På påskens ”extradag” – tacksamhet för livet

I dag är det Annandag Påsk.
I min ungdoms kyrkor var det alltid gudstjänster då, men antalet gudstjänster är ju mindre nuförtiden – både vanliga veckor och under storhelgerna.
Det är inte så viktigt, om bara vi som är Jesu lärjungar lever i Hans närhet och har våra stunder med Honom varje dag.

För mig och min fru här hemma har det varit både som vanligt och ändå inte.
Apropå ”fru här hemma” ler jag ofta för mig själv när jag tänker på ett av de vanliga orden för ”fru” på kannada, det sydindiska språket som jag kan några fraser på och kan sjunga några sånger på. Man säger ofta ”manewolage”, vilket betyder ”hon inne i huset”.
Det hänger väl delvis samman med traditionell indisk syn på kvinnan som huvudsakligen ska vara hemma och laga mat, städa och serva familjen.

Vi har varit hemma mycket med vila och mat och väntan på vår dotters ankomst, som först blev försenad och sen helt inställd på grund av kaos och sjukdom på jobbet. Utsatta kvinnor med barn kan ju inte överges för att Qarin skulle kunna få sin lediga helg, som hon så väl behövde. Vi förstod och accepterade men saknade henne förstås.

Jag har upplevt underbara påskgudstjänster – sångstund med 15 andra ”Solrosor” på ett  äldreboende på Dymmelonsdagens förmiddag, underbar Getsemanestund med nattvard i min Pingstkyrka på Skärtorsdagens kväll, fin TV-gudstjänst på Långfredagen från Varnhems Klosterkyrka i Östergötland och en jublande påskdagsgudstjänst i vår kyrka med dophögtid och välkomnande av nya medlemmar till församlingen.

En av höjdpunkterna den här påsken var att hos min syster Barbro på Långfredagens eftermiddag få träffa tre av hennes söner och deras familjer. Jag hade med två små inte särskilt vackra, men välsmakande påsktårtor till fikat. Och jag hade med min ukulele och sjöng ett par av mina påsk-barnsånger från för nästan 50 år sen. Min systers barnbarn hängde på både tårtan och sångerna. Härligt!

I min YouTube-serie ”Påskvandring med Ingvar Holmberg” finns ett program för Annandag Påsk. Länken kommer nedan. I dag är det ny vecka, och jag kommer då att också lägga upp veckans Ingvar Holmberg-sång, också den med påskens tema ”Uppståndelsen”. I går i kyrkan fick jag till de ryskspråkiga Ukrainavännerna utväxla de klassiska fraserna ”Khristos vaskres! Vo  istinu vaskres!” (Kristus är Uppstånden! I sanning Uppstånden!”

Hälsningar 1 april 2024 från Ingvar H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.