Veckans Ingvar Holmberg-sång – 39 – ”Golgata”

Golgata – ”Huvudskallen” eller ”Huvudskalleplatsen” var avrättningsplatsen utanför Jerusalems mur på Bibelns tid.
Det blev också platsen där Jesus Kristus dog på ett kors för att skapa frälsning för alla som tror och tar emot.
”Golgata” är också veckans sång nu i påskveckan som också kallas ”Stilla Veckan” – dagar för begrundan av Guds ofattbara kärlek till oss och Jesu gränslösa utgivande ända in i döden.
Sången är en del av musikalen ”Jesus – Människosonen”, som jag skrev redan 1972.
Då hade jag flyttat från Norrköping, men jag höll en god kontakt med min ungdoms musikledare Rune Bagler i Pingstkyrkan, Norrköping. Han hade en positiv inställning till sångerna jag skrev och var mycket snabb med att fånga upp sånger, snabbt skriva prydliga noter och arrangemang för hand (före datorernas tid med notskrivning etc). Han använde musikalen vid flera tillfällen.

Jag och min Gittan var utflyttade i 45 år, bosatta i olika delar av Sverige och världen, och kom tillbaka till våra rötter 2013. Ganska snart efter hemkomsten och återknytningen till Pingstkyrkan där, blev jag också bekant med Lars Tallund, en av musikledarna i S:t Johannes kyrka. Han och hans körer tog upp två av mina musikaler och gav dem nytt liv.
Först var det ”Maria” – om Jesu liv ur tre Mariors perspektiv. Sen blev det hösten 2016 också ”Jesus – Människosonen” både i S:t Johannes kyrka och Pingstkyrkan.
Tack, Lars Tallund, för det här samarbetet!!

Spela videon genom att klicka på länken nedan!

Hälsningar Skärtorsdagen 28 mars 2024 från Ingvar H