Får man visa glädje…?

Det är Coronatid i början av april 2020, och Sverige kan just nu stå inför en accelerering av antalet smittade och också av dödsfall.
Får man över huvud taget visa glädje nu?

Kanske det är så att vi ska ta vara på glädjeämnena som finns.
Jag minns att jag läste om en pandemi i världen (kanske i Rom) i kristendomens tidiga historia. Massor av sjuka och döda låg överallt. Mitt i detta kaos fanns många kristna bekännare och gav praktisk hjälp och tröstade. De var så ofattbart glada mitt i eländet, att folk kallade dem ”hilares” – det betyder ”de muntra” på latin.
Sån glädje är något starkare och bättre än det vi brukar kalla galghumor – att skämta till det, trots att framtidsutsikterna ser dystra ut.

På dagarna under min ”karantänvistelse” hemma som plus-sjuttio-åring håller jag på mycket vid datorn och gör nytt videomaterial och tittar på sånt jag har gjort tidigare.
För två år sen gjorde jag en sångvideo på en nyskriven sång som byggde på några versar i bibelboken Habackuk (cirka 600 år f Kr). Han lever i en svår tid, där det mesta har slagit fel. Han klagar inför Gud men skriver också de fantastiska och upplyftande orden:

”Men jag vill jubla i Herren och glädja mig i min frälsnings Gud.» (kap 3 v 18).

Jag infogade år 2018 min moderna tolkning av situationen i de 2600 år gamla orden om glädje och jubel i Gud mitt i allt. Bland annat skrev jag:
Här regnar ej granater, här lever vi så tryggt,
har mat och kläder, hem och härlig säng.
Det faller inga bomber på huset som vi byggt,
och träd och blommor växer på vår äng. Såååå….
Refr:
Jag vill jubla i Herren, jubla i Herren och glädja mig i min frälsnings Gud.
Jag vill jubla i Herren, jubla i Herren och glädja mig

I dag har jag bearbetat det tekniska med min video och lagt in bibeltexten och sångtexten, så man kan läsa med och sjunga med – i karaokestil.
Jag skäms inte för glädjen, som fortfarande finns i mitt liv. Ta inte illa upp, kära vän!
När en del saker tas ifrån oss, så får vi glädjas över det som ingen kan ta ifrån oss – Guds närvaro i våra liv och den eviga räddning, frälsning genom Jesus Kristus och hans stora Gärning som vi om några dagar firar påsk till minne av. Denna räddning genom tron på honom börjar här på jorden och i det här livet och fortsätter alltid, vad som än händer. Därför kallas detta ”evigt liv”.

Här får du en direktlänk till min musikvideo ”Jag vill jubla i Herren”. Titta gärna och lyssna och läs och sjung med!
https://ingvarholmberg.se/video/jag-vill-jubla-i-herren-musikvideo/