Ljusglimtar i ”gråkulen” november

 

De senaste dagarna har det varit en hel regn och gråa dagar. Och dagarna bli kortare och mörkare.
Men jag har så mycket i mitt liv som är bra och som jag ofta tackar Gud för – både när jag är ensam och när jag träffar andra i olika sammanhang, till exempel ”bönemöten” som för mig till stor del är ”tackmöten”.

Också i år är svampskogen för mig som bäst nu sent på hösten, då trattkantarellerna oförtrutet växer och förökar sig och litet retfullt leker kurragömma med mig. Men när jag väl får syn på en eller två, så finns det nästan alltid många fler i närheten som liksom säger: ”Plocka oss också! Vi bara retas lite!”

I fredags kunde min Gittan och en av våra bästa vänner åka med mig till ett bra ställe, där det finns svampar att plocka alldeles nära bilen, vilket passar min fru bra för tillfället. Det var uppehållsväder och vindstilla och jätteskönt, och tunnbrödsrullar med goda pålägg och kaffe till gjorde bara det hela ännu bättre.

I förra veckan upplevde jag också på ett annat sätt Sverige och det svenska samhället från dess bästa sida – och det handlar om hörapparater!
De senaste fyra åren har jag använt mina första och moderna hörapparater och samtidigt lite mer sett och förstått, att hörapparater är en del av vardagen för väldigt många i vårt land.

Sverige måste vara världens bästa land att behöva hörapparater i, och i detta bästa land, så verkar Östergötland vara den bästa och förmånligaste regionen för den som behöver hjälpen. (Och personligen är jag övertygad om att audionomen Marie Lindberg på Audio Nova i Norrköping är ”världsmästare” på att möta och förklara och hjälpa den som behöver hjälp med hörapparat.)

Jag har betalat 500 kr per apparat för att ha modern hörhjälp i fyra år. Varje apparat kostar egentligen 15000 kr! Nu efter fyra år erbjöds jag att byta upp mig till de modernaste grejorna för ytterligare 500 kr per apparat, och då ingår finesser som batteriladdare utan att behöva köpa och byta batterier varje vecka. Och så ingår en tillsats att koppla till TV-n, så min bättre hörande fru kan ha normal ljudnivå på TV-n och jag kan ha ”starkare ljud”. Dessutom kommer jag att i min gamla bil kunna ta emot inkommande telefonsamtal under färd genom att få samtalet in i hörapparaterna.
I andra regioner kan det här bli jättedyrt för kunden / klienten / patienten. Om några veckor får jag mina nya. Som extra bonus omkalibrerade min audionom mina gamla hörapparater efter senaste hörselmätningen och sa: ”Dom här får du behålla som reserv i fortsättningen.”

Inte konstigt man utbrister: ”Öschöte, guschelov!”

Det klagas mycket i vårt land. Och visst finns det saker som går snett och inte fungerar, men det kan antagligen hända i nästan alla länder. Vårdpersonal och servicemänniskor och hemtjänstpersonal går nästan på knäna men möter oss patienter och brukare nästan alltid med vänlighet och omsorg och stort kunnande. Låt oss uttrycka vår tacksamhet – både till människor och till Gud!

”Gud ske lov!”

221108 Ingvar Holmberg