Försommarpromenad 10 maj med ”häggselfie”

Denna varma sommareftermiddag tog jag gott om tid på mig på vandringen till kvällens bönemöte i Pingstkyrkan.
Jag spände på mig ukulelen i fodralet på ryggen och tog min ”bibelpåse” över axeln.

På Gamla Övägen såg jag blommande hägg för första gången i år. Jag passade på att ta en ”häggselfie” – selfies med blommor och träd är för mig mer angelägna än de med kändisar.

Också spirean blommade i häckarna. Personligen uppskattar jag häggens söta doft mer är spireans lite skarpare, så är det för mig.

Så tog jag en liten pratstund på en bänk i Vasaparken med en okänd man från Gambia som just installerade nytt sim-kort i sin telefon.

På ”vanliga” platsen vid spårvagnshållplatserna på Drottninggatan vid Hörsalsparken stannade jag och tog ukulelen ur fodralet och sjöng några sånger stående i solskenet. Nästan direkt kom ett par unga människor fram till mig som dragna till sången. De log uppmuntrande och pratade med mig och berättade att de var från IMC, den internationella kyrkan vid Norrtull. De var ute och pratade med ungdomar och andra och blev förvånade och uppmuntrade att någon sjöng om Jesus på stan.

Så hände en oväntad och uppmuntrande sak: En man som suttit vid Espresso House en bit bort, kom fram till mig och ställde utan ett ord en oöppnad flaska juice och en mugg med isbitar vid mina fötter och log mot mig och gick i väg igen.

Efter min sångstund hällde jag upp denna smoothie med smak av apelsin och passionsfrukt och njöt under vandringen vidare. Det var första gången för mig och så välkommet. Jag undanber mig alltid pengar, om någon vill ge det, men det här kändes annorlunda. Var det en ängel i förklädnad?

Efter en timmes bönemöte gick jag till bussen och tog den hem, tacksam för min eftermiddag och kväll.

Just nu är jag i en period av inläsning av många dikter på video för YouTube. Den här som följer, finns på en av mina videos, men den passar att ta med i dag.

Hälsningar från Ingvar Holmberg 10 maj 2023

Häggens svar
Hur kan tiotusen blommor
på ett träd
slå ut och börja dofta
samma dag?

Och hur kan tusen andra träd
göra det samtidigt?

”Så fort vi kan och vågar
och när solen lyser
och när vinden är varm.
Ingen onödig väntan!”

Och när när brukar det bli?

”Vi måste hinna före
syrenerna –
någon vecka eller dag
eller några timmar
i alla fall.”

Och när var det i år, då?

”I år var det igår.
Det måste först bli vår.
Så är det varje år.”

                                                /Ingvar Holmberg 180510/