Nu börjar påskveckan -”stilla veckan”

Nu börjar påskveckan -”stilla veckan”.
I går var det Palmsöndagen, den glada söndagen, då vi firar att Jesus red in i Jerusalem och firades av många människor.

För mig och min Gittan började helgen på lördagen strax före klockan 18 med helgmålsbönen i SVT, då vår ”favoritpredikant” Caroline Krook, pensionerad biskop, talade om Jesu intåg utifrån Bror Hjorts mustiga altartavla från Salabackekyrkan i Uppsala.
Se och hör gärna de fem tänkvärda minuterna på följande länk:
https://www.svtplay.se/video/KLaymyN/helgmalsringning/lor-1-apr-17-50?id=KLaymyN

I palmsöndagens gudstjänst möter vi både festen och allvaret, för Jesus kommer till Jerusalem, medveten om att hans lidande och död är nära förestående.

2021 under pandemin gjorde jag en 45-minuters palmsöndagsgudstjänst i min bostad med bl.a. tre älskade psalmer att sjunga med i och med händelserna innan påsken. Följ gärna den gudstjänsten om du vill! Länk: https://youtu.be/wi0v0p3iaR4

Ända från min barndom under 1950-talet på svenska skolan i Kodaikanal i Sydindien minns jag vår gamle skolpräst Bror Tilliander inför påsken läsa Jesu lidandes historia i evangelierna, och än i dag brukar jag läsa de texterna just under stilla veckan.

Härom året gjorde jag också för YouTube sex korta videos som en ”påskvandring” genom påskhelgen från Dymmelonsdagen till och med Annandag Påsk. Bl.a. hade jag hjälp av min vän prästen Fredrik Weflö i Söderledskyrkan att illustrera och berätta om Dymmelonsdagen då kyrkklockornas klang än i dag dämpas fram till påskdagen för att markera påskens händelser.
Här följer länkarna till de olika programmen, som du kan följa dag för dag från och med onsdag den här veckan:

Påskvandring 2021 med Ingvar Holmberg:

1 – Dymmelonsdagen
https://youtu.be/kQwLgB7JJ3Y

2 – Skärtorsdagen

https://youtu.be/-c1UZrnGAlQ

3 – Långfredagen

https://youtu.be/3o1QoZzfSYg

4 – Påskafton

https://youtu.be/zD9xywZdCiM

5 – Påskdagen

https://youtu.be/j8JJO66oTn8

6 – Annandag Påsk

https://youtu.be/5VexKfwQtXI

Visst är det härligt med påskens mat och fester och godis och påskpynt!
Vi gläds åt att vår dotter och dotterson kommer ett par dagar till oss i Norrköping under påskhelgen!

Foton fr Ramunderberget, Söderköping 4 april 2021 och utanför Norrköping 8 apr  2021

Men allt det där blir bara rikare och festligare och mer meningsfullt, om den här veckan också får vara ”Stilla veckan” med stunder av eftertanke och bön och tacksamhet till Frälsaren Jesus Kristus!

God påskvecka och glad påsk önskar jag dig!
3 april 2023 Ingvar Holmberg