Inför en ”pilgrimsvandring”

I dag är det Kristi Himmelsfärdsdag och en solig försommardag. Många gånger under tidigare år har jag den här dagen varit ute på olika platser i naturen tillsammans med några eller många andra och firat morgongudstjänst med efterföljande picknick och ibland hört göken gala.
Den här dagen firar vi för att vår Frälsare Jesus efter sin frälsande död och uppståndelse lyftes upp till himlen som en bekräftelse på löftet till oss om evigt liv och paradis och himmel.

I dag här i mitt arbetsrum på femte våningen nynnar jag på de underbara orden i psalmen:
«Härlig är jorden, härlig är Guds himmel, skön är själarnas pilgrimsgång.
Genom de fagra riken på jorden gå vi till paradis med sång.” (Cecilia Bååth-Holmberg 1884)

Här i arbetsrummet står min ryggsäck och runtom i rummet finns lite av det jag ska ha med mig på tre dagars ”pilgrimsvandring” med början i morgon. Tillsammans med min syster Barbro och några andra vänner ska jag gå med det stora korset på några av sträckorna i korsvandringsstafetten i Östergötland under 25 dagar som ett ”preludium” till Gå för Sveriges ekumeniska korsvandringsstafett mellan Stockholm och Oslo med början den 6 juni.

Och vår lilla grupp ska gå mellan Ödeshög och Motala via Borghamn och Vadstena i de historiska trakterna vid Vättern, där många kloster fanns och där många pilgrimer vandrade.

I augusti förra året gjorde jag en liknande vandring med korset under sju dagar genom Östergötland, och då bar jag all min packning själv. Nu har vi med oss ett par bilar och kan ta med lite mer attiraljer och saker. Till exempel har jag med mat och kastruller mm i bilen till första middagen vid Vätterns strand i morgon och som jag tänkte bjuda de andra på. Men på dagarnas vandringar är jag en riktig pilgrim – utan vandringsstav men med ukulele och videokamera.

Vår längtan och vårt syfte med vandringen är att peka på korset som räddning och hopp, att be för områdena vi vandrar igenom, att lovsjunga Gud och att om möjligt få berätta för människor vi möter att Jesus också vill vara deras Frälsare.

Om några dagar återkommer jag med lite intryck från mina pilgrimsdagar.