Denna långa, fantastiska sommar

Ofta brukar det heta ”Sommaren är kort, det mesta regnar bort” eller ”Det här året inföll sommaren på en torsdag” eller något annat som visar hur vi i Sverige ser på möjligheterna till sol och värme under sommarmånaderna.
Den här sommaren har det verkligen varit annorlunda. Och då har väldigt många varit snabba med att klaga på den envisa värmen, för det är ju så med många människor, att de inte är nöjda med mindre de får klaga över något.

Jag vill inte förringa bristen på regn det här året eller problemen för bönderna eller låtsas som att inte sommarens stora bränder har orsakat mycket skada. Ändå vill jag ställa samman lite av denna långa, fantastiska sommars glädjeämnen.
Och det är inte slut än på långa vägar! När jag skriver detta är det strax efter mitten av augusti (tid för den klassiska surströmmingspremiären), och jag njuter ännu en gång av några dagar med klara, ljuvliga havsbad på Brattön utanför Kungälv, fast vattentemperaturen denna gång är strax över tjugo grader mot förra årets strax över femton vid samma tid.

Denna sommar var det närmast sydeuropeisk eller tropisk värme ända från maj och tropiska nätter hade vi många enligt meteorologerna. De flesta av oss gick i shorts hela tiden, och när vi gjorde upp om att träffas till de många golfrundorna slutade vi säga ”om det inte regnar, förstås”.
Badtemperaturerna var såna att jag nästan tvivlade på den badtermometer jag brukar ha med mig:
Till och med i havsvikarna Bråviken och Slätbaken var det 26-27 grader i vattnet. Och när jag en dag mitt i Motala bland lunchande och turistande i Södra Hamnen badade i Vättern nära ingången till Göta Kanal och rapporterade vad termometern visade, spred det sig med orden ”Gubben där säger att det var 25 grader i vattnet.”
Denna sommar mognade vindruvor, kiwi och persikor på friland i Östergötland och äppelträden och päronträden är fulla av frukt.
En dag nyligen på golfbanan vid Bråviken var det massor av vita kålfjärilar som dansade underbart över marken. Och apropå fjärilar berättade mina vänner här på Brattön att när lavendeln blommade blå i rabatterna var det vita kålfjärilar och gula citronfjärilar överallt, och de stora, mångfärgade macaonfjärilarna svävade också nådigt omkring vid lavendeln.

Denna långa, fantastiska sommar har gett mig så mycket underbart, och jag ska minnas känslan i fingrarna och åsynen och doften av röda vinbär, mogna körsbär och skogshallon och känslan av klart havsvatten runt hela kroppen. Och än ska jag njuta ett bra tag till….