Klädernas budskap

 

Våra kläder ger budskap – både medvetet och omedvetet.
En del människor lägger ner mycket pengar på att visa upp märkeskläder och skor och accessoarer med kända firmamärken.
Andra klär sig medvetet mycket enkelt och ”sjavigt” för anonymitet eller för att visa sitt ogillande av trender och moden.
Just nu är vi i Visby på några dagars vistelse på Gotland med bad och utflykter. När vi kom häromdagen såg vi på stan en hel del människor i ”medeltidskläder” och anade att det var medeltidsvecka i stan, vilket också stämde. Det var fascinerande att se och prata med vuxna och barn som med sin kläder och attribut levde sig in i kläder, kulturyttringar och matseder från för många hundra år sen. Dagen därpå var den avslutande dagen, då man tog ner de gammaldags tälten, skakade ur madrassvaren med halm som man legat på och klädde sig i vanliga kläder och åkte hemåt. Jag pratade lite med några ukrainare som i en grupp på trettio personer kommit och fascinerats av Gotland och miljön under denna vecka.

Vi människor kan alltså lägga ner mycket tid, möda och pengar på att klä oss och agera i enlighet med ett intresse, en livspassion.

Jag blir påmind en annan sorts ”kläder” som också ger ett tydligt budskap. Kristna kyrkor t.ex min egen pingstkyrka, har under tidigare epoker haft tydliga klädregler om kjollängd, huvudbonad, frisyrer etc. Det mesta har väl varit välment men har av många upplevts som en tvångströja. Men det är inte den aspekten av kläder jag tänker på, utan Nya Testamentets undervisning om goda egenskaper som vi odlar och lägger oss vinn om att ha på oss.
Vad sägs om ”Ljug inte för varandra, ni har ju klätt av er den gamla människan med hennes gärningar och klätt er i den nya människan, som förnyas till rätt kunskap och blir en avbild av sin Skapare…Klä er därför som Guds utvalda, heliga och älskade, i innerlig barmhärtighet, godhet, ödmjukhet, mildhet och tålamod. Och över allt detta ska ni klä er i kärleken, bandet som förenar till fullkomlig enhet.” (Paulus brev till kolosserna kap 3, v 9-10, 12, 14).

Om jag bara kunde lägga lika mycket entusiasm på att klä mig i dessa goda egenskaper som människorna jag såg och pratade med i Visby klädde sig i sina medeltidskläder och agerade ut roller i enlighet med det!

Jag tror att de ”andliga kläderna” också kan ge ett tydligt budskap.
Låt oss ta på oss dem!