En mottagare rätt inkopplad

Jag begriper inte ”insidan” och mekaniken i tekniska saker, men jag är ganska duktig på att använda datorn, dataprogrammen och apparaterna som jag använder och tycker mig behöva.

Ofta senare på kvällarna sitter jag i min soffa framför TV-n och tittar på filmer och serier, sällan från de cirka 15 kanalerna vi har abonnemang på i huset. Mest är det via SVT Play eller någon filmkanal, där man kopplar surfplattan eller telefonen till TV-n och ser programmet eller filmen på den tid som passar en själv. På så sätt behöver man aldrig utebli från gudstjänst eller umgänge med andra för att kunna se ett önskat program.

Jag tycker dessutom om att se på filmer eller serier via dvd-spelare och i vissa fall VHS, dvs gammaldags videokassettband. Jag har en spelare för dvd och videokassetter kopplad till min gamla TV.
Under en tid har det varit krångel med den ”sladd” som heter Chromecast och som kopplar ihop TV-n med surfplattan, det vanligaste sättet för mig att se på TV. Jag har bytt till en annan sladd, men felet kvarstod.

Häromdan köpte jag en ny, modern TV via internet för 2300 kr och fick den till dörren inom ett dygn för 99 kr. Kartongen var så lätt, att jag drabbades av misstanken att den var tom, men det var den inte. Jag skruvade på fötterna och satte elkontakten i uttaget och kopplade in de tre kablarna som utgör kontakten med de 15 TV-kanalerna, sladden till surfplattan och kabeln till dvd-spelaren. Direkt installerades alla kanalerna på TV-n och det andra fungerade också. Förut har jag måst byta mellan TV och Chromecastsladden på baksidan av TV-n. Nu har jag två såna uttag på TV-n och kan bekvämt välja på fjärrkontrollen vilken funktion jag vill ha.

Är det inte märkvärdigt hur mycket man kan få tillgång till, när man bara är inkopplad rätt?

I morse satt jag i soffan med TV-n släckt och Bibeln uppslagen på det lilla bordet framför mig. Jag läste de eviga Orden och nynnade och sjöng till Gud och samtalade med Honom.
Och i morse slogs jag av tanken på hur mycket jag har tillgång till för att jag är ”inkopplad” till Honom.
Men jag skämdes när jag tänkte på hur ofta jag använder den här ”uppkopplingen” till att försöka övertyga Gud om mina planer och ”goda idéer”. Det är ju när jag finns öppen och disponibel för Hans ”program” som jag berörs på djupet och leds vidare som människa.

Mina favoritfilmer – som jag kan se många gånger – har ofta inslag som berör mig positivt både i känslan och viljan.
Men stunderna med släckt TV och ”ljussken” från Bibeln betyder mer! Det är jag glad för.
Men visst är jag lycklig över min nya 32-tums-TV…..

Hälsningar 1 nov 2023 från Ingvar H

(Foton från idag på TV-n och videobild från surfplattan och dvd-spelaren)