Kategoriarkiv: Video

OBS! Viktig info!:
Välkommen till min flik eller kategori ”Video”! I själva verket är detta just nu mest en flik för ”kristen video”, dvs predikningar och kristen undervisning. Jag har gjort och gör kontinuerligt många videos som finns under flikarna ”Blogg”, ”Dikter”, ”Prosa” eller ”Sånger”. Dessutom gjorde jag tidigare en hel massa radioprogram i form av enkla videos, och de finns kvar att lyssna och titta på om du bläddrar bakåt i fliken ”Radio”. Här under ”video” är just nu det som fylls på kontinuerligt en undervisningsserie i Bibeln under temat ”Tankar från soffan”. Jag läser bibelavsnitt från Evangelium enligt Johannes och kommenterar och förklarar lite. Varje program är cirka 12-15 minuter långt.
Men under de övriga flikarna jag nämnde finns alltså många videos. Alla mina videos lägger jag ut på YouTube och jag har en egen YouTube-kanal. Du ser i högra ”spalten” (om du kollar min hemsida i datorn eller på surfplattan) eller nedan (om du använder telefonen) mitt ansikte i närbild. Klicka på bilden så kommer du till min YouTube-kanal!  Om du klickar på den röda ”YouTube”-knappen, så prenumererar du på mina videos och får påminnelse om det som kommer efterhand. Om du är inne på min YouTube-kanal och där klickar på fliken ”Videor” i menyraden upptill, så kommer en lång rad videos fram, överskådligt och bra.
Än en gång, välkommen!

Sångberättelse – modernt ”skillingtryck” – möt ”Svenne Svensson i Svensjö”!

Under åren i Småland bland skogar, samhällen och trähusfabriker skrev jag en ganska trevlig och tänkvärd sångberättelse i ”skillingtryckens” anda – med lycka och olycka och lite dramatik och lite sens moral. Den heter ”Historien om Svenne Svensson i Svensjö” och består av fem sånger. Den berättelsen i en 15-minutersvideo från 2020 kommer här som ”veckans sång” nr 45.
Texterna finns på skärmen att sjunga / läsa med i.
Min gode vän Lennart Björk, pianist, pedagog och skolledare och hemma hos Herren sen en tid tillbaka, hjälpte mig under inspelningen av sångerna med sitt härliga pianospel.

Håll till godo!
Hälsningar 22 maj 2024 från Ingvar H

Sånger om träd – ”Granarna och tallarna”

I natt lade jag sista handen vid sångvideon som är den andra av min ”trä’bitar” – dikter / sånger om träd – ”Granarna och tallarna”.
I vårt högläsningssällskap ”Peking Poesi och Prosa” har vi läst mycket dikter om natur, blommor och träd för varann.
Det ledde för min del till att jag skrev fem nya dikter om träd och gjorde dem till sånger med fem av mina egna melodier, som jag själv tycker är bra men bara har använt i mer udda sånger som inte har så mycket användning i mina vanliga sammanhang.
Den första var ”Kom närmare” (Ekens visa) och den blev färdig för någon vecka sen.
I lördags var min svåger och vän Jan-Erik och jag ute i solskenet  bland träden nära deras bostad och videofilmade material, som jag nu har satt ihop med ljudversionen av sången.

Sista versen innehåller bl.a. texten:
”Tack, o, Gud, för gran och tall och skog!
Utan det så mycket viktigt dog.
Då stod djur och växter, luft och liv på spel,
människan gick miste om en viktig del,
skapelsen kom ur balans, ja, allt blev fel.”

Titta och lyssna gärna! Sjung med eller läs med!

Hälsningar 13 maj 2024 från Ingvar H

Kristi Himmelsfärdsdag i dag

I dag 9 maj är det Kristi Himmelsfärdsdag.
För ett par, tre årtionden sen var det mycket vanligt  att kyrkor och församlingar i olika samfund ordnade ”gökotta” – morgongudstjänst ute i det fria, gärna på en kulle eller naturskön plats. Efter sång och bibelläsning, predikan och bön brukade det vara picknick i gröngräset. Kunde man då höra göken, var det en extra bonus.

Jag läste i kyrkornas annonser i fredags om ett par morgongudstjänster en bit ut på landet,
men när vädret inte såg ut att bli soligt, tog jag sovmorgon i dag.

Men jag har ägnat några timmar i dag åt att spela in min sång ”En människa sitter på Guds högra sida i himlen”. Det är en riktigt bra sång, faktiskt inspelad i studio för många år sen, men jag har aldrig varit riktigt nöjd med inspelningen. Nu har jag gjort om den hemma vid datorn och midi-keyboard och videokamera här hemma.
Texten är ett koncentrat av det kristna budskapet, och den finns på skärmen att sjunga / läsa med i. Det blir alltså veckans sång nr 44 (eftersom jag låg efter med en sång….)

Hälsningar 9 maj 2024 (Kristi Himmelsfärdsdag) från Ingvar H

 

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 43 – ”Träd närmare!” (Ekens visa)

Här kommer den första av fem nyskrivna dikter och sånger om träd.
Under några månader har jag och några till träffats i ”Peking Poesi och Prosa Högläsningssällskap”.  Där läser vi och lyssnar på varandras egna texter och favorittexter ur  litteraturen.
Flera av oss är väldigt intresserade av naturen och blommor och träd. Det har fått mig att skriva dessa fem dikter och sånger. Den första som blivit färdig är veckans sång. Jag spelade in videoscenerna vid ”min” favoritek här i området – den vid sjön Skiren utanför Östra Ryd tre mil från Norrköping.
Till min bestörtning, sorg och chock hade den största och mäktigaste grenen på detta kanske femhundraåriga träd knäckts och ramlat ner och låg uppsågad en bit bort. Jag ville inte fotografera eller filma skadan ens, så jag tog bilderna från den ”goda sidan”. Jag är glad att jag varit där många gånger under dess storhetstid.
Titta och lyssna och sjung eller läs med! Melodin är en av mina egna och återanvänd här!
Klicka på videon!

Hälsningar 5 maj 2024 från Ingvar H

Trons vandring & ”Samma dyrbara tro”

Ända sedan innan jag fyllde 21 har min uppgift och kallelse varit predikantens, även om jag de första åren naturligtvis mest var en lärling. Och redan litet tidigare började jag skriva sånger med både text och musik.
Och massor av mina predikningar och många av mina sånger har inte haft någon mer bestående substans, även om predikningarna alltid har varit från mitt hjärta och min övertygelse, och sångerna har fyllt en funktion i sitt sammanhang. Jag vet också att både vissa predikningar och många av mina sånger har utfört något viktigt i människors liv.

Hundratals egna sånger och oräkneliga predikningar från min hjärna och mun och penna har utvecklat mitt kunnande och min erfarenhet – både av predikande och sångskapande, min bedömningsförmåga inom båda områdena har väl också ökat.

De senaste åren har jag lagt ner en hel del möda på att publicera i skrift och ljudfiler och video det bästa jag har i olika kategorier. Och om jag nöjer mig med att jämföra mig med mig själv och min egen förmåga och inte jämför mig med Billy Graham, Bertil Olingdal eller Josef Östby (vad gäller predikan) och Andrae Crouch, Pelle Karlsson, Urban Ringbäck eller Bengt Johansson (vad gäller sånger), så tycker jag själv att jag här presenterar något av det allra bästa jag gjort i den här videon med predikan i Norrköpings Pingstkyrka 14 april i år under temat ”Trons vandring” och den inledande sången ”Vi har fått samma dyrbara tro” från 2016, som jag gjorde på video härom dagen.

Titta och lyssna gärna! Var rädd om din egen dyrbara tro på Jesus Kristus och fortsätt trons vandring med Honom! Länken kommer nedan!

Hälsningar 22 april 2024 från Ingvar H

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 42 – ”Vi har fått samma dyrbara tro”

Den här sången är en av dem jag själv är allra mest nöjd med:
Den ät lätt att lära och glad och rytmisk i karaktären, och  – viktigast av allt – den har en bra och ”symmetrisk” text, full av Bibelns kärnbudskap.
Jag skrev den 2016, några år efter att jag återvänt till hemstaden Norrköping. Under några år tjänstgjorde jag som deltidspastor i Pingstkyrkan i  Skänninge på Östgötaslätten. Då blev jag bekant med kyrkomusikern Nils-Peter Vaggelyr där. Han har en professionell inspelningsstudio i sitt hus, och när jag var hos honom och tittade, passade vi på att spela in den här sången hos honom med hans eget klarinettsolo som grädde på moset.

Lyssna och sjung med i texten på skärmen!

Hälsningar 20 april 2024 från Ingvar H

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 41 – ”Den som tror och blir döpt”

Här kommer en frälsningssång av mig, bl.a.  med dopbilder från ett fridfullt, somrigt Kiev, Ukraina, sommaren 1990 då jag ledde en busslast  svenskar på resa till systerförsamlingar där och där vi sjöng både i kyrkor och utomhus.
Texten finns på skärmen att sjunga / läsa med i. Uppdaterad version 2024.
För att spela videon, klicka på bilden nedan!

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 40 – ”I soluppgången”

En berättelse om Jesu uppståndelse, sedd ur lärjungarnas perspektiv, när de kom till graven på söndagsmorgonen. ”Jag sökte mörker men fann bara ljus. Jag sökte soldater men fann två änglar. Jag sökte en död, men graven var tom. Jesus lever!”
En sång ur min musikal ”Jesus – Människosonen” från 1972.
Text på skärmen att sjunga läsa med i.
Och texten, ja – kanske en mina bästa sångtexter.
Klicka på videon nedan!

Hälsningar 2 april 2024 från Ingvar H

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 39 – ”Golgata”

Golgata – ”Huvudskallen” eller ”Huvudskalleplatsen” var avrättningsplatsen utanför Jerusalems mur på Bibelns tid.
Det blev också platsen där Jesus Kristus dog på ett kors för att skapa frälsning för alla som tror och tar emot.
”Golgata” är också veckans sång nu i påskveckan som också kallas ”Stilla Veckan” – dagar för begrundan av Guds ofattbara kärlek till oss och Jesu gränslösa utgivande ända in i döden.
Sången är en del av musikalen ”Jesus – Människosonen”, som jag skrev redan 1972.
Då hade jag flyttat från Norrköping, men jag höll en god kontakt med min ungdoms musikledare Rune Bagler i Pingstkyrkan, Norrköping. Han hade en positiv inställning till sångerna jag skrev och var mycket snabb med att fånga upp sånger, snabbt skriva prydliga noter och arrangemang för hand (före datorernas tid med notskrivning etc). Han använde musikalen vid flera tillfällen.

Jag och min Gittan var utflyttade i 45 år, bosatta i olika delar av Sverige och världen, och kom tillbaka till våra rötter 2013. Ganska snart efter hemkomsten och återknytningen till Pingstkyrkan där, blev jag också bekant med Lars Tallund, en av musikledarna i S:t Johannes kyrka. Han och hans körer tog upp två av mina musikaler och gav dem nytt liv.
Först var det ”Maria” – om Jesu liv ur tre Mariors perspektiv. Sen blev det hösten 2016 också ”Jesus – Människosonen” både i S:t Johannes kyrka och Pingstkyrkan.
Tack, Lars Tallund, för det här samarbetet!!

Spela videon genom att klicka på länken nedan!

Hälsningar Skärtorsdagen 28 mars 2024 från Ingvar H

Veckans Ingvar Holmberg-sång – 38 – ”Räck ut din hand”

En av Ingvars tidiga sånger som sjungits mycket av bl.a. strängmusik och av BirGitta Edström samt av Ingvar själv. ”Räck ut din hand och rör vid Jesus i tro” är en nyckelfras i Nya Testamentet och den kristna upplevelsen. Här med Karin Karlsson, Jan-Peter Lindskog och Håkan Jonsäll.  Inspelning från februari 2022.
Texten finns på skärmen att sjunga / läsa med i.
Klicka på videon!

Hälsningar 21 mars 2024 från Ingvar H