Mellandagar

I dag, när jag skriver det här, är det en så kallad ”mellandag”. Så kallar vi sen rätt många år dagarna mellan jul och nyår.

Det är för många människor några extra lediga dagar från jobbet som man har skaffat sig för att koppla av med familjen. I många år har det också i affärerna i vårt land varit mellandagsrea med möjlighet att köpa kläder och annat billigt. Numera flyter reorna ihop, och mellandagsrean i vissa affärer börjar på juldagen eller kanske före jul. Dessutom har i en del affärer reabegreppet urholkats så att reapriserna ibland inte är ordinarie pris som har sänkts, utan det har blivit en ”lockbenämning” på varor.

I alla fall är det skönt med lite ”vardagslunk” mellan jul och nyår. Kanske är det så, att ju äldre man blir, desto mer uppskattar man det vanliga, särskilt om man har familj och vänner och kyrka att umgås med vid fest och högtid. Alla har ju inte det, utan de har vardagslunken varje dag.

Och ju äldre jag själv blir, desto mer uppskattar jag varje dag som en gåva, en förmån. Det är ännu en dag att tacka Gud för – för hälsa, bostad, mat och kläder och familj och vänner och välordnade förhållanden i ett väl fungerande samhälle.

I en av nyhetssändningarna under juldagarna hörde jag om oroligheterna för civila människor i Syrien just nu, och hur flera miljoner syrier finns i flyktingläger i gränslandet mellan Turkiet och Syrien – den största ansamlingen av flyktingar i hela världen…..

Min vän, njut av mellandagarna med familj och vänner och kanske bra tillfällen att köpa det du behöver!
Men låt oss också se varje dag som en ”riktig dag och viktig dag”, ett tillfälle av nåd, detta klassiska kristna ord som är så rikt på betydelse!

Jag avslutar med en vers ur psalmen 180 i vår gemensamma psalmbok:

Var dag är en sällsam gåva, en skimrande möjlighet.
Var dag är en nåd dig given från himlen, besinna det!” (vers 1; Text: M Nielsen / H Lindström)