Energi till lovsången i sommarvärmen

Rubriken ovan är med flit dubbeltydig.
I första hand tänker jag på ett litet projekt jag har haft de senaste veckorna med att ordna batteridrift till mitt digitala piano, så att jag kan ta med mig pianot ut i naturen och spela och sjunga och videofilma lovsånger långt från alla eluttag. Med hjälp av ett bilbatteri och lite kablar och kontakter och krokdilklämmor har jag fått ”energi till lovsången i sommarvärmen”. Något har jag spelat in helt på egen hand, men mest har jag haft hjälp vid kameran av min svåger och vän Jan-Erik. Under två, tre av de varmaste dagarna den här sommaren har vi spelat in nästan 20 bibelvisor och lovsånger där jag har skrivit och skapat musiken och till en del av sångerna också texten.

Annars är det bibeltexter som jag har tonsatt under en lång följd av år. Det ger en alldeles särskild tillfredsställelse att göra musik till 3000-åriga texter ur Psaltaren eller 2000-åriga texter ur Bibelns Nya Testamente.

Energi till lovsång handlar förstås mer om andligt liv än om batterier och krokodilklämmor.

Jag är så tacksam över att den andliga sången och lovsången till Gud och hänförelsen över Gud har funnits i mitt liv sen barndomen och tonåren. En minnesbild jag har från kanske 10-12-årsåldern i Indien på Svenska Kyrkans internatskola i Kodaikanal i Tamil Nadu (ett bergsparadis på omkring 2000 meters höjd över havet) är en gudstjänst i Lutherska Kyrkan där i skolans regi. Min kamrat Per-Olof viskade till mig under psalmsången: ”Sjung en sån där andrastämma som du brukar göra!”. Det märkliga är att jag inte kommer ihåg att jag sjöng egna andrastämmor då, bara att han sa så där.

Ända sen dess finns en stor blandning av psalmer, väckelsesånger, bibelvisor och andliga sånger och lovsånger i hjärtat och minnet och i ”fingrarna” när jag sitter vid pianot. Och under årens lopp har jag skrivit många sånger som förstås också är en del av min repertoar och min historia, även om jag inte är säker på att några av dem lever kvar efter att jag har lämnat jorden.

Klagosånger och missnöje och gnäll vill jag helst inte ska förknippas med mig – hellre glädjesånger och lovsånger!
Och nu har jag fått förverkliga en längtan att kombinera kärleken till naturen, till Gud, till Bibeln, till sången från pianot de senaste dagarna. Jag är tacksam.

Ibland ber jag om ursäkt bland folk jag träffar, för att jag inte kan så mycket poplåtar eller vanliga visor. Egentligen behöver jag ju inte det. Jag kan massor av de sånger som jag vill sjunga och förknippas med. Det får räcka!

Jag har alltså energi till lovsången i sommarvärmen – både på ett och två sätt.
Det önskar jag dig också. Bara En är värdig lovsången – den Treenige Guden – Fadern, Sonen och den helige Ande.

Spela gärna min video med de tolv sångerna som jag just fick färdigt och uppladdat på YouTube sent i går kväll! Och sjung med i texterna! Nynna eller tala orden! Länken kommer här: