Tomma flaggstänger eller vajande flaggor?

I tisdags på 30 april var jag ute på ”min” golfbana Bråvikens GK i varmt och gott och nästan vindstilla väder (något som vi medelgolfare gillar). Vi började vår runda vid elva, en bra bit in på dagen. Men något verkligen lyste med sin frånvaro! De kanske 20 eller fler höga, vita flaggstängerna lyste i det vackra vädret, men efter vad vi kunde se, så hade inte en enda av dem någon flagga hissad på Valborgsmässoafton, som också är kungens födelsedag och allmän flaggdag. Visserligen var inte heller någon av klubbens egna flaggor hissade, men det kändes ändå väldigt futtigt och fattigt. Jag nämnde det till två trevliga unga banarbetare och bad dem ringa till kansliet om detta. De såg visserligen ut som frågetecken men var ändå vänliga. För säkerhets skull ringde jag också till den trevliga unga damen på kansliet, som jag har fått hjälp av flera gånger. Hon lovade framföra det till de andra.

Så gick vi i drygt tre timmar till på golfbanan och njöt, men någon flagga på någon av de höga flaggstängerna såg vi inte till.

Jag växte upp som utlandssvensk som elev på svenska internatskolan i södra Indien. Vi sjöng psalmer och fosterländska sånger och Alice Tegnér-visor så det stod härliga till. Sången om svenska flaggan ”Flamma stolt mot dunkla skyar” klingade från oss uppställda barn på Svenska Flaggans Dag och i andra sammanhang.

I barndomen bodde jag cirka två år i Kina och tio år i Indien, och som vuxen har jag kanske vistats sammanlagt minst två år i Kazakstan och många månader i de andra delarna av Sovjetväldet och ytterligare ett par år i Indien.
Å, vad jag älskar Sverige och mycket av det som finns i vårt land! Det har inget med rasism eller extremhöger att göra, för många av mina närmaste vänner kommer från andra kulturer.
För mig är svenska flaggan allas egendom och allas stolthet. Vi bor i ett land där så mycket fint finns, även om allt inte är perfekt.

Jag vill inte ”hänga ut” kansliet på Bråvikens Golfklubb, för där trivs jag mycket bra. Men de kan gott hänga upp lite svenska flaggor på några av alla sina fina, höga flaggstänger.