Använd det du har!

En viktig egenskap i livets olika skeden och växlingar är att alltid försöka se vad man har, inte bara stirra sig blind på det man saknar eller har förlorat.
Det är viktigt att använda de redskap eller kanaler eller resurser man har tillgång till.
I den underbara, romantiska kostymfilmen ”Persuasion” (som på svenska heter ”Övertalning”, fast det snarare borde vara ”Övertygelse” om man lyssnar på den engelska dialogen) finns en gripande scen som belyser det här. Huvudpersonen kapten Wentworth sitter och skriver ett affärsbrev och hör ett samtal mellan den andra huvudpersonen Anne Elliot och en vän. Hans hemliga kärlek Anne säger ord som för honom avslöjar att hon nog älskar honom trots allt. Han tar till det enda redskap han har till hands – papper och penna – och skriver hastigt några rader på en lapp och viker ihop och visar henne när han går. Han skriver: ”Jag måste använda mig av det medel som står mig till buds…..”.
(Filmversionen jag älskar har som huvudskådespelare Ciaran Hinds och Amanda Root och gjordes 1995 och bygger på Jane Austens roman. Den är både vacker och gripande och rolig.)

Alldeles nyligen gick mitt eget liv in i en ny fas. Efter femtio år som förkunnare och pastor med olika predikstolar och estrader som arbetsplats har jag nu ingen ”egen” predikstol som jag återkommer till regelbundet. Visserligen kommer jag också i fortsättningen ha kontakt med det som har varit både yrke och kall genom att jag ibland anlitas för gudstjänster och kafémöten på olika platser, men det är ändå en viss skillnad.

Några veckor innan jag slutade min pastorstjänst i Skänninge i början av februari i år fick jag en för mig förlösande och mycket inspirerande idé: Jag ska göra min bostad och min hemsida och internet till min predikstol och estrad. Under flera år har jag arbetat med en hemsida med dikter, sånger och lite av varje. De senaste åren har mitt entimmas radioprogram varje vecka också funnits där att lyssna på när man vill.
De senaste veckorna har jag startat en blogg med tanken att ha en nytt huvudinlägg varje vecka, även om det nu i början har blivit litet mer, eftersom inspirationen och kreativiteten just nu är på topp. Jag har alltså börjat skriva mer och också producera flera, ja ganska många, enkla videos med både blogginlägg, sånger och diktläsning.
Tanken att också göra internet till min predikstol och därifrån förkunna evangeliet om Jesus Kristus och gemenskapen med Gud har börjat ta form genom starten på en serie minipredikningar på cirka 10 minuter under temat ”Tankar från soffan”. Där kommer jag att läsa texter ur Johannesevangeliet och förklara och kommentera dem.

I högra ”spalten” bredvid det här blogginlägget på din dator eller surfplatta finns listat de senaste inläggen på hemsidan, en blandning av blogginlägg, dikter, sånger och också starten på ”Tankar från soffan”. Klicka gärna på de länkarna och läs och lyssna och titta! I menyraden upptill på hemsidan finns de olika kategorierna som mappar att öppna. Där är dikter, blogg, sånger etc samlade var för sig.
De olika inlägg jag gör som videos finns alltså i själva verket på YouTube med länkar på hemsidan till de olika programmen. På hemsidan du tittar på just nu finns en  länk till min YouTube-”kanal” om jag får kalla den så. Om du klickar på bilden med mitt ansikte kommer du till en översikt av mina YouTube-program med dikter, sånger, blogg, predikningar mm. Om du klickar på den andra lilla länken där det står ”YouTube” så prenumererar du på mina YouTube-inlägg och får påminnelse om när något nytt finns att titta på. Det är naturligtvis löjeväckande att jag nu så här i början har endast 14 prenumeranter på min YouTubekanal. ”Normala” eller kända personer har väl så där 140 eller 1400 eller 14000 eller 1,4 miljoner. Prenumerera gärna på den här gröngölingen i alla fall!

Det blir naturligtvis väldigt mycket Ingvar Holmberg och hans tankar och stil med så många olika inslag. Men min längtan och bön är också att det ska bli en hel del av Jesus Kristus och Guds Rike. Jag skäms inte för mina dikter, sånger eller blogginlägg i skiftande ämnen i livet. Ändå är ett huvudstråk i min ambition att förhärliga Gud och återspegla Jesus Kristus i det jag gör och är.

Hur har du det i det här avseendet? Vad kan du göra just nu? Använd det du har! Gör det, och gör det helhjärtat och med glädje!
Det tänker jag göra.