Uttala goda ord!

I går mitt på dan stod jag mitt i stan i Norrköping med ukulelen på magen och sjöng lite ”Jesussånger” en stund. Den här gången (inte alltid!) fanns den där speciella publikkontakten och gensvaret. Bland annat satte sig ett par nyblivna gymnasieflickor på trappan en liten bit ifrån mig och lyssnade en god stund, och vi pratades vid lite. På andra sidan om mig satt en ung kvinna och filmade med mobiltelefonen nästan hela sången ”Barnatro, till himmelen du är en gyllne bro”.

På en bänk i parken intill satt tre ”tilltufsade” människor på en bänk, bl.a. K som ofta funnits i min kyrka förr och nu kanske aldrig går dit men på inga sätt skäms för sin kristna tro. Hon satt med lysande ansikte och sjöng med i ett par av sångerna och gjorde uppmuntrande tecken.

Men det som slog mig mest: På andra sidan gatan och spårvagnsspåren stod en kvinna och väntade på spårvagnen. När jag sjöng Göte Strandsjös vackra psalm ”Som när ett barn kommer hem om kvällen”, artikulerade hon texten och sjöng förmodligen med där på andra sidan gatan som ett eko av de goda orden:
”Som när ett barn kommer hem om kvällen och mötes av en vänlig famn,
så var det för mig att komma till Gud. Jag kände att där hörde jag hemma.
Där fanns en plats i Guds stora famn, en plats som väntade på mig.
Och jag kände: ’Här är jag hemma. Jag vill vara ett barn i Guds hem.’”

Jag sjöng sången tre gånger. Två av gångerna såg jag henne uttala orden, och tredje gången skymdes sikten av den långa, gula spårvagnen. Hon steg på och var sen borta. Men hon hade varit med och uttalat de goda orden, och jag är övertygad om att hennes hjärta kändes varmt en god stund, kanske resten av dagen.

För det är så det är. När vi uttalar de goda orden, kanske sjunger dem, då händer något både med oss själva och dem omkring oss.

Låt oss uttala goda ord – med andra, eller kanske innan andra, så att de ka få goda impulser att vara ”det goda ekot”, ungefär som kvinnan jag såg på andra sidan gatan, fast jag inte kunde höra henne själv.

Nya Testamentet säger: ”För om du med din mun bekänner att Jesus är Herren och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, ska du bli frälst.” (Romarbrevet 10:9)

”Kämpa trons goda kamp, grip det eviga livet som du blev kallad till och som du bekände dig till genom att avge den goda bekännelsen inför många vittnen.” (1 Timoteusbrevet 6:12)

”Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, för han som har gett oss löftet är trofast.” (Hebreerbrevet 10:23)

Uttala goda ord! Förvåna dig själv – och andra! Goda ord skapar ringar på vattnet.