Var finns hedern?

Natten som gick satt jag framför TV-n hela natten och följde SVT:s valvaka för USA:s presidentval.
Jag hade bestämt mig för att hålla ut åtminstone till sextiden i morse, för då hade jag tänkt ta promenaden med shoppingvagnen ner till vår närmaste ICA och veckohandla under den tidiga timman avsedd för oss 70-plussare och Corona-pandemins riskgrupp.
Sen lade jag mig visserligen i sängen och sov till tolvtiden, så jag vände lite på det här dygnet.

Det som förorsakar rubriken ovan är den sittande presidenten Donald Trumps kaxiga uttalande att påstå sig ha vunnit valet, fast det är flera dagar kvar innan alla röster är räknade. Och så gav han (förmodligen taget helt ur luften) det häpnadsväckande uttalandet att han visste att det var fusk på gång med rösträkningen för att ”stjäla segern” från honom.
Att säga detta utan att ens bemöda sig om att lägga fram minsta bevis eller fakta i saken var ju ett slag i ansiktet på alla hårt arbetande valfunktionärer (många av dem är väl volontärer) som gör sitt bästa för att valet just ska spegla vad det amerikanska folket har valt.

Var finns hedern? Hur kan en, som vill vara världens ledande statsman, så totalt strunta i vanlig hederlighet och respekt för andra människor?

Jag har hela mitt liv varit stolt över att i vårt land och vår kultur har ärlighet och hederlighet varit ett ideal för alla människor, också dem som inte har bekänt den kristna tron och de kristna idealen.
När vi var barn hörde vi visan och sjöng den ”Gubben Noak, Gubben Noak var en hedersman”.
Och man hörde ibland ordet ”hedersknyffel” som fortfarande finns i våra ordböcker och betyder «hedersman, präktig person, gentleman, riddare, ärlig person”.

Var finns hedersknyfflarna (av båda könen) i dag?
Tack och lov så finns det en sann hederskultur kvar i vårt land! Som väl är kan vi i de flesta fall lita på våra politiker och myndighetspersoner och ledare att de har just heder och respekt för andra människor.

Sen finns det ju en s.k. ”hederskultur” i vissa grupper där det handlar om att skydda den egna gruppens anseende till varje pris. Där kommer den enskilda lilla människan i kläm ända till den helt ofattbara ytterligheten att man kan begå ”hedersmord” på en nära släkting för att skydda gruppens anseende. Sånt går inte att kalla ”heder”, och sånt ska inte få finnas i ett land där alla ska ha rätt att leva och mötas med respekt.

Jag tackar Gud av hela mitt hjärta för min uppväxt bland goda, hederliga och hedervärda människor och att jag hela mitt liv har varit omgiven av Bibelns goda etik och lära.

Ge alla vad ni är skyldiga dem: skatt åt den som ska ha skatt, tull åt den som ska ha tull, respekt åt den som ska ha respekt och heder åt den som ska ha heder.” (Romarbrevet 13:7)
För övrigt, syskon: allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant.” (Filipperbrevet 4:8)

Var finns hedern? Må den finnas där du och jag är!

 

3 tankar kring ”Var finns hedern?

  1. Kloka ord Ingvar. Det är märkligt att så många kristna kan stödja en så högmodig, egocentrisk och notoriskt ljugande president.

  2. Tack Ingvar för goda och kloka ord!
    Liksom du följde jag USA valet i det längsta. Djupt besviken över Trump agerande. En högst ovärdig president, hoppas innerligt Biden vinner.
    Nils36.holmberg@telia.com

  3. Tack Ingvar för ord i rättan tid. Ordet hederskultur har blivit så missbrukat och förvanskat i vår tid liksom ordet respekt. När jag skriver kom. har president Trump visserligen erkänt att Biden har vunnit valet….men i nästa andetag tog han tillbaka det. Vilket eftermäle får denne president?

Kommentarer är stängda.