Och sommaren bara fortsätter….

Det är förmodligen en hel del kvar av sommaren än, men just i dag passar det bra med en rapport i ord och bilder från de senaste veckorna. I dag är det på nytt sol från klarblå himmel och temperaturen kommer här i Norrköpingstrakten närma sig 30 grader i luften.
Under fyra veckor (fram till och med 7/8) hade jag en yttre ram av sommarvikariat i Pingstkyrkan här med ansvar för gudstjänster och bönemöten och mötesannonsering och besök hos medlemmar som sällan eller aldrig kan komma till kyrkan. Under de veckorna var jag lite oftare än vanligt ute på gatorna med sång och ukulelespel, och då delade någon vän ut foldrar med vägledning till kristen tro, medan jag sjöng.

Men det har också varit en omväxlande badsommar med badtemperaturer från 25 grader i vattnet på Öland sista dagarna i juni till 14 grader i havet utanför Oxelösund 9 augusti, då jag tog ett dopp efter cafémötet på Hjortensbergskyrkans sommarhem.
Det mest ovanliga doppet blev 4 augusti efter min syster Barbros 70-årsfest i trädgården utanför Norrköping, då jag och dottern Qarin skulle ta ett dopp i närbelägna Ensjön på hemvägen,
Efter 2-3 timmar av soligt festväder kom moln och åska och störtregn precis när vi skulle gå i vattnet. Regnet med stora hagel i var ”på längden i stället för på tvären”. Vi gick i och hann ta några simtag och kolla på termometern att vattentemperaturen var 22. Sen gick vi till våra helt genomdränkta kläder och stod en stund i ”låtsasskydd” av ett stort träd. När vi efter en liten stund gick stigen upp till vägen låg en ung ek fälld över stigen, och den fick vi klättra över.
Sånt där är ganska obehagligt att uppleva men roligt att minnas efteråt!
I år var det Skänninge Marken efter två års uppehåll. Med fru och dotter gick jag där – tittade lite på olika varustånd och människor och en hel del i min bok jag hade med i vimlet.

Trevliga sommarutflykter och god mat och god gemenskap med gamla och nya vänner, det är några av livets glädjeämnen. Efter cafémötet i tisdags och det kallaste doppet hittills i år var vi bjudna till Hjortensbergskyrkans tidigare pastor Lisbeth Stigemyr på kvällsmat i hennes trerummare, innan vi skjutsade Qarin till stationen för resan tillbaka till Stockholm. Med Lisbeth har jag flera saker gemensamt – gudsrelationen och pastorsuppdraget och kärlek till bad utomhus och till alla vackra blommor i naturen och allt annat vackert omkring oss. Men förutom detta har hon en stor passion för krukväxter och är också en duktig fotograf. Det var en verklig upplevelse att se all blomprakt på hennes balkong och i lägenheten! Jag fick för mig att fråga hur många olika sorters pelargoner hon har och väntade mig ett ungefärligt svar. ”100 stycken, och jag har dem dokumenterade med namn på kort!”, svarade hon genast!

Nästa vecka blir det en tur till goda vänner i Gävletrakten och två kyrkor där. Innan vi far dit har vi hunnit börja med höstterminens sångstunder på våra äldreboenden med vår kör Solrosorna.
Och veckan därpå blir det några dagar på Brattön i Kungälvstrakten hos våra vänner Svensson.
Det finns visst material för ytterligare en sommarrapport.

Foton: Qarin Holmberg, Lisbeth Stigemyr, I Holmberg