Röd flagg på stranden

Dag 11 av Gran Canaria-bloggen

I dag är det röd flagg på stranden nedanför vårt hotell. Nästan alltid är det gul flagg som förmodligen betyder att man får bada på egen risk men ska ta det försiktigt. Grön flagg minns jag inte att jag har sett…. När det är röd flagg kör en officiell jeep omkring längs stränderna, och människor med ilskna visselpipor ”blåser upp” badarna på land. När jag kom ner för mitt dopp i dag, gick jag bara ut i vattnet en liten bit så pass att jag kunde simma lite och bli ordentligt blöt (och alltså lycklig). Det blåste ganska mycket, så det var inte riktigt njutbart. Jag satt i alla fall en liten stund i min mintgröna strandstol och tittade lite. Jag byter alltid om direkt till torra badbyxor när jag kommer upp på land, även om det är sommar i luften.

Även om jag ibland har tyckt att ”badpoliserna” är lite för kategoriska och översittaraktiga, är det bra att de finns. Bara häromdan berättade två av våra kafégäster att de på stranden vid San Agustin samma dag sett en drunknad person dras upp på stranden. Den dagen var det också röd flagg, och vår kafégäst hade badat alldeles därintill men bara på mycket grunt vatten. Havets krafter ska man ha respekt för.

Annars är det ju vänliga stränder här med skyddande stenpirer, långgrunt och helt utan hajar, ormar, maneter och andra farligheter.