Om doften av rosor och surströmming

Efter störtregnet för en dryg vecka sen och ett par svala dagar, har sommarliknande dagar kommit åter.

I dag och i morgon är det rosdoft och surströmmingsdoft som upptar mina tankar.
Min fru och jag och mina syskon med respektive brukar äta surströmming tillsammans på sensommaren eller när det går att träffas.
I år har det varit ont om surströmming, och i Norrland har det varit köer och kriser och lite osämja, för att det har varit svårt att få tag i burkarna. Omkring den 15 augusti såg jag några burkar Röda Ulven i vår vanliga ICA-affär här i stadsdelen där jag bor. Jag köpte en burk med tanke på att vi skulle nog äta den snart.
Så blev det lite hastigt bestämt att vi skulle ha syskonträff med surströmming den 6 september, och då visade det sig att det inte fanns några burkar att få tag i här i Norrköping i de affärer mina syskon kontaktade.
Så var min fru och jag på besök i Värnamo i torsdags för ett kafémöte i en kyrka på eftermiddagen. Jag gick in i en stor livsmedelshall och frågade, men där fanns det inte. Så fick jag tips och ringde ICA Kvantum, och där hade de surströmming. Jag bad dem lägga undan fyra burkar åt mig, så jag skulle kunna komma in på vägen till kafémötet. Kvinnan i telefonen sa att det nog inte var någon fara, men hon skulle ändå göra det. ”Det verkar finnas 50 burkar här”, sa hon. Vilket ofattbart överflöd, när hungriga norrlänningar får kämpa för att få tag i en och annan burk. Jag köpte själaglad fem burkar och kände mig lycklig som på så sätt kunde hjälpa ett par av mina syskon.

I dag är det rosendoft i vår lägenhet, för jag köpte för en stund sen blommor och två bakelser för att fira att det var 57 år år sen just i dag, som min Gittan och jag blev ett par. Vi brukar uppmärksamma den dagen liksom förlovningsdagen och bröllopsdagen.

Det finns mycket att oroas över och en del att klaga på i och för sig.
Så mycket större anledning att ta vara på glädjeämnena som ändå finns.

Så i dag och i morgon njuter jag av rosendoft och surströmmingslukten och åt att vi förmodligen kan sitta ute i solskenet i morgon i kära vänners gemenskap.

5 september 2022 Ingvar Holmberg