Regn – bästa vädret

I natt kom regnet över Norrköping, och det var verkligen välbehövligt.
Häromdan pratade jag i telefon med en av mina goda vänner på norra Öland. Jag hälsade och sa: ”Har ni lika bra väder hos er som här?” ”Ja, du”, sa han. ”Bästa vädret här, det vore om det regnade två dygn i sträck”.
Och i stora delar av vårt land är just nu det bästa vädret just regn.

Samtidigt finns några pojkar instängda i en grotta i Thailand. Och just nu är deras största fiende ett nytt regn som skulle minska och ta ifrån dem det lilla livsutrymme de just nu har.

Om vädret finns alltid synpunkter. Ofta har människor synpunkter om hur det borde vara för att vara riktigt bra. Det tycks aldrig vara riktigt rätt. Jag för min del tackar Gud för det här välbehövliga regnet som kom som en välsignelse från ovan. Visserligen har jag också tackat Gud för det soliga vädret vi har haft och njutit av det med mycket golf och några bad i sjöar och hav.

Vi moderna människor har i allt för hög grad tappat bort lugnet och förtröstan. Om det är varmt och torrt några dagar fruktar vi direkt att växthuseffekten redan har förändrat klimatet. Förra året var det mycket väsen om grundvattennivåerna och det dåliga läget i vattenmagasinen. Sen kom det i höstas och vintras massor med nederbörd, och allt blev normalt igen, men det hördes inte så mycket om det, bevars.
Tidigare generationer som var mer än vi beroende av väder och vind hade en lugn förtröstan och tog emot det väder som var och gjorde på något sätt det bästa av det. Så behöver vi nog lära oss att leva i dag också.

Men naturens krafter inger hälsosam respekt och borde göra oss ödmjuka inför livet och inför Gud. Långa torkperioder i Afrika och ofta återkommande översvämningar under monsunregnen i Asien och orkanerna i Västindien och delar av USA och en och annan tsunamivåg lämnar människan maktlös många gånger.

Just nu och just här är regn bästa vädret. Och i natt och i dag på morgonen och förmiddagen hade vi detta bästa väder. När jag var ute i några ärenden iförd regnjacka och keps var det med många tacksamhetens böneord till vår store och gode Gud som gav oss regnet.
Jag kommer att titta efter blåbär och skogshallon snart och efter svamp så småningom. Lite röda vinbär och goda körsbär har jag redan fått plocka och anrätta. Sommaren är underbar och livet är härligt.

Sommaren 1997 då vi bodde kvar i Lund i Skåne upplevde jag en härlig badsommar. Då skrev jag dikten ”Badbok” och den delar jag med mig här nedan.

Glad fortsatt sommar!

Badbok
Det var den sommaren
jag skrev badbok.
Sjutton olika badplatser vid havet
från Skanör till Seskarön vid Haparanda.
 
Jag skrev badbok,
och havet skrev dagbok
i min lyckliga kropp och själ.
 
Det silkesmjuka vattnet
och den vita sanden vid Skanör
glömmer jag inte
 
eller det friska, klara vattnet
vid ön i Trosa skärgård
med naturliga trappsteg
upp på klippan igen.
 
Men lekfullare än havet
var Kalix älv i flödande solsken,
ville dra iväg mig på upptäcksfärd,
släppte mig högst motvilligt
ur sitt famntag.
 
Två veckor senare
rev översvämningen broar
och dränkte vägar
inte långt därifrån.
 
Det var den sommaren.