Uppmuntran till efterföljelse

Det lilla 5-minutersprogrammet Helgmålsbön på SVT på lördag kl 17.50 är en höjdpunkt i veckan.
Och särskilt bra är det, när pensionerade prästen och biskopen Caroline Krook dyker upp i rutan, som hon rätt ofta gör.
I lördags berättade hon att söndagens tema i kyrkoåret var ”Efterföljelse”.
För mig blev det en liten men underbar bekräftelse och uppmuntran.

I flera månader har jag inom mig bearbetat ett tema för predikan med namnet ”I Jesus fotspår – i vår tid”, och just i söndags skulle jag hålla första predikan i ämnet i min egen kyrka Pingstkyrkan i Norrköping, där jag hjälper till som sommarvikarie under några veckor. Och som bonus hade jag bara ett par dagar tidigare blivit ombedd att predika på söndagskvällen i TV Vision Sveriges direktsända kvällsprogram och kunde ge vidare det här som brann i mig.
Det händer att jag predikar om dagens text någon gång ibland, men oftast har jag ingen koll på det – inte heller denna helg.

Både predikan i kyrkan och den via TV avlöpte bra och var efter min bästa förmåga.
I gudstjänsten i kyrkan blev jag dessutom mycket uppmuntrad av en liten detalj i att ”gå i Jesus fotspår”. På morgonen hemma kände jag plötsligt att jag skulle åka ännu tidigare till kyrkan än jag tänkt. Och precis när jag kom – en och en halv timme för tidigt – såg jag på trottoaren mannen jag inbjudit att komma ett par dagar tidigare och som inte hade varit i vår kyrka på några år. Så kunde vi gå in tillsammans i en tom kyrka och få en pratstund, och jag kunde i omgångar klara av mina små göromål inför gudstjänsten.

När vi går i Jesus fotspår, får vi ofta bekräftelse på att han har banat vägen för oss.

Fyra tankar har blivit viktiga för mig i det här ämnet. Två av dem betade jag av i kyrkan i söndags, och de övriga två kommer nu de närmaste söndagarna. I TV-sändningen gjorde jag en kortversion av alla fyra tankarna, som följer här:

1 ”Vi vet…” så mycket om Guds kärlek och frälsningsplan för alla människor

2 ”Vi räknar med…” .. att också just vi är inbegripna bland dem som Gud vill använda nu. Det är inte bara de andra, de som kan och vet bättre….

3 ”Vi tar risken…” .. att göra bort oss ibland och att misslyckas ibland. Vi gör det ändå.

4 ”Vi vandrar på…” … Att börja är bra, liksom att hålla på ett tag, med det viktigaste kanske är att fortsätta tills det är färdigt, tills Jesus kommer tillbaka eller tills vi avslutar vårt liv. Och om vi har slutat eller lagt av, så är det dags att börja igen – att förena sig med efterföljarna och att vandra på.

Det här vill jag själv leva i och uppmuntra andra till. Tänk själv tanken, att hundratusentals kristna som kommit av sig, startar igen… säger ” Jag tar risken. Jag vandrar på.”! Vad ska inte börja hända!

Om du vill lyssna på söndagskvällens sammanfattande predikan i TV Vision Sverige, så blir jag glad om du gör det! Jag har klippt den till en separat video med länk att klicka på nedan.
Men viktigast av allt är att vi går i Jesus fotspår – i vår tid!

Hälsningar från Ingvar Holmberg 220728

”I Jesus fotspår – i vår tid” – 29 minuters video inkl presentation:

https://youtu.be/RPv6wARFErE