”Mitt i Corona finns ro”

I går kväll satt Annika och jag i Pingstkyrkans radiostudio och sände kvällsprogram under två timmar. Programmet kallas ”Hallå, medmänniska” och ger lyssnarna möjlighet att ringa ett telefonnummer och berätta böneämnen eller bönesvar. De senaste gångerna har vi inte haft några telefonsamtal till oss, men möjligheten ges i alla fall, och det tror jag är viktigt.

Annika, en mogen och klok människa i sextioårsåldern, själv verksam inom hemtjänsten sen några år, förmedlade i programmet några fina tankar, som jag ger vidare till mina läsare. Hon hade själv sett illustrationen någonstans och presenterade den vidare på ett begripligt sätt:

Om man skriver ”Corona” på ett papper och tittar på ordet, så ser man att mitt i ordet och om man stryker de yttersta bokstäverna så blir det ”oron” kvar – Corona. Och visst finns oron i allt det med med Coronaviruset och den pandemi som härjar nu. Man behöver inte blunda för oron. Det är bättre att erkänna att den finns där. Oron blir extra stor, när man inte vet i detalj vad smittan och sjukdomen innebär. Men om man stryker de två yttersta bokstäverna ännu en gång – oron, då är ”ro” kvar. Mitt i Corona finns alltså ”ro”, och detta blir särskilt tydligt om man ser på Bibelns tröstande budskap, som har många fler ”ro” än ”oro” i sitt budskap. Gud vill genom Jesus Kristus ge oss förmånen att mitt i all oro i världen ha Hans ro och frid i våra liv.
Jesus säger i Matteusevangeliets elfte kapitel i slutet: ”Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då ska ni finna ro för era själar”.

Några glimtar från min vistelse i ”karantän”, även om jag går till mataffären och promenerar ute ibland:
Jag har skrivit och arbetat vid datorn ännu mer än vanligt och bland annat sammanställt tre helt olika videofilmer och lagt ute dem på internet på YouTube och min hemsida. När man klickar på ett YouTube-klipp, så ser man vilket datum det har ”postats” och hur många gånger det har visats. Om man jämför med kända personers sketcher och liknande ( t.ex. vår berömde komiker och skådespelare Robert Gustafsson, som kan ha miljoner visningar på en del klipp), så blir man naturligtvis ödmjuk. Men det ger mig faktiskt glädje och tillfredsställelse att min video ”Tröst och uppmuntran i Corona-tider” har haft omkring 190 visningar sen 20 mars, (länk till videon: https://ingvarholmberg.se/video/trost-och-uppmuntran-i-corona-tider-video/ ). Och en liten färsk naturfilm om besök i Svensksundsvikens naturreservat ”Fåglar, färsk luft och härlig matsäck” har haft cirka 40 visningar sen 25 mars, (länk till videon: https://ingvarholmberg.se/video/faglar-frisk-luft-och-harlig-matsack-video/ ). Och en musikvideo med min sångberättelse ”Historien om Svenne Svensson i Svensjö”, helt påhittad och både komisk och allvarlig, har haft 40 visningar sen 27 mars, länk till videon: https://ingvarholmberg.se/video/historien-om-svenne-svensson-i-svensjo-musikvideo/ ).

Man får göra det man kan göra mitt i begränsningarna man upplever.

I förrgår kväll satt jag och läste in som ljudbok hela min diktbok ”Utsikt från mitt fönster” – alla 100 dikterna. Jag kom igång och ”bara läste på”, och efter två timmar och sex minuter var det klart, och jag hade inte ens kommit ihåg att dricka några klunkar vatten under tiden. Det blev faktiskt ganska bra… Lyssna gärna! Länken är: https://ingvarholmberg.se/dikter/lyssna-pa-dikter/utsikt-fran-mitt-fonster-ingvar-holmberg-laser-100-dikter-ljudbok/ ).

Vi sa också till lyssnarna i radioprogrammet i går, och jag skriver det här också:
Glöm inte bort att man kan ringa till sina vänner och familj och släktingar hur mycket som helst och prata och hålla kontakten. Nuförtiden kostar det inget mer, hur mycket man än ringer och sms-ar. Och det gäller inom hela EU, förresten. Det är ju fantastiskt!

Mitt i Corona finns ro!