Vänskap mellan kristna, judar och muslimer

I Rapport vid 18-tiden i kväll den 12 juni var det ett ganska fylligt reportage om ”Ein Haus” i Berlin – ett gemensamt bygge med kyrka, synagoga och moské. En präst, en rabbin och en mullah stod sida vid sida och talade om fred och samförstånd och ömsesidig respekt.

Min vän Bernt Jonason, som jag har träffat ganska mycket de senaste dagarna och gjort intervjuer med för podcast och YouTube, berättar bl.a. att i Bagdad i Irak levde för 100 år sen muslimer, judar och kristna fredligt sida vid sida. När judarna blev hatade under 1940-talet under nazisttiden, flyttade många judar till Israel, när det blev möjligt. Och plötsligt blev det svårt i Bagdad att få tag i en tandläkare, läkare och advokat, eftersom många inom de yrkena var judar.

Bernt är en stark vän av det judiska folket och har bott i Jerusalem i 25 år. På samma gång är han noga med betona att han själv är kristen och också att han är vän med många araber / muslimer och talar arabiska bättre än hebreiska. Han har många oväntade åsikter och stora insikter om livet i Mellanöstern och drömmer om och längtar efter fred och samförstånd i Jerusalem mellan judar och palestinier och kristna.

På min Facebooksida har jag berättat om två reportage med Bernt – en timslång intervju på min podd och en tio minuters video som ger kompletterande tankar. Lyssna gärna och titta gärna på en passionerad man som har hjärta och förståelse för judar och muslimer och har nära vänner i båda lägren!

Facebook: Ingvar Holmberg
Podd-reportaget: https://pod.space/bitarurlivetingvarholmbergspodd/bernt-jonason-med-fonster-mot-jerusalem
Videon: https://youtu.be/WzvlzMlncgo