Håll i och håll ut!

Här fortsätter mina reflektioner om ”Fragment och sammanhang”. Läs gärna de raderna också!

Det fragmentariska och lösryckta kan lätt leda både andra och oss själva vilse.
Fragmenten kan roa och passa i anekdoterna och stå-upp-komedin men är inget att bygga livet och långtgående beslut på.

Uttrycken ”håll i” och ”håll ut” har vi hört och läst mycket under denna utdragna pandemi som har varat över ett år i vårt land och som verkar bli kvar ett bra tag till. De uttrycken passar bra ihop med att betona vikten av att se och läsa sammanhanget i texter, uttalanden och diskussioner.

Och frestelsen att lämna försiktigheten, ”sänka garden” lämnar oss inte utan blir snarast värre ju mer tiden går.

Jag har i färskt minne de två fina TV-programmen på SVT1 i går kväll (11/3) på bästa sändningstid. Det första var den korta, mycket givande minnesgudstjänsten från Drottningholms Slottskyrka på ettårsdagen av det första dödsfallet i Covid-19 i Sverige. Det var en stark upplevelse att se och höra kungaparet och prins Carl Philip med maka Sofia läsa bibeltexter och be och tända ljus i gudstjänsten. Och programmet som följde – rapporten från Sankta Claras mångåriga arbete i Stockholms City och ”Plattan” på Sergels torg – visade underverk och förvandlingar genom prästen Carl-Eric Sahlbergs och de andras ord om vikten av tålamod, öppenhet och kontinuitet.

Visst kan vi ha viss förståelse för ungdomar och andra som inte orkar fortsätta hålla avstånd och respektera regler för ”Covid”, men nu mer än nånsin tidigare behöver vi se, tala och leva tålmodigt och långsiktigt och med omsorg om andra.

”Quickfix” och plötsliga förändringar och oväntade framgångssagor och ”lotterivinster” finns både i den bibliska historien och vår egen världsliga historia och nyhetsrapportering, men parallellt finns de överväldigande många berättelserna om vikten av uthållighet och tålamod och om att fortsätta i lugn förtröstan på Gud och livet.

Nyligen mötte jag något jag varit ovanligt förskonad från i ett långt liv som kristen och förkunnare, barn- och ungdomsledare och själavårdare – jag blev anklagad för att i ett möte med ungdomar på stan ha gett olämpliga sexuella anspelningar, något liknande sexuella trakasserier.

Det var för mig oerhört chockartat och sårande, men efter rannsakande av min själ och bön och också lite brevväxling, tror jag att det har framgått att jag var oskyldig i saken. Jag har lagt det hela bakom mig, men jag har tänkt mycket på vikten av att hålla i och hålla ut. Vad tragiskt det vore, om efter massor av år av rätt relation till andra, man ”snubblar på mållinjen”!

Sammanhang, kontinuitet och uthållighet blir för mig viktigare för varje år.
Må vi praktisera detta i fråga om pandemin och allt annat i tillvaron!

Avslutar med aposteln Paulus viktiga ord i brevet till Galaterna: ”Låt oss inte tröttna på att göra gott, för när tiden är inne får vi skörda om vi inte ger upp.” (kap 6:9)