Tre generationer Holmbergare

Min farfar David Holmberg (f 1881) flyttade till Norrköping från Tumba 1909 och blev så småningom (1921) en av grundarna till Sionförsamlingen (Pingstkyrkan) och var en av ”de äldste” – församlingsledarna – till sin död 1967.
Min far Agne (f 1916) blev Sionförsamlingens missionär i Kina c:a 1940 och sedan i södra Indien från 1949 och till sin pension 1980, då han med fru / missionärskamrat Britta flyttade hem till Norrköping och blev en av Sionförsamlingens äldste till sin död 1992 i en ålder av 76 år.
Jag Ingvar är just nu 76 år (f 1947) och är väl den mest ”orolige” och ”hattige” av de tre generationerna. I yrkesrollen har det mest varit pastor / evangelist / sångledare / missionär (Indien och ”Sovjetområdet”). Nu sen tio år är jag som pensionär tillbaka i min hemstad Norrköping och Pingstkyrkan. Och nu är rollerna och intressena bl.a. gatusångare, deltagare och ledare i bönemöten och bönegrupper, sångare och musiker på äldreboenden och i kyrka, närradioproducent och bloggare och podcastare. Just nu är jag skapligt frisk och någotsånär klar i huvudet, så jag fortsätter ett tag till….
Enligt min uppfattning är det min far Agne som har lämnat de mest avgörande spåren efter sig genom sin personlighet och sin fantastiska missionsinsats i två mycket svårarbetade länder – först i Kina och bland stamfolken i Yunnan, där han fick en lysande början men blev grymt avbruten och stoppad två gånger.
Sen var det Indien och Mysore State (nuvarande Karnataka), där han fick bygga upp ett långsamt växande arbete med stöd till församlingsplanterare, kyrkbyggen, socialt arbete, bibelundervisning, författarskap och litteraturspridning. Under sin livstid fick han inte se den starka tillväxten som har varit de senaste årtiondena med bibelskola och pastorsutbildning och stark församlingstillväxt. Hans äldste son Torulf fick fortsätta i hans fotspår och se arbetet växa vidare.
Just nu har jag för radio och podcast börjat läsa in min pappa Agnes bok ”Japanerna kommer – äventyr i Kina under brinnande krig”. Den kom ut på Förlaget Filadelfia 1945, då han var inte fyllda 30 år och just hade bildat familj och förberedde sig för att återvända till Kina efter krigets slut. Det var innan världen kände till den enorma förändring Kina skulle uppleva några år senare genom Mao Tse Tung (Mao Ze Dong).
Lyssna gärna på avsnitten av Agnes bok! De kommer vecka för vecka i mitt radioprogram ”Toner & tankar” och som separata avsnitt på min hemsida och podcast. Länkarna kommer nedan.
De tre bilderna:
David år 1953
Agne 1940 vid Salweenfloden, Yunnan i Kina
Ingvar 2008 i Kazakstan på stäppen vid en yurta