Ett möjlighetens fönster

Ett fönster, en lucka att öppna och komma ut genom eller en möjlighet tvärtemot oddsen och det troliga – det är fantastiskt att uppleva. Jag har på engelska läst och hört uttrycket ”a window of opportunity”, och uttrycket har fastnat i mitt minne.

Ett möjlighetens fönster händer nu och då i livet, och då är vi efteråt glada att vi tog tillfället.

Alldeles häromdagen kom jag och min fru tillbaka från en semesterresa till underbara Brattön utanför Kungälv, där vi fick låna ett bekvämt gästhus hos goda vänner under fem, sex dagar.

Så här sent i augusti i år med regnväder och översvämningar lite varstans fick vi uppleva fem dagar av strålande sol, badtemperatur på 20-21 i klart, manetfritt vatten, god mat och gemenskap och trevliga promenader. Det blev verkligen ett ”möjlighetens fönster”, som vi är så tacksamma för. Efter att ha besökt Brattön under omkring tio år hade jag för första gången med mig min videokamera. Jag gjorde ett ”vänporträtt av en ö och två öbor” och håller just nu på att lägga sista handen vid filmen innan den kommer på YouTube. Det är mycket blå himmel och blått hav i bilderna och filmsekvenserna.

Häromkvällen såg jag på Rapport ett underbart och rörande reportage av ett annat ”möjlighetens fönster” i en helt annan dimension, än om jag har solsken eller regn på min semester.
Den unga afghanska familjen med två barn var för några dagar sen i kaosets och våldets Kabul och försökte likt tusentals andra komma in på flygplatsen. Efter ett par dagar av misslyckade försök lyckades de, bland annat via ett avloppsdike, till slut uppleva lyckan att bokstavligen lyftas till säkerhet av vänliga soldater och få komma på planet hem till Helsingborg och sin lägenhet där. För SVT-reportern berättade de ivrigt på sin enkla men fungerande svenska om lyckan över att vara i trygghet.

I Bibeln uttrycker Esra samma fenomen med orden ”ett ögonblick av nåd”, när han beskriver hur en grupp av hans judiska folk får återkomma till Jerusalem efter många års fångenskap :”8 Men nu fick vi ett litet ögonblick av nåd från Herren vår Gud. Han lät en räddad skara bli kvar av oss och gav oss fotfäste på hans heliga plats. Vår Gud lät våra ögon få ljus och gav oss nytt liv i vårt slaveri.» (Esra 9:8 ff)

Vilket vackert uttryck – ett ögonblick av nåd – !

Frälsningen genom Jesus Kristus här i livet och i evighet, det är det viktigaste ”möjligheternas fönster”. Det är jag mest tacksam för, även om jag med glädje tar chansen till soldagar på västkusten, vandringar i den svenska naturens skönhet, och det övriga jag får chansen till.
Men man ska ta chansen. Annars missar man förmodligen
den…..