Apropå 100-årsjubileum för Pingstkyrkan i Norrköping

 

I år 2021 är det 100-årsjubileum av starten på Pingstkyrkan i Norrköping, ”Sionförsamlingen” som den hette i många år. Det är värt ett rejält firande, men jag kan tänka mig att ett sådant kanske inte kan genomföras i så stor skala detta andra pandemiår. Vi hoppas ju att vaccinationen mot Covid-19 ska förändra läget en del – hur mycket återstår att se.

För några år sen hittade en släkting till oss ett högintressant maskinskrivet dokument från 1945. Min farfar David Holmberg skrev det året en berättelse om hur han från Tumba i Stockholmstrakten kände Guds ledning att flytta till Norrköping med sin familj. Han var baptist men hade 1908 mött pingstbudskapet som året innan hade kommit till Sverige. Nu var han andedöpt och tungomålstalare och uppfylld av denna nya upplevelse och ville berätta om detta överallt, också i baptistförsamlingen Tabernaklet i Norrköping, där han blev medlem.

Upplevelsen av den helige Ande och tungomålstal och andliga gåvor är i dag välkänt och spritt i alla kristna samfund och kyrkor, men då var det en mycket ”het potatis”. Den unge David Holmberg blev motarbetad och utstött under flera år. Så småningom bildade han och några likatänkande vänner en pingstförsamling hösten 1921. Han fick nummer 1 i medlemsmatrikeln och var med som en av församlingsledarna -”äldste” – under resten av sitt liv. Till yrket var han skräddare, men hans huvudintresse i livet var den kristna församlingen och tjänsten för Gud. Hans son Agne var Sionförsamlingens missionär i Kina och Indien under sitt yrkesverksamma liv. Och Agne var min far, som jag delvis har följt i fotspåren som förkunnare, pastor och missionär.

Jag har just läst in Davids berättelse på en ljudfil och lagt ut det på min blogg. Det passar ju bra detta jubileumsår, eftersom berättelsen inte bara är en berättelse som rör vår familj. Den är ett viktigt historiskt dokument om pingströrelsens historia i Norrköping.
Här är länken till bloggen och ljudfilen:
https://pod.space/bitarurlivetingvarholmbergspodd/david-holmberg-starten-pa-pingstkyrkan-norrkoping

(Bilden på David är tagen 1953)

 

 

https://pod.space/bitarurlivetingvarholmbergspodd/david-holmberg-starten-pa-pingstkyrkan-norrkoping