Varma, mycket varma hälsningar

Just nu är det värmebölja, i alla fall i min del av Sverige, nämligen Östergötland och Norrköping.

Häromdagen var det 34 grader, när jag var ute i lite olika ärenden. Som väl är, tål jag värmen rätt så bra, även om jag bär på rätt många extra kilon. Dessutom har jag från en del längre perioder i Indien lärt mig, att man ibland bara får låta svetten rinna och njuta av de möjligheter till skugga och svalka och eventuellt dusch eller utomhusbad som är möjliga.

I fredags, när det ”bara” var 31-32 grader, hade jag en intensiv dag och höll igång i rätt många timmar utomhus och inomhus i värmen – och lite svala stunder med fungerande A/C i vår 17 år gamla bil. Det var en timmas bönesamling utanför Vidablickskyrkan med möjlighet att sitta i skuggan. Sen hade jag hjälp av två snälla vänner som skötte videokameror, medan jag förverkligade drömmen att mitt i stan stå med min ukulele och spela in ett knippe av min egna ”Jesussånger” för YouTube. Sen var det lunch hemma en stund med hämtmat och en efterlängtad bönegruppsträff på nytt i församlingsvåningen i norra delen av stan. Det var inget att säga om att två äldre makar inte vågade sig ut i värmen för att komma till den rätt svala samlingssalen.

Sen var det både komiskt och rörande när jag på hemvägen gick upp med en tårtbit och kaffe till snart 102-åriga Margit på äldreboendet. Hon är också med i gruppen jag ansvarar för men deltar inte i kyrkans samlingar längre. När jag kom upp till hennes lägenhet, så var den tom, och själv satt hon i halvskuggan på sin lilla balkong. ”Det är inte så farligt varmt här”, sa hon och log mot mig, solbränd och glatt överraskad.

Nu i värmeböljan har badtemperaturerna stigit snabbt också. En av mina favoritbadplatser vid Slätbaken nära gården Dalby har trevlig familjestrand med gräs och bra brygga. När jag och min fru var där i torsdags, var det 20,5 grader i vattnet på min termometer, och i går tre dagar senare, var det 25.

I går gjorde jag min fru mycket glad, när jag kom hem med en billig golvfläkt, inköpt på lågprisaffär för 199 kr. I går kväll satte jag ihop den och slog på den så den svalkade min fru i TV-soffan i hörnet. Trivseltemperaturen steg lika snabbt som luften blev svalare……

Min pappa Indienmissionären var under alla år lite skeptisk mot fläktar och drag också under varma dagar. Han aktade sig noga, och jag är lite försiktig också. Det är lätt att bli ”förkyld” när det är varmt…

Vädret växlar, men det är inte nödvändigtvis klimatförändringar varje vecka.
Jag märker att fler och fler talar nästan mer om klimatet än om vädret numera.
Säkert finns det vissa klimatförändringar på gång, men kanske är det bättre att inte hetsa upp sig hela tiden. Högtrycket behöver inte höja blodtrycket.
Vad gäller värmeböljor, vattennivåer, regn och också det dundrande åskregn som plötsligt överraskade mig i går kväll, så ligger det ganska mycket visdom i ordspråket ”Människan spår men Gud rår”.

Mycket varma hälsningar