, det är inte så farligt.
Ganska mycket kvar, ta det bara varligt!”

Sjung med eller läs med i texterna på skärmen!
Klicka på länken nedan!
Hälsningar 14 nov 2023 från Ingvar H

Efterskörd i november

Efterskörd i november –
när en 76-årig,
lite krokig gubbe
tar med sig svampkorgen
till skogen…

När en rakryggad lupin
står och lyser blåögd
på stigen.
”I juni kallar man oss invasiva,
men nu kanske jag uppskattas mer.”

Trattkantarellerna slutar aldrig
att överraska.
En aning gömmer de sig först
men vill sen gärna bli hittade
nu den elfte november.

I korgen har jag med mig hem
nog för att ta de finaste
med till ett annat par till kvällsmaten
och steka resten hemma
till ett par kvällssmörgåsar.

Efterskörd är fint,
fast man måste gå utanför dörren
för att plocka trattkantarellerna
och för att låta lupinerna stå kvar,
Att ta hem dem på bild
räcker gott och väl.

Ingvar Holmberg 231111

Den goda surdegen

Numera i affärerna ser man många olika sorters surdegsbröd, för surdeg har blivit modernt
igen. Annars har ju i moderna tider surdegen mest ersatts av jäst eller bakpulver.

Själv lagar jag ganska ofta mat, men bakar gör jag mera sällan. Dessutom har mina försök att använda färsk jäst misslyckats gruvligt, så nu väljer jag utan undantag recept som bygger på bakpulver – enklare för mig att hantera.

I Bibelns bilder förekommer surdegen både i negativ och positiv mening. Oftast är det en bild för ondska och elakhet, och den surdegen ska vi naturligtvis akta oss för.

Nu vill jag påminna dig om den goda surdegen, en liknelse som väldigt många människor i vår tid verkligen borde känna sympati med och kunna ta till sig:

Den goda surdegen finns i den lilla korta liknelsen Jesus berättar i Matteus kapitel 13 bland flera liknelser om himmelriket, Guds Rike. ”33 Ännu en liknelse gav han dem: ”Himmelriket är som en surdeg, som en kvinna tar och blandar in i tre mått mjöl tills alltsammans blir syrat.”

Surdegen är alltså Guds Rike, kanske också vi kristna – Gudsrikets barn.
Kvinnan i sin vardagssyssla blir en bild av den gode Guden, som tålmodigt sitter och rör in och knådar in det goda, det bestående, det eviga livet i ”mjölet” – världen, universum – tills Gudsriket uppfyller allt.

Den goda surdegen ”gör inget väsen av sig”. Den utför sitt verk genom sina inneboende egenskaper. De senaste dagarna har jag funderat över hur det visar sig i våra liv.
Det är när vi fortsätter att göra det vi vet är rätt, hur världen än ser ut och vad än andra omkring oss håller på med.

Det är att fortsätta vara en bedjare, gudstjänstbesökare, deltagare i uppgifter i familj, samhälle och församling. Det är att ”hålla fast vid den goda bekännelsen”, fortsätta säga goda ord, ge uppmuntran och en och annan kram, att i samtalen flika in ”Gud välsigne dig!”, ”jag ska be för dig”, ”ge inte upp” och liknande.

Det är att ha nära till Bibelns ord varje dag – i bokens form eller i telefonen -, att nynna på eller sjunga de gamla och nya sångerna ensam eller tillsammans med andra, att vara tacksam till Gud och människor och att lägga märka till det goda också och inte bara det negativa.

I surdegens ”värld” går framstegen oftast inte så fort, men vi har alltid kvar Hoppet, det som i dag är en bristvara.
Vi vet ju att en gång ska hela universum vara genomsyrat av Guds Rike, Guds godhet och rättvisa, den nya tillvarons ofattbara ljus och glädje.

Hälsningar den 11 november 2023 från Ingvar Holmberg

(Tre bilder av de många, många som dyker upp när man googlar ”surdeg”)

 

Veckans Ingvar Holmberg-sång _ 19 ”Jag tar på mig högtidskläder”

SÅNGEN BLEV TYDLIGEN EN FULLTRÄFF…!
I söndags i Allhelgonahelgens gudstjänst med tema himlen svarade jag och vännerna Karin Karlsson (sång), Håkan Jonsäll (”himmelskt” fiolspel) och Jan-Peter Lindskog (bas) för musik och sång.
Innan vi gick till kyrkkaffet ”gungade vi loss” i denna veckas ”Ingvar Holmberg-sång” – ”Jag tar på mig högtidskläder, för jag ska möta Konungen”. Många uppskattade sången, och vid kyrkkaffet kom en för mig okänd man och tackade för sången ”som jag aldrig kommer att glömma!”
Här kan du höra den sången i en liveinspelning i Vidablickskyrkan i maj 2022 med just samma fyra som framför den. Läs med eller sjung med!
Nedan kommer länken.
Hälsningar den 10 nov 2023 från Ingvar H

 

Veckans Ingvar Holmberg-sång_18 – ”För din skull bara”

Veckans sång handlar om att inte bara söka Gud för hans gåvor och hjälp utan söka Honom själv och gemenskapen med Honom.
Ett par rader ur texten:
”Många söker dig för att få lycka, många söker dig för vad du ger,
men gåvorna är störst man verkar tycka. Åt Givaren man mera sällan ser.”

Sången är inspelad i en trädgård en vacker sommardag med blommor och åkrar och ängar, Guds goda gåvor till oss.
Läs med eller sjung med i texten! Klicka på länken!

Hälsningar 3 nov 2023 från Ingvar H

En mottagare rätt inkopplad

Jag begriper inte ”insidan” och mekaniken i tekniska saker, men jag är ganska duktig på att använda datorn, dataprogrammen och apparaterna som jag använder och tycker mig behöva.

Ofta senare på kvällarna sitter jag i min soffa framför TV-n och tittar på filmer och serier, sällan från de cirka 15 kanalerna vi har abonnemang på i huset. Mest är det via SVT Play eller någon filmkanal, där man kopplar surfplattan eller telefonen till TV-n och ser programmet eller filmen på den tid som passar en själv. På så sätt behöver man aldrig utebli från gudstjänst eller umgänge med andra för att kunna se ett önskat program.

Jag tycker dessutom om att se på filmer eller serier via dvd-spelare och i vissa fall VHS, dvs gammaldags videokassettband. Jag har en spelare för dvd och videokassetter kopplad till min gamla TV.
Under en tid har det varit krångel med den ”sladd” som heter Chromecast och som kopplar ihop TV-n med surfplattan, det vanligaste sättet för mig att se på TV. Jag har bytt till en annan sladd, men felet kvarstod.

Häromdan köpte jag en ny, modern TV via internet för 2300 kr och fick den till dörren inom ett dygn för 99 kr. Kartongen var så lätt, att jag drabbades av misstanken att den var tom, men det var den inte. Jag skruvade på fötterna och satte elkontakten i uttaget och kopplade in de tre kablarna som utgör kontakten med de 15 TV-kanalerna, sladden till surfplattan och kabeln till dvd-spelaren. Direkt installerades alla kanalerna på TV-n och det andra fungerade också. Förut har jag måst byta mellan TV och Chromecastsladden på baksidan av TV-n. Nu har jag två såna uttag på TV-n och kan bekvämt välja på fjärrkontrollen vilken funktion jag vill ha.

Är det inte märkvärdigt hur mycket man kan få tillgång till, när man bara är inkopplad rätt?

I morse satt jag i soffan med TV-n släckt och Bibeln uppslagen på det lilla bordet framför mig. Jag läste de eviga Orden och nynnade och sjöng till Gud och samtalade med Honom.
Och i morse slogs jag av tanken på hur mycket jag har tillgång till för att jag är ”inkopplad” till Honom.
Men jag skämdes när jag tänkte på hur ofta jag använder den här ”uppkopplingen” till att försöka övertyga Gud om mina planer och ”goda idéer”. Det är ju när jag finns öppen och disponibel för Hans ”program” som jag berörs på djupet och leds vidare som människa.

Mina favoritfilmer – som jag kan se många gånger – har ofta inslag som berör mig positivt både i känslan och viljan.
Men stunderna med släckt TV och ”ljussken” från Bibeln betyder mer! Det är jag glad för.
Men visst är jag lycklig över min nya 32-tums-TV…..

Hälsningar 1 nov 2023 från Ingvar H

(Foton från idag på TV-n och videobild från surfplattan och dvd-spelaren)