Om två jubileer under 2021

Mitten: Leonid Mironyuk 1992, Höger: nuvarande pastorn Sergey Samokhvalov 2008

Flera gånger i år har jag nämnt 100-årsjubileet för Pingstförsamlingen i Norrköping under det här året. Jubileet och församlingens historia är också en del av min egen historia, eftersom min farfar David Holmberg var en av pionjärerna som bildade församlingen i september 1921.

I går på bussen till stan såg jag i min WhatsApp i telefon att min ryske pastorsvän i Satpayev i Kazakstan hade sökt mig flera gånger i ett angeläget ärende, så jag tryckte på videosamtalsknappen på hans nummer i telefonen och fick efter några sekunder se hans ansikte därborta 8-9 timmars flygning bort och kunde prata med honom. Hans ärende var att församlingen där hade 30-årsjubileum just nu, och han ville gärna att jag skulle skriva en hälsning till deras jubileum och skicka en färsk bild.
Jag är själv inte så förtjust i att folk pratar högt i telefon på bussen, så jag förstår mycket väl att damen framför mig ryckte till och sen tittade ängsligt på mig som pratade högt på ryska för att göra mig hörd till min vän Sergey.

I dag har jag ägnat några timmar åt att sammanställa den beställda artikeln och få fram ett par bilder och annat material.

Rubriken på artikeln jag har skickat i väg nu är ”Två jubileer som berör mitt hjärta”. Och jag berättar om 100-årsjubileet i vår Pingstkyrka här och hur det till och med har gjort avtryck i årets upplaga av Norrköpings berömda kaktusplantering.

Så här skriver jag i andra delen av min artikel till församlingen i Kazakstan:

Det andra jubileet som berör mitt hjärta är förstås 30-årsjubileet för Agapeförsamlingen i Satpayev.

Den församlingen i centrala Kazakstan är den församling och kyrka som jag känner de allra starkaste banden till av alla de kyrkor jag har besökt och haft gemenskap med i Sovjetunionen och OSS-länderna under alla dessa år sen 1979, då jag för första gången besöka ryskspråkiga kristna i Riga i Lettland.

På våren 1992 var jag ny pastor i Lunds Pingstkyrka i södra Sverige. Jag kom till Kazakstan med en längtan att hitta en vänförsamling till vår egen församling. I Almaty mötte jag den unge Leonid Mironyuk, som reste med mig till Satpayev och berättade för mig om den nya församling som hade startat de senaste månaderna. De nyomvända hade ännu inte blivit döpta, så det var alldeles i början.

Sen dess har jag haft förmånen att vara i Satpayev många gånger och arbeta tillsammans med ledarna och medlemmarna i denna enastående församling. Vänskapen och gästvänligheten jag alltid har mött fyller mitt hjärta med stor tacksamhet till Jesus Kristus. Jag värdesätter vänskapen med Leonid Mironyuk och den nuvarande pastorn Sergey Samokhvalov och håller dem för två av mina bästa vänner.

Ta emot mina varmaste gratulationer på ert jubileum och mina uppriktiga böner om Guds fortsatt välsignelse över er församling och tjänst i Satpayevområdet och i Kazakstan och den omgivande världen!

Ett av de viktigaste dragen i er församling är att ni är en sann cellgruppsförsamling som kan avbildas som en fågel som flyger stadigt framåt med de två vingarna av den lilla gruppens gemenskap och den stora festgudstjänsten och det offentliga vittnesbördet genom att sprida Guds Ord och evangeliets budskap. Byggstenarna i denna sanna församling består av enskild, pånyttfödda Jesustroende som älskar Gud och Hans barn och som älskar och betjänar människor överallt.

Gud välsigne er alla!
Ingvar Holmberg, Norrköping, Sverige”

Jag ”dammade av” gamla videoklipp från 1992 från de två första resorna till Satpayev, varav den andra var i september det året med en grupp från Lunds Pingstkyrka, då vi var tretton personer från en 80-årig kvinna till 3-4-åriga Marlene som följde med sina föräldrar. Vi hade en oförglömlig resa vars höjdpunkt kanske var att vara med på dophögtid i en konstgjord sjö på stäppen en solig dag då Satpayevförsamlingens första omvända kazak, en ung flicka, var en av dem som döptes.

Jag har just lagt ut videoklippen på YouTube. Bild- och ljudkvaliteten är inget för moderna människor, men Leonids berättelse och bilderna från den nyfödda församlingens liv är nog egentligen fascinerande missionshistoria. Här kommer YouTube-länken: https://youtu.be/WheTtkc173E