Sommar och allemansrätt i vårt underbara Sverige

Det är sommar i vårt underbara Sverige!
Meteorologerna talar om vanligt svenskt sommarväder de närmaste dagarna – det vill säga lite blandat med sol och regn.
Samtidigt rapporteras om extremväder på flera ställen i världen – dels med extrem hetta på drygt 50 grader på sina håll, dels stora skyfall och översvämningar på andra håll.
I vårt land av ”lagom” är det just nu ett paradis!
Inte minst genom vår fantastiska allemansrätt!
I lördags förmiddag tog jag med kaffetermos och ett par smörgåsar och lade i min gamla ryggsäcksstol och tog mig med vår omkring 20 år gamla bil ut till skogen 6-7 kilometer hemifrån.

Bara hundra meter från där jag ställde bilen satte jag ner ryggsäcken och plockade blåbär. Jag är ingen flink bärplockare med mina fingrar, så jag använder bärplockare och tar hellre tiden och jobbet med rensningen hemma i köket.

Med kafferast och ett par andra korta pauser blev det på ett par timmar i alla fall drygt fyra liter rensade bär. Vilken glädje och vilken lyx! Vi äter blåbär med socker och mjölk – något av det somrigaste man kan tänka sig, och en stor blåbärspaj med vispgrädde har vi haft som efterrätt ett par dar.
Och lite blåbärssylt i frysen och en burk i kylskåpet – det är mumsigt och somrigt många gånger framöver.

Vi vet ju hur bra vi har det och hur mycket underbart vi har att tacka livet och Gud för. Låt oss göra det!

17 juli 2023 Ingvar Holmberg