Berättelserna i vårt liv

Det är något inneboende i de flesta människor att vi älskar berättelserna.
När vi var små hade vi förhoppningsvis föräldrar, äldre syskon eller andra släktingar som läste sagor för oss eller berättade historier och händelser ur sina egna eller andras liv.
Och många av oss började läsa själva och få smak för läsandet när vi blev lite större.
I flera årtionden nu har film och TV och video kompletterat eller ersatt läsandet och berättandet. Och bildens berättelse levandegör visserligen det hela men begränsar också den egna fantasins bildskapande, som kommer igång, när vi läser eller lyssnar till en berättelse.

Jag erkänner villigt att jag älskar filmer och serier och kan ibland sjunka in i den världen många timmar i streck. Ändå finns det berättelser jag älskar men inte skulle vilja se på film, för det skulle för mig begränsa och styra de egna bilderna inom mig.

Hur bortskämda vi än har blivit av alla bilder och filmer och av de moderna kamerornas helt otroliga förmåga att krypa nära dramat, till exempel i naturen och djurvärlden, så tröttnar vi nog ändå aldrig på att höra de äkta berättelserna, det självupplevda. Att höra en person berätta ärligt om sig själv och betydelsefulla upplevelser, det berör oss.

Under många år har jag samlat intervjuer och samtal med människor på ljudinspelningar, i första hand för att använda som delar av mina program i närradion. De senaste veckorna har jag börjat göra de här samtalen tillgängliga på ett lätt sätt genom modern teknik och så kallad podcast eller ”podd”. Det är att i datorn eller surfplattan eller telefonen lyssna via internet, och det är väldigt enkelt och behändigt. Min podd heter ”Bitar ur livet – Ingvar Holmbergs podd”, och den kommer upp i sökmotorn på internet om man skriver in det i sökfältet. Denna podd syns tydligt här på min hemsida också, och genom att klicka på ikonen / bilden kommer man till de olika avsnitten. Och direktlänken till podden kommer här: https://pod.space/bitarurlivetingvarholmbergspodd
Lyssna gärna på berättelserna! Än så länge finns ett drygt tiotal, men det fylls på med ett par nya varje vecka, åtminstone den närmaste tiden.

Våra egna berättelser är fascinerande. Ändå vill jag framhålla den stora Berättelsen, den om Guds kärlek genom att Jesus kom till jorden och blev vår Frälsare. Det är den viktigaste berättelsen av alla, och i min podd så är det den Berättelsen som vävs in i de olika berättelserna och ger dem ”krydda” och spännande inslag. Det får mig att tänka på det kortaste inlägget i min podd – samtalet med pastor Bertil Olingdal. Han säger många intressanta saker, men det mest träffande är kanske: ”Jag har bara en predikan, men jag delar förstås upp den i små bitar.” Han syftar förstås på Jesus Kristus, huvudinnehållet i Bibelns budskap.

Låt oss ta del av berättelserna och låt oss ge vidare vår egen berättelse! Det som är äkta behövs alltid.