Palmsöndagen och Påsken – mat för själen utan ”bäst-före-datum”

Det är bra med ”bäst-före-datum” på matvarorna i kylskåpet, men man får inte kassera bra födoämnen slaviskt efter de anvisningarna.
Om man tittar, luktar och smakar märker man att en del saker är ofarliga och smakar gott länge, länge.
Det ska här sägas, att var och en måste hitta sina riktmärken i de här frågorna. Min fru brukar säga att jag har plåtmage…..

De stora kristna högtiderna har inget ”bäst-före-datum”! Varje år ger Julen, Påsken och Pingsten mat för själen och den inre människan om och om igen – utan att trötta ut – för den, som i första hand inte bara tänker på mat och dryck, dekorationer och inredning och ständigt måste följa trenderna, modena och de senaste menyerna.

Pandemin och Covid under åren 2020 och 2021 ställde till mycket elände i vår värld och i vårt land. Förutom de medicinska aspekterna tänker jag på hur vi isolerades från varann och den samvaro som är så viktig för nästan alla människor.
Pandemin påverkade oss olika, både som individer och som kyrkor och andra sammanhang. Mitt intryck är att många kyrkor och präster, pastorer och församlingsledare tog för många steg tillbaka. Det dröjde ibland länge innan vi steg ur resignationen och gjorde det som var möjligt.

För mig innebar pandemin, att jag gjorde många program och gudstjänster på nätet och att jag tidigare på året än i vanliga fall gick ut på stan med min ukulele och sjöng hoppets, tröstens och trons sånger.

I morgon är det Palmsöndagen, då kyrkan firar Jesu intåg i Jerusalem som inledning till Stilla Veckan, Påskveckan. De dagarna är själva höjdpunkten och centrum av det kristna budskapet, Evangeliet, genomandat av Jesu lidande, död på korset och – sedan – triumferande uppståndelse.
Se gärna min hemmaproducerade Palmsöndagsgudstjänst från pandemin! Den har inget ”bäst-före-datum”. Och under påskveckan och påskhelgen från Dymmelonsdagen till och med Annandag Påsk finns sex korta videos under rubriken ”Påskvandring med Ingvar Holmberg”. Här kommer länken till den spellistan på YouTube:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLxWJ4pm2pXjjd46CIxfZmLdB7gXdeP3ZA
Spela gärna de korta programmen från onsdag – ett om dan (men utan bäst-före-datum)!
Och nedan finns Palmsöndagsvideon att klicka på.

Hälsningar 23 mars 2024 från Ingvar H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.