Vattenbrist och ”förtröstansbrist”

Det har regnat en del här i Norrköpingstrakten de senaste dagarna.
Detta har jag tackat Gud för, både i mina egna böner och i bönesamlingen i kyrkan i går.
”Men det räcker ju inte!”, fräser många.
Och tidningarna och nyhetsprogrammen matar oss med information om vattenmagasinen i jorden som inte har fyllts på tillräckligt, i synnerhet de stora, som skulle behöva flera månaders rikligt med regn, tydligen.

Jag håller på och lär mig och vänjer mig vid de nya orden ”klimatförnekare” och ”flygskam” och ”klimatångest” m fl uttryck.

”Om sommaren blir likadan som förra sommaren….” så är det många som säger och tänker. Oron för detta gör att ett brunnsborrarföretag här i Östergötland har beställningar om brunnsborrning skyhögt över de vanliga siffrorna.

Själv håller jag på för fullt och njuter av den härliga sommaren! Jag badar i sjöar och också mer i havet efterhand som det blir lite mer uppvärmt. Och jag mäter vattentemperaturerna med barnslig förtjusning med medhavd termometer. Och mina ögon frossar i allt vackert, alla de gröna nyanserna och alla färgerna i blommor och himlen och skyarna och allt vatten jag ser nästan överallt i detta underbara, vattenfyllda land. De fantastiska sjöarna och vattendragen överallt, vilken rikedom omkring oss! Det kanske är tillåtet att säga ”Tack!” och ”Halleluja!”.

Jag är beredd och inställd på att slösa mindre med vatten i olika sammanhang. T.ex läste jag i en bra artikel på nätet att en rinnande och läckande toalettstol kan slösa bort 400 000 liter vatten på ett år!

Men vi behöver ha lite perspektiv och inte tycka så förfärligt synd om oss själva och inte oroa oss hela tiden!
Samma artikel talar om vattenbristen i delar av världen, en brist som är störst i Afrika och Mellanöstern.

”UNICEF beräknar att över 600 miljoner barn kan ha svårt att få tillgång till rent dricksvatten vid år 2040.”
”The World Resources Institute uppskattar att 33 länder kommer att vara drabbade av akut vattenbrist år 2040″.
”Enligt WHO dricker över 1.8 miljarder människor vatten som är kontaminerat av avföring från människor eller djur.” (Ovanstående siffror är från 2016, tror jag)

I Sverige är det betydligt större brist på förtröstan än på vatten, vill jag påstå.
Förtröstan är det gamla klassiska uttrycket från Bibeln, särskilt i Gamla Testamentet. ”Tillit” och ”tro” är besläktade ord. De hänger samman med insikten att vi är små, och tillvaron är stor, och vi begriper inte allt och behöver inte bära allt på våra axlar. Vår store Gud och ett i stora delar fungerande universum och vår fantastiska jord, så livskraftig och tålig trots skador och hot, är större än våra perspektiv på dagar och veckor och månader och vår otålighet, när allt inte är löst på en gång.

Bibeln säger i Ordspråksboken 3: 5 Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd. 6 Räkna med honom på alla dina vägar, så ska han jämna dina stigar. 7 Var inte vis i dina egna ögon, vörda Herren och undvik det onda.
Och Jesus säger i den berömda Bergspredikan i Matteus 6:31 Bekymra er därför inte och fråga inte: Vad ska vi äta? eller: Vad ska vi dricka? eller: Vad ska vi klä oss med? 32 Allt detta söker hedningarna efter, men er himmelske Far vet att ni behöver allt detta. 33 Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också. 34 Bekymra er alltså inte för morgondagen, för morgondagen bär sitt eget bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.

Lev så klimatsmart du kan och så enkelt du orkar! Men träna dig i förtröstan! Det behövs.