Traktatspridning i vår tid

När den frikyrkliga väckelsen växte fram i Sverige på 1800-talet, spreds budskapet om pånyttfödelse, frälsning och sant kristet liv till stor del genom småskrifter och de små broschyrer och flygblad som fick namnet traktater. De spreds genom kolportörer, kringresande och kringvandrande skriftspridare som i slutet av 1800-talet också kunde vara predikanter av Bibelns budskap.

Traktaterna hade ett koncentrerat budskap om frälsning, Guds Ord bibeln, Jesu återkomst, himmel och helvete mm. I Pingströrelsen, som jag är mest bekant med av de kristna rörelserna i vårt land, var det förutom utdelning av ”vanliga” traktater, under flera årtionden en stor spridning av veckotidningen Evangelii Härold där i ett lite större format det kristna budskapet spreds. Det var självklart för många pingstvänner att man skulle sälja eller ge bort ett visst antal ”Häroldar” varje vecka.

Numera är det inte så vanligt att ha traktater i handväskan eller fickan och sprida dem till folk man möter, men några av mina kristna vänner gör detta troget och ihärdigt. Heder åt dem!

För en tid sen fick jag kontakt med en representant för ett stort kristet traktatsällskap som har anammat den moderna tekniken och sysslar med kristna traktater i stor skala och sprider dem både i den tryckta pappersvarianten och via en hemsida. Det är Gospel Tract and Bible Society med hemsidan https://www.gospeltractandbible.org/ . En av deras representanter, Jeff Boese från Kanada, kom till Norrköping och talade med mig om deras arbete. De trycker och sprider gratis 50 miljoner traktater per år i en rad länder och på olika språk. Nu var Jeff i Skandinavien och organiserade översättning till norska, svenska, danska och finska. Och jag har blivit anlitad för att göra översättningsarbetet till svenska. Om du besöker hemsidan, ser du en hel rad språk, och inom kort kommer också svenska att finnas där. Och den här organisationen har en ovanlig ”affärsidé”: Den bekostar produktion av traktaterna och ger bort dem gratis och sänder dem till moderna kolportörer som vill sprida dem. Och materialet i elektronisk form får kopieras, skickas vidare och användas helt gratis för att sprida budskapet.

När jag har börjat bekanta mig med materialet och översätta det, har jag träffats av bibelns kompromisslösa och klara budskap – fullt av nåd och förlåtelse för den som vill ta emot, men också rakt och varnande om konsekvenserna av att inte tro på Jesus. I de små traktaternas värld är det inte läge att släta över, kompromissa och förtiga. Där är det ”raka rör”.

Jag inser att vi antagligen är för flummiga och flata i vårt predikande och vittnande och våra samtal med människor i dag. Visst talar vi om frälsningens och det kristna livets underbara sidor och glädje och frid, men hur klart talar vi om att människan utan Jesus är förlorad och att man måste omvända sig och bli rentvagen av Jesus blod för att inte hamna i helvetet?

Diktaren och biskopen Nils Bolanders dikt och formuleringar kommer till mig som avslutning av dessa funderingar:
Kristendomen var ett örnevangelium, sprunget ur den högsta klippspetsens näste
på blanka störtflyktsvingar.
Men vi tuktade dess djärva fjädrar, rättade fackmässigt ut dess rovdjursnäbb,
och se – det blev en svart fågel, en pratsam och tam korp.

Kristendomen var ett lejonbudskap, ständigt på jakt efter varmt och levande byte,
ett ungt lejon av Juda.
Men vi klippte dess skarpa, krökta klor, stillade dess törst efter hjärteblod
och gjorde det till en spinnande huskatt.

Kristendomen var en ökenpredikan, snål och vass som den pinande africus,
brännande som ökensanden.
Men vi gjorde den till en trädgårdsidyll, aster, reseda och fromma rosor,
ett stämningsstycke i örtagård.

Herre, tag hand om vår fromma ynkedom! Giv den snabba örnvingar och vassa lejonklor!
Giv den en doft av vildhonung och samum och säg sedan med Döpare-röst:
Detta är den seger som övervinner världen. Detta är kristendom.”
       (Kristendomen var ett örnevangelium- Ur Psalm och svärd 1936; Nils Bolander 1902-59)

En tanke kring ”Traktatspridning i vår tid

  1. Det är roligt att du är både lat och energisk i ditt sätt att vara. Jag tycker att jag känner igen mig. Beträffande traktatmission kan jag tänka mig delta på något sätt. Du kan väl hålla mig underrättad. Jag har besvärligt att gå men med rullator får jag både motion och kanske kan det betyda något för någon att läsa en traktat.
    Om Gud tycker det gör nytta får han gärna hela min rygg f.ö.

    Vi hörs och kanske tom syns vid tillfälle. Hälsa din fru med en kram. Kitty kramas också
    Många hälsningar
    /Stig

Kommentarer är stängda.