Corona och Calima – småpartiklar som oroar

Dag 25 av Gran Canaria-bloggen

I nyhetssändningarna från Sverige de senaste dagarna har vi hört om det oroande Corona-viruset, som måste begränsas i spridning och på något sätt besegras, innan en pandemi, en världsvid epidemi blir verklighet. Dessa små partiklar skapar stor oro hos världens vetenskapsmän och politiker och också hos alla oss små gräsrötter.

Här på Gran Canaria kan också små, små partiklar ställa till förtret och oreda, särskilt ibland. Det är sanddiset Calima, som i våra lägenheter syns som ett fint stoft ovanpå skåp och andra möbler här. Det orsakas av vindar över Afrika som för med sig dessa sandmoln, som ibland kan bli besvärliga här. Men just nu är det inte något större problem och säkert ingen hälsofara för astmatiker och andra känsliga personer, utan dammsugning och dammtorkning håller det hela stången.

Vår finurlige vän Finn-Atle frågade oss i går om vi vågade bo på vårt hotell Corona Roja (apropå Corona-virusets härjningar)…. Corona Roja betyder Röda Kronan, och det är ett av de första hotellen som byggdes här för omkring femtio år sen. Litet slitet är det men absolut inte hälsofarligt. Tvärtom är dess lämpliga läge nära stranden Playa del Veril mycket bra för min mentala hälsa! 25-e dagen i sträck nu med havsbad och nästan alltid just här.

Och glöm inte, att också små, små goda partiklar har stor verkan och spridningseffekt! Jag tänker på små ord av glädje och vänlighet och godhet… Det är också kraftiga grejor!