Vad får du för 800 kronor?

När jag skriver det här är det i mitten av juli 2019 och i Sverige.
Vad får man för 800 kronor här och nu?

Vi kan ju inte gärna jämföra med hur det var för länge sedan.
När jag började som ung predikantlärling i början av 1968, så var 800 kr ungefär den månadslön jag fick. Sen höjdes lönen när jag efter några månader gifte mig med min Gittan.

Om jag tar 800 kronor ur mitt eget perspektiv i dag, så kommer jag direkt på några saker:
För den summan kan jag fylla knappt 50 liter bensin i vår gamla Saab, vars tank rymmer drygt 70 liter och där bensinförbrukningen inte ens på sommaren kryper under 8 liter på 100 km.
Jag kan få några dagars mat och dagligvaror på min livsmedelsaffär.
Så kan jag bjuda min lilla familj på fyra personer på en skaplig middag på en restaurang (eftersom vi håller oss till alkoholsvaga drycker).
Och jag kan också i bästa fall få en övernattning för två inklusive frukost på pensionat eller enklare hotell.

Andra människor med lite andra vanor och krav på kläder och annat kanske för 800 kronor tänker sig en skjorta eller blus, en veckas tippning, en och en halv limpa cigaretter eller en liter irländsk whisky.

Varför skriver jag om 800 kronor just nu?
Jo, det här året förverkligar jag två drömmar för vardera 800 kronor!
Vet du, att man kan ge ut en egen bok för 800 kronor (egentligen 799:-)?

Om man har ett manus som är utskrivet och formatterat efter lite riktlinjer från förlaget och som består i en inlaga (själva bokinnehållet) och ett bokomslag, så kan man sända det via internet till förlaget. De gör en färdig bok av det med officiellt ISBN-nummer och ställer det till förfogande för bokhandlarna (t.ex. Bokus, Adlibris m fl). Dessutom ingår det i priset att göra boken som e-bok och lansera också den  med ISBN-nummer till bokhandeln.
Om man på internet söker på boktiteln eller ISBN-numret, så hoppar vips den nya bokens framsida upp på skärmen på datorn eller telefonen med uppgifter om vad boken kostar och med möjligheter att beställa den.

Men nu stannar vi upp ett slag! Fortfarande har jag som har skrivit boken inte en enda verklig bok i min hand! För nu kommer steg två i principen ”Print on Demand”, ”Tryckning på begäran”.
Nu kan jag (eller bokhandeln som råkar få en eller flera beställningar på boken) beställa ett ex eller tusen ex eller hur få eller många ex som helst av förlaget, och så kommer böckerna hem till dörren efter några dagar. Styckpriset blir förstås lägre, ju fler man beställer, men är man en pensionär som jag utan egentliga ekonomiska muskler, så kan man beställa några böcker i taget och sälja eller ge bort dem och beställa nya allt efter råd och lägenhet.

I början av detta år gav jag på förlaget ”Books on Demand” ut en bok på 250 sidor på det här sättet. ”Ordslöjd” heter den och innehåller massor av dikter och prosastycken.
Och just nu har jag lagt sista handen vid en helt annan bok, en 270 sidors bok om Apostlagärningarna i Bibeln och vad den skildringen av den tidiga kyrkan i första århundradet kan lära oss i dag. ”Vägens folk” heter den, och jag gjorde den faktiskt i ett slags elektronisk provupplaga för några år sen.
Jag skickade den via internet och beställde några ex för fem dagar sen. I dag fick jag meddelande om att bokpaketet som har tryckts i Tyskland kommer till min dörr vilken dag som helst!
Hela framställningsprocessen och kanalerna är klart för 800 kronor. För mig är det en dröm som går i uppfyllelse. Ursäkta att jag är lite exalterad!

Vad får du för 800 kronor? Vad drömmer du om, förresten?

Avslutningsvis – att skaffa saker kan ge glädje, men att ge bort saker ger ofta ännu större glädje.
Att ge bort 800 kronor till seriöst bistånd i andra länder kan räcka väldigt långt. På Pingstmissionens Utvecklingssamarbetes hemsida (PMU) läser jag att 800 kr ger mat i åtta månader till en av de tre miljoner svältande av Burundis 11 miljoner invånare i Centralafrika.

Låt oss förvalta resurserna vi har och ge generöst dit, där vi vet att det gör nytta!
De kristna hjälporganisationerna har genom många årtiondens missionsarbete pålitliga kontaktpersoner som ser till att pengarna kommer till bästa nytta för de mest behövande.