Vad kommer efter Halloween?

När jag skriver det här är det i början av november och alldeles efter Halloween. Halloween är spök- och monsterfesten som är jättestor i USA och som ivrigt firas av många också i Sverige på senare år – framför allt av affärerna och företagen som tjänar stora pengar på det.
Visst finns det en hel del del roligt och festligt med belysning och dekorerade och utskurna pumpor och mat och dryck och att klä ut sig och att barnen kan gå runt och ringa på dörrar och ropa ”bus eller godis?”.

Ordet ”Halloween” är från engelskans ”All hallows eve” dvs Alla helgons afton och infaller 31 oktober. Ursprungligen kommer seden från Irland och Skottland via Nordamerika och sen ut över världen.

Efter Halloween kommer den kristna högtiden ”Alla Helgons Dag”, då den kristna kyrkan särskilt minns dem som har lämnat det här livet och gått in i evigheten. På kyrkogårdarna smyckas gravarna med blommor, kransar och ljus och lyktor. I gudstjänsten håller man minnesstund för dem som dött under det senaste året.

I pingstkyrkorna och andra frikyrkor sjunger vi och talar mycket om himlen och det eviga livet under Allhelgonahelgen.

För en kristen är inte döden det definitiva slutet på all existens, en slutlig separation från dem vi älskar. Nej, döden är mer sedd som en port in i en annan värld, en oförgänglig tillvaro där smärtan, sjukdomen, sorgen och saknaden inte finns längre.

Därför händer det ofta att släktingar, som är med i en aktiv kristen människas begravningsgudstjänst, uttrycker sin förvåning över att det är så ljust och fridfullt, så mycket tacksamhet och hopp.

Så här sammanfattar aposteln Paulus de här tankarna i 1 Tess 4: 13 ”Bröder / Syskon, vi vill att ni ska veta hur det blir med dem som har insomnat, så att ni inte sörjer som de andra, de som inte har något hopp. 14 Eftersom vi tror att Jesus har dött och uppstått, så ska Gud på samma sätt genom Jesus föra fram de insomnade tillsammans med honom.
15 Vi säger er detta enligt ett ord från Herren: vi som lever och är kvar till Herrens ankomst ska alls inte komma före de insomnade. 16 När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först. 17 Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland skyar tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så ska vi alltid vara hos Herren. 18 Trösta därför varandra med dessa ord.”

Döden, nedbrytningen och förgängelsen är en del av livet i en skadad värld. Det var inte så från början när Gud satte människorna i Edens lustgård i jordens barndom.

Den fysiska döden är ett resultat av synden, ondskan. Människan är i sig själv utlämnad och förlorad. Utan att synden och ondskan renas ur våra liv, är vårt möte med döden också förknippat med det som kallas den andra döden – att för alltid vara skild från Gud, förtappad och förlorad…..

Men Gud kommer i människogestalt genom Jesus Kristus. Jesus dör frivilligt i stället för oss alla. För alla som tror på honom och ber om hans frälsning har han förvandlat döden till en port till det eviga livet, till ett väntrum innan vi stiger in i en fullkomlig värld.

Bibelns mest kända rader talar om det här: Johannes evangelium 3:16 ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv. 17 Gud har inte sänt sin Son till världen för att döma världen, utan för att världen ska bli frälst genom honom. 18 Den som tror på honom blir inte dömd. Men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.”

Låt oss inte undvika tankarna på döden till varje pris. Men låt oss vara beredda på döden och att ta emot det eviga livets gåva av Jesus Kristus.
Be gärna följande lilla bön – tyst inom dig eller halvhögt eller högt, om det går att göra rent praktiskt!
Bön:
”Jesus, tack för livet på jorden!
Hjälp mig att inte ha panik inför döden!
Ge mig frälsningens liv!
Låt mig få del av det eviga livet!
Amen

PS Det här var innehållet i ett avsnitt av ”Ukulelegubbens podd”. Om du vill lyssna och också få del av tre av mina sånger i ämnet, så kan du klicka på länken nedan. DS
https://pod.space/ukulelegubbenspodd/04_vad-kommer-efter-halloween