Ärtsoppa och inläggning på sjukhus

Dag 3 av Gran Canaria-bloggen

Nej, var inte orolig! Ärtsoppan har inget att göra med inläggningen på sjukhus, och hon som blev inlagd hade inte ätit av Skandinaviska Turistkyrkans goda och helt oskadliga ärtsoppa som alltid serveras på torsdagar, varje vecka, och med våffla och tillbehör som efterrätt. I dag var det strax under sextio personer som åt soppan, men om några veckor, när fler skandinaviska turister har kommit, då väntar vi långt över hundra gäster. Och jag åt själv med god aptit, fast jag kanske inte själv skulle komma på tanken annars i denna varma omgivning. Man tror ju att ärtsoppa var det som tog livet av kung Erik den XIV på 1500-talet, men då var det ju det i tallriken som  inte var ärtsoppa, som tog livet av kungen.

Nej, det oväntat dramatiska var att en sjuksköterska från svenska läkarmottagningen som ligger i samma hus, kom in och hämtade mig där jag satt vid pianot och spelade – inte taffelmusik utan våffelmusik, som norske Oddvar så fyndigt kallade det i dag. Min fru skulle gå till doktorn i dag för att få hjälp i envis feber och hosta och stor matthet, och det visste jag. Men att doktorn misstänkte lunginflammation och annat, fick jag höra nu. Och så fick jag följa min fru till det lilla sjukhuset i Maspalomas några kilometer söderut. Där mötte vi professionell läkarvård och svenskspråkig personal som kunde förklara för oss. Efter undersökning och behandling blev hon så småningom inlagd på eget rum och får vara kvar några dagar tills antibiotikan gjort verkan. Tack, gode Gud och tack, modern sjukvårdssamverkan  över landsgränserna så att det mesta av kostnaderna går via sjukförsäkringen hemma!

När jag åkte hem till lägenheten för att hämta lite saker åt min fru, tog jag ett mellanmål och gick också snabbt ner till stranden och tog ett snabbt dopp, fast jag fick springa mellan några av strandens talrika duvor (som verkar ersätta måsarna på vår strand….). Jag fick också gå en bra bit för att komma till vattnet. Det är stor skillnad mellan ebb och flod här.

Nu är jag riktigt trött efter en lång dag. Vi hörs i morgon!