Sommarnjutningar i småstad och storstad

För några veckor sen skrev jag om att se de enkla njutningarna tillgängliga för oss i den svenska sommaren. De senaste dagarna har jag haft möjlighet att uppleva detta i vårt underbara land och på ganska nära håll.

Förra helgen tillbringade vi hos goda vänner i Strängnäs i samband med att jag var ombedd att hålla söndagsgudstjänst i Pingstkyrkan där under pastorns semester. På lördagen fick vi fika och lunch hos vänner med hus nära Mälaren, detta leende ”innanhav” med massor av öar. Det var för mig en billig men underbar lyx att en stund innan lunchen ta badbyxor och handduk (och badtermometer) ur bilen och gå 75 meter till en brygga med stege ner i vattnet, och där få simma några minuter i behagliga 23 graders vattentemperatur och titta på båtar, hus och natur. Sen gick jag upp och klädde på mig och njöt av lunchen.

Strängnäs är en underbar småstad vid Mälaren.

Så var vi några dagar i Stockholm, vår sagolikt vackra storstad och huvudstad, som tronar på vatten, både Mälarens sötvatten och Östersjöns ”snälla”, bräckta havsvatten.

Med lite sökande och hjälp fann jag denna gång gratis nattparkering vid vistelsen hos vår dotter i Fisksätra. Billigaste njutningen under dagarna i Stockholm var att använda SL:s lokaltrafik, där man som pensionär för 22 kronor kan åka flera mil, eftersom enkelbiljetten med hur många byten som helst räcker i 75 minuter (eller mer, men sista bytet måste vara inom 75 minuter). En dag gjorde vi en underbart fin resa in till stan i vackert sommarväder:
Med buss åkte vi från Fisksätra till Nacka Strand, där vi vid vattnet och utsikten in mot stan och Slussen väntade på SL-båten som sen i lugn takt och med stopp vid några bryggor tog oss ända in till Nybroviken nära Kungsträdgården – allt detta för 22 kronor per person.

Och att promenera genom ett somrigt Stockholm, t.ex. Gamla Stans gränder, utan att ha bråttom, det är ju en sann njutning.

På vägen hem till Norrköping i går lämnade vi den bekväma motorvägen för en avstickare till Trosa, ”världens ände”. Först sökte jag upp havsbadet för ett lite svalare dopp där. Sen vandrade vi genom den charmiga småstan längs kanalen och vackra hus och trädgårdar med väldiga rosenbuskar i flammande rött och stockrosor vid husväggarna. Vi till och med hittade en skapligt billig och ändå bra lunch på ett matställe.

Och så var det skönt att komma hem till den egna bostaden och få ställa in bilen i garaget!
Härliga dagar med enkla nöjen i vårt underbara land!

En tanke kring ”Sommarnjutningar i småstad och storstad

  1. Kära Ingvar o Gittan!

    Väcker minnen hos oss också. Gud välsigne Er!

    Solveig och Gösta

Kommentarer är stängda.