Sommarnöje önskas er alla!

I dag är det midsommarafton. Av hälsoskäl håller vi oss mest inne och hemma den här helgen.

Men i dag gick jag en runda i kvarteren i Ektorp, Skarphagen och Vilbergen, när jag ändå skulle handla ett par saker i vår vanliga mataffär. När jag gick längs en gata kände jag den söta jasmindoften i vinden och tittade förgäves efter jasminbuskarna på båda sidor. Sen såg jag en bra bit fram blommande jasminbuskar med grenar som hängde över tomtgränsen på högra sidan. Jag gick fram och nära och luktade förtjust på blommorna innan jag fortsatte och till och med provsmakade ett körsbär som började bli rött på trädet, som växte ovanför Söderledens motorväg. Det var lite surt, men om man väntar tills det är helt moget, så hinner väl fåglarna före…

Ordet ”sommarnöje” är ett trevligt svenskt uttryck. Min syster Barbro, som verkligen är berest och kunnig på mycket, är precis som jag uppväxt i Indien. När hon kom hem och fick svenska kamrater i skolan, hörde hon plötsligt en kompis fråga: ”Har ni något sommarnöje?”
Hon blev lite ställd och svarade sen ”Javisst, har vi det!”
Hon tänkte: ”Det är väl klart att vi har en massa sommarnöje! Vad är det för en fråga?”
Det var så, att hon inte visste att kamraten frågade om vår familj hade en sommarstuga, som vi åkte till. Det hade vi inte, men mamma och pappa hyrde ett par somrar ett sommarnöje vid namn ”Utantorp” på Vikbolandet.

Nu hyr Barbro och hennes Jan-Erik ett hus på landet vid Gamla Ö utanför Norrköping. ”Mellangården” ligger vackert och har en blommande trädgård med blommor, fruktträd och just nu jättelika jasminbuskar med tusen och åter tusen doftande blommor. Det huset och trädgården får jag ha som sommarnöje, och det är jag tacksam för.

Önskar dig en fin sommar med mycket sommarnöje!

Nedan är länkar till två trevliga musikvideos med mina sånger, gjorda de senaste somrarna och mycket passande till funderingarna om sommarnöje.

Dels är det min sång ”Alla trädgårdar är mina”, dels ett knippe lovsånger inspelade i Barbros och Jan-Eriks trädgård på ”sommarnöjet”. Där har jag en talad inledning innan jag börjar sjunga och spela. Lyssna på den och fortsätt lyssna, om du du har lust! Länkarna är nedanför!

Glad Midsommar och trevlig sommar!

Ingvar Holmberg Midsommarafton 23 juni 2023

Alla trädgårdar är mina

https://youtu.be/ipbrwg8DCno

Lovsånger i en sommarträdgård

https://youtu.be/0lpeyK3A6nE