I öronen, munnen, fingrarna, hjärtat? Var finns vår musik?

I går i ett samtal med en nybliven änka fick jag höra att hennes man ”jämt hade ’proppar’ i öronen och lyssnade på klassisk musik”. Så är det nog för många av oss, även om musiken i lurarna eller högtalarna kanske är annan sorts musik än klassisk eller kanske många sorters musik.

När vår son Magnus var liten, hade han för jämnan sången ”i munnen” och sjöng ofta det han tänkte eller ville och det han höll på med.

Jag sysslar mycket med sång – och då mest den kristna sången – men jag lyssnar väldigt lite på sång och musik, även om jag tycker mycket om både andliga sånger och jazz och klassiskt och dessutom gärna lyssnar på en berättande countrylåt.

För mig är sången inte viktig att konsumera, däremot att producera / skapa och att utföra – till Guds ära och glädje och till människors kunskap och inspiration. Hos mig sitter musiken i hög grad i munnen och fingrarna – i muskelminnet och ”hjärtat”, även om vetenskapen nog hellre kallar det för hjärnan.

De senaste dagarna har jag ägnat massor av timmar på att vid datorn klippa ihop och redigera en dags videoinspelning av 21 av mina egna sånger tillsammans med tre musikaliska vänner och två andra vänner bakom var sin videokamera. 21 sånger på en dag – det är visserligen helt galet, men så blev det i alla fall.

Min sångarvän Karin från Strängnäs har känt mig och stått ut med mig sen åren tillsammans i Pingstkyrkan i Strängnäs under andra halvan av 1980-talet. Hon är en härlig sångfågel och pianist och duettsångare som utan att blinka klarar av mina improvisationer och egenheter.

Håkan bor både i Hälsingland och Norrköping och är violinist i symfoniorkestern och har samtidigt det hälsingska spelmansblodet i sig och sjunger också. Ett fullblodsproffs som kan ha roligt med oss amatörer. O, vad han lyfte vår inspelning!

Jan-Peter, vår stabile och kunnige basist, har arbetat som musiker och musiklärare hela livet.

Han satt hos mig här vid datorn en stund för några dagar sen och öppnade mina ögon och öron för saker i musiken som låg utanför mina öron och känsla.

När jag frågade honom om hans åsikt och råd i att balansera ljudnivåerna från de två enkla ljudinspelarna och från de två kamerornas ljud, fick jag en viktig läxa i betydelsen av att vara van att höra musik och älska att lyssna på musik. Det tog honom bara några minuter att förstå och tipsa mig om att det renaste och bästa ljudet var att helt koppla bort kamerornas ljud och likaså den modernaste och dyraste av de två ”Zoominspelarna” och bara använda min slitna inspelare på tre ben stående på flygeln. Han tyckte att det skulle bli det renaste ljudet och mest passande på en liveinspelning. Och det är klart att det var rätt! Det var bara lite för enkelt för mig att fatta först!

Inte många har tålamod att lyssna på en video på 1 timme 6 minuter, så jag har gjort separata korta videos på fem trevliga sånger av de tjugoen. Hoppas du vill ta dig tid och lyssna på någon av dem åtminstone. Men först kommer länken till den långa videon och sen till de fem korta. Håll till godo!

Var finns musiken i ditt liv? Det kan gärna vara i öronen, i munnen, i fingrarna, i ensamhet eller tillsammans med andra…. Men framför allt i hjärtat, kanske!

Hälsningar från Ingvar Holmberg 14 juni 2022

Länkar:

Liveinspelning med 21 Ingvar Holmberg-sånger 11 maj 2022

https://youtu.be/FqmiJ0lMoq0

Nu kan jag gärna sjunga – ur liveinspelning 21 sånger 11 maj 2022

https://youtu.be/SF4SNOIhjc4

Herrens glädjeflod – ur liveinspelning 21 sånger 11 maj 2022

https://youtu.be/QVePydvVlg

Därinuti – ur liveinspelning 21 sånger 11 maj 2022

https://youtu.be/l7MkdjiNP7I

Inte alls – ur liveinspelning 21 sånger 11 maj 2022

https://youtu.be/KvoIY_pxcu4

Jag håller fast -ur liveinspelning 21 sånger 11 maj 2022

https://youtu.be/eX0UDWMNyRQ