Det hälsosamma ljuset

Vi tittade på Skavlan på TV för några dagar sen, och jag fascinerades av den brittiske läkaren som har sina egna personliga metoder att hjälpa folk till ett friskare liv. Han talade också om solljusets betydelse för välbefinnandet och sömnen.

Jag har som många gånger förut vävt in informationen i en dikt och en egen upplevelse. Du kan själv välja att bara ta in fakta eller ta ”hela paketet” och liksom jag fascineras av ljuset som finns omkring oss – tillgängligt och gratis.

Solbelyst
På promenaden till och från stan
i det vackra vädret
denna senvinterdag
är jag solbelyst.

Solbelyst av tjugotusen lux
enligt vad den brittiske läkaren
sa i TV-programmet.

Inomhus är det sjuhundra lux
och när man sover i mörkret är det noll.
En mulen dag utomhus är det i alla fall tiotusen lux
och nyttigt för hälsan och nattsömnen
det också.

Solbelyst i dag av tjugotusen lux,
och då räknar jag inte
Guds solsken inom mig –
hundratusen lux av godhet och välvilja,
med det andliga namnet ”nåd”.
Jag är verkligen solbelyst.

På promenaden till och från stan
i det vackra vädret
denna senvinterdag
är jag solbelyst
och jag vilar och vandrar i Gud,
och tankarna och intrycken
vänder jag riktning på
och sänder till Gud
i tacksamhet och böner.

På vägen ner till stan
möter jag min syriske frisör,
en god kristen man.
Han är på väg att öppna sin salong
för dagen.
Vi växlar några ord.
När han hör att jag ska till bönen
i min kyrka, säger han:
”Bästa livet!”

Bättre kan det inte sägas.
Bästa livet –
solbelyst.