Några dagar med hemester

Semester i närområdet och kanske också i andra delar av vårt land brukar vi kalla ”hemester” numera – ett härligt, fyndigt nytt ord i svenska språket.

Vår dotter i Stockholmsområdet har semester några veckor just nu och kom till oss i början av veckan, så vi har firat gemensam hemester med de saker som vi har gemensamt. Det är t.ex. utomhusbad, sällskapsspelen Scrabble (gammaldags Alfapet) och Mahjong, mat i olika former och filmer från TV-soffan.

För en stund sen körde jag henne till stationen och tåget hem efter sammanlagt en kväll och fem dagar tillsammans.

Våra fyra badutflykter gick till Mem vid Göta kanals början i Östersjön, Dalbystrand längst inne i en vik i Slätbaken, Varamobadet i Motala med Vätterns klara vatten och så vår närmaste badsjö Ensjön några km från vår bostad här i Vilbergen i Norrköping. Det råkade vara 22 grader i vattnet på alla fyra ställena. Vi fascinerades särskilt av Varamo med 5 km sandstrand och välordnade vägar och serviceanläggningar – och detta kristallklara, sammetslena vatten. Qarins matsäckslunch med bulgursallad och hummus och stekt tunnbröd från Mellanöstern smakade mycket bra där.
Att promenera i Söderköping och i centrala Motala vid vattnet och i Stadsparken med ”cykelmotiv” från den årliga Vätternrundan var också trevligt.
Och grillkvällen i går hos min syster och svåger med lite bidrag från oss alla och en skön stund med sång, samtal och bön inomhus som avslutning var också viktig del för oss.

Coronapandemin är fortfarande något ont, ett vilddjur som tycks vara svårt att tämja under den närmaste framtiden.
Men Coronapandemin har fått oss att återupptäcka det som är nära inpå oss och får oss också kanske att inse att gemenskapen med vår familj och vänner – och vår andliga familj i kyrkan – det är de viktigaste sakerna.

Och det är ett markant inslag på campingplatserna också i år, att det syns fler tältande familjer och tält i olika storlekar än på många år. Det är som om barnfamiljerna har upptäckt att det enkla och nära är lika roligt som det exklusiva långt borta i ett annat land.

Länge leve hemestern!

                                               14 augusti 2021