Räddad från ”trollen” – två gånger

I min barndom fanns sagorna om trollen och tomtarna och prinsessorna. Teckningarna av John Bauer och andra illustrerade sagorna.

Nu är jag i dagarna 76 år. Trollen finns numera ofta på nätet och förklär sig bättre och är tusen gånger ondskefullare än trollen i min barndoms böcker.

Två gånger de senaste månaderna har jag blivit räddad från de moderna trollen – och nästan utan egen förtjänst! Förmodligen var det mest Guds goda beskydd.
Ena gången var jag på vippen att föra över några tusenlappar till ”min dotter via hennes s.k. nya telefonnummer”. Andra gången var i går, då jag höll på att trycka på en länk i ett mejl med anknytning till ”mitt Facebook-konto”. En Facebook-vän bad om en kod från mig för ”att få igång sitt konto”!! Slentrianmässigt hade det varit lätt att bara trycka på länken, men jag anade att mitt eget Facebook-konto i så fall skulle bli kapat. Så jag sökte upp telefonnumret och ringde upp min vän och frågade lite. Och då visade det sig att mina aningar besannades. Hans konto hade blivit kapat.

Tack, Gud, för beskydd! Vi behöver alltsomoftast be med orden i ”Fader vår” – ’fräls oss från ondo’ , ’rädda oss från det onda’!
Är man dessutom, som jag, lite troskyldig och tänker gott om människor, är det lätt att hamna i trollens klor.

Varje dag och vecka då livet och kroppen fungerar skapligt och jag får leva mitt vanliga liv, är en ofattbar gåva. När som helst kan hela tillvaron förändras, som för hela det ukrainska folket för precis ett år sen. Det var då som ett av nutidens farligaste troll kände sig ”tvingad” att ”försvara de stackars ryssarna i Ukraina” genom att skicka bomber och raketer och hundratusentals soldater in i Ukraina.

Jag är så tacksam för min lilla enkla tillvaro tillsammans med mina kristna vänner i min egen ålder och äldre och yngre. Vi träffas till bönemöten på onsdag kväll och lördag kväll i vår kyrka och lite nu och då i våra hem, och vi sjunger de gamla och nya Jesussångerna.
Visst använder vi våra smarta telefoner och surfplattor och swishar lite betalningar och skickar mejl och har lite kontakt med våra Facebook-vänner och tittar på TV-nyheter och lite förströelseprogram, men det är inte det som bär upp våra liv. Nej, det som bär är det riktiga livet, den riktiga gemenskapen med Gud och vår familj och våra vänner! Välkommen att vara med oss!

Ett bra tillfälle är söndagen den 12 mars kl 16 i Pingstkyrkan i Norrköping. Då kommer några jämnåriga med mig med våra slitna men fungerande röster och musikantfingrar leda allsången i ett 20-tal välkända ”Jesussånger” till piano, bas, gitarr och blockflöjt. Då sjunger vi tillsammans och ser på varann ibland och blundar ibland och glömmer trollen som finns i tillvaron. Då ska vi vara glada!

Hälsningar från Ingvar Holmberg i Norrköping 25 februari 2023