Det goda samtalet

Dag 22 av Gran Canaria-bloggen

Ibland är vårt café Oasen överfullt av folk, som i kväll efter vår allsångskväll med 255 besökare i kyrkan. Då får man stå i kö en stund för att köpa korv eller kaffe och bulle, och det gäller att söka plats vid kaféborden. Då blir det oftast inte tillfälle till djupare eller längre samtal, även om det kan vara nog så trevligt ändå. Men på dagtid och särskilt på förmiddagarna blir det ofta goda samtal med våra trevliga och intressanta gäster i cafét. I dag fick jag be en välsignelsebön och be om vägledning för en gäst som inte hemma i Sverige finns så mycket i kyrkans miljö. Och jag märkte att det jag sa och gjorde uppskattades.

Och jag är glad över det trevliga samtalet  med N som var polska och hade bott i Kazakstan i sin barndom och som blev överlycklig över att möta mig och höra om mina många resor i Kazakstan och höra mig sjunga lite på ryska. Dessutom tyckte hon så mycket om volontären Britts nybakade bullar till kaffet, att hon köpte med sig en påse när hon gick.

Och tro inte att det är människorna jag pratar med som får ut mest av dessa samtal! Jag får så mycket fina intryck och tankar med mig av de glimtar från sina liv som olika människor delger mig. I går kväll hemma hos en av volontärerna fick jag förnya bekantskapen och vänskapen med R som jag mötte här för sju år sen. Då var han alldeles ny i tron. Att få möta honom nu som en mogen och erfaren kristen i full verksamhet med att tjäna Gud på olika sätt, var fantastiskt, liksom att nu lite närmare få del av hans livsberättelse.

Vi behöver se till att miljöerna och platserna och tillfällena för det goda samtalet finns! Då handlar det också mycket om att själv vara tillgänglig, att möta människors blick och vara öppen för ett samtal och inte sluta sig genom att titta i sin telefon hela tiden eller gå genom vardagen med hörlurarna på sig och favoritmusiken i gång men samtidigt missa det verkliga livets tillfällen. Det vänliga vardagliga pratet är inte att förakta. Dessutom kan det ju leda vidare till något mera, till det goda samtalet som gör gott för båda parter.

Och förvånansvärt ofta kommer man på efteråt att mötet med en människa också i hög grad blev ett möte med Gud!

En tanke kring ”Det goda samtalet

Kommentarer är stängda.