Sluta aldrig hoppas!

Här fortsätter jag lite med ämnet hopp och att hoppas – det som jag skrev om för någon vecka sen i samband med några diktrader som blev en sång och som för ett par dagar sen också resulterade i en sångvideo med titeln ”Hoppet i vår själ” och som finns på YouTube nu och har haft rätt många visningar på två, tre dar.

När jag på Internet sökte positiva och finurliga ordspråk och uttalanden om hoppet, chockades jag ju av mängden cyniska och nedlåtande och desillusionerade formuleringar om hopp och att hoppas. Jag fick ”gräva djupt” för att få fram några positiva ordspråk och talesätt. Här kommer i alla fall några:

Vad är livet om man inte kan hoppas?” (Svenskt ordspråk)
Människans starkaste egenskap är att alltid hoppas.” (Alf Larsen 1885-1967)
”Den som hoppas har allt, den som ej hoppas har mist allt” (Svenskt ordspråk)
”I var och en av oss fanns det något dött, för hoppet var borta.” (Oscar Wilde 1854-1900)
”Om först hoppet släcks, vad finns då kvar?” (Joachim Aagaard)
”Hoppet är det sista man släpper.” (Danskt ordspråk)
”Ingen behöver skämmas över att hoppas.” (Voltaire 1694-1778)
”Hoppet är något bra – kanske det bästa, och det som är bra dör aldrig.” (Stephen King f 1947)
”Det är på hoppet man lever” (Detta, som jag trodde var ett känt ordspråk, hittade jag inte på internet, men för mig har det varit något, jag tycker jag har känt igen sen jag var ung, så jag tar med det bland citaten)

I mitt förra inlägg tog jag upp hur den kristna tron och kristna människor i så stor omfattning i tidigare generationer talade och sjöng om hoppet, något som vi moderna kristna i vårt land delvis eller nästan helt har tappat.
De så kallade ”läsarna”, de fromma och Jesustroende, talade och sjöng om himlen och Jesus återkomst och det eviga livet och tog ofta upp det i sina privata och gemensamma böner.

I vår tid behövs det kristna hoppet mer än nånsin!
Mitt i all välfärd och trygghet som ändå finns i vårt land på så många sätt, tycks hopplösheten hos människor i alla åldrar växa lavinartat, till och med hos de unga som förmodligen mest av alla borde få känna hopp och positiv förväntan.

Vi som kristna kan vara bärare av hoppet. Bibelns texter formulerar ”hoppets teologi” och ”hoppets sång”. Och Guds löften kan vi lita på, för vi känner honom som står bakom löften, den allsmäktige och gode Guden. Om vi var barn i en familj med goda och trygga föräldrar, visste vi att det pappa eller mamma lovade oss, det fick vi också. Vår kunskap och relation till den som lovar något, betyder allt för kraften i vårt hopp. Och det handlar nu om Gud, den trofaste Givaren som i sitt sändande av Jesus gav sig själv till oss. Hans Rike är också vårt. Hans framtid är också vår.

Här kommer ett axplock av Bibelns hoppingivande löften:
1 Kor 13:13 Så består nu tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.
Jer 29: 11 Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp.
Psalt 71: 5, för du är mitt hopp, Herre, Herre, min trygghet ända från min ungdom. ….14 Men jag ska alltid hoppas och prisa dig om och om igen.
Ef 1:18 f 18 Jag ber att era hjärtans ögon ska få ljus så att ni förstår vilket hopp han har kallat er till, hur rikt och härligt hans arv är bland de heliga 19 och hur oerhört stor hans makt är i oss som tror, därför att hans väldiga kraft har varit verksam.
Tit 2: 11 Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. 12 Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och i stället leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är, 13 medan vi väntar på det saliga hoppet: att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus ska träda fram i härlighet.
Hebr 10:23 Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, för han som har gett oss löftet är trofast.

Jag nämnde i början av de här raderna om min sångvideo ”Hoppet i vår själ”, som på YouTube har fått ett bra mottagande. I dag har jag på YouTube skapat musikvideon ”Sluta aldrig hoppas!” där en pratad introduktion ger en inledning till ”Hoppet i min själ”. Spela gärna videon via följande länk!

https://youtu.be/3v942JP-B6o

Sluta aldrig att hoppas!

                                 (Ingvar Holmberg 211111)