Att höra och att lyssna

Den här veckan provade jag ut och hämtade mina två moderna hörapparater.
Jag har inte haft någon livshämmande hörselnedsättning, så det handlar mer om att plötsligt få guldkant på tillvaron. De höga ljuden från timern hör jag nu även på lite avstånd. Och papperets prasslande och grusets knastrande under skorna och vattenkranens spolande och andra ljud har blivit mer distinkta och liksom ”frasande”. En del av detta lär höra samman med hjärnans uppfattande av ljuden och hjärnans tillvänjning och tolkning, och detta ”nyhetens behag” kommer alltså att klinga av efterhand.

Men yttervärlden har ändå liksom kommit närmare.

Ändå har också de senaste dagarna min fru och livskamrat sagt ”Hör du vad jag säger?”. Då är det (precis som tidigare) att jag tänkte på annat och var frånvarande och därför inte aktivt lyssnade. För att höra måste man ju lyssna också, och ibland gör vi ju inte det hela tiden, inte ens på dem vi älskar och har alldeles inpå oss. De flesta av oss behöver bemöda oss om att aktivt lyssna på varandra, och då hör vi ju mera, precis som jag de senaste dagarna har återupptäckt många ljud.

För all del är det nog ganska hälsosamt att vid behov kunna avskärma sig lite från alla ljud och synintryck som omsluter oss hela tiden. Vi behöver ibland ”höra oss själva tänka” och också se bilderna inom oss.

Hundar och andra djur hör ljud som är utanför det mänskliga örats uppfattningsförmåga. Ljuden finns där men inte för oss hur vi än anstränger oss. Mina hörapparater hjälper mig att till viss del återerövra de höga ljudfrekvenser jag varit mer eller mindre döv för tidigare.

För mig som personlig kristen och troende med egen relation till Fader Gud och Herren Jesus Kristus och den helige Ande är andligt hörande och lyssnande viktigt.

I Gamla Testamentets berättelser återkommer gång på gång hur människor personligen hörde Gud tala så att de fick vägledning för sitt eget handlande och också kunde förmedla budskapet till andra.
I och med Jesu kommande och bibelns tillgänglighet för oss idag har vi möjlighet att ta reda på och höra Guds röst och vilja genom att själva läsa Bibeln och höra den förklaras av andra.

Dessutom är det möjligt att känna och höra Guds tal till oss. Vi är skapade att höra den ”frekvensen”. Bön är att tala till Gud men också att lyssna. Ibland hör vi inte människorna omkring oss för att vi inte aktivt lyssnar. Låt oss bli bättre på att lyssna också till Guds röst! Om vi försöker, så ska vi upptäcka att det går! Och precis som vi ibland måste gå in i ett annat rum och stänga dörren om oss för att höra rösten i telefonen, ska vi skärma av oss från alla de andra ljuden och lyssna på Guds goda röst. Tala till honom med dina egna ord och tankar och förvänta dig att han svarar!

En tanke kring ”Att höra och att lyssna

Kommentarer är stängda.