Dagen efter

I dag är det dagen efter för mig.
Ja, dra inga förhastade slutsatser! I går hade jag visserligen mina tre bröder hemma hos oss på surströmmingsmiddag (knytkalas), och en av bröderna hade sin amerikanska fru med sig, men vi drack bara alkoholfri öl och vatten till maten. Det är alltså inte dagen efter i meningen baksmälla eller på engelska ”hangover” (det som hänger kvar).

I dag är det dagen efter ett par intensiva dagar med flera engagemang och med städning och förberedelser för besöket i lägenheten i går och diskning och bortplockning i ett par omgångar.

I dag är det regn och dis utanför fönstret och jag har inget som pressar på och behöver inte gå utanför dörren på hela dagen om jag inte vill. Jag kan gå här i lägenheten och göra det jag vill i den takt jag vill.
Det är dagen efter en trevlig dag och träff med flera av mina närmaste, god mat och dryck, tillfredsställelsen av att må bra och leva i harmoni med tillvaron. Detta är för mig ”dagen-efter-känslan”.

I dag är det också dagen efter den stora avslutande partiledardebatten på TV med många hårda ord och angrepp på motståndarna med annan övertygelse. I och för sig var det också många klarläggande uttalanden om vad de olika partierna tycker är viktigt för Sverige. I morgon är det valdagen med oviss utgång, eftersom det rödgröna blocket och de fyra allianspartierna är nästan exakt lika stora enligt färskaste mätningen, och inget block har ensam majoritet utan är beroende av stöd från andra för att få igenom sin politik….

På måndag den 10/9 är det dagen efter – verkligen. Dagen efter valet, då några partier ska bilda regering och börja ta tag i det riktiga arbetet. Må Gud hjälpa dem i detta viktiga arbete! Låt oss alla be om detta, även om inte de vi sympatiserar med har regeringsansvaret!

Men i dag är det en skön dagen efter – utan press och stora krav för mig.

För några dagar sen upplevde jag både press och besvikelse av olika skäl.
Dagen efter skrev jag några diktrader och liksom skrev av mig missmodet och de negativa tankarna. Och efter det kunde jag gå vidare. Vi har olika dagar, en del sämre och en del bättre.

Trotsigt blå
Vaknade vid fem.
Missmodet från i går kväll
stack upp i tankarna.
Vad är jag bra för?
Verkar knappast behövas
eller efterfrågas.
Gick upp vid sex –
vanliga snabba morgonbestyren
och frukosten
och sen bibeln och bönen som vanligt.

Det känns bättre nu.
Om en stund cyklar jag till stan
och bönemötet.
Hjälper till med musiken
om det behövs,
annars har jag fullt upp själv
med tack till Gud och mina egna böner.

Sen står jag på stan en stund
med ukulelen och Jesussångerna –
ingen hindrar mig där.
Efter lunchen kör jag till skogen
och letar svamp.
Kantarellerna lär ha kommit.

I dag är jag helt klädd i blått
från topp till tå
inklusive pennan i bröstfickan.

Trotsigt blå och blåögd,
det är jag, det.

.

På svenska har vi numera införlivat ett engelskt eller snarare amerikanskt uttryck, som kanske lite mer korrekt skulle uttryckas ”Ha det så bra i dag!”. Men vi säger det mest lite amerikaniserat ”Ha en bra dag!”
Norrmännen säger praktiskt och enkelt ”Ha det!”